SUPLIMENT TABAC Novel Research: Contrabanda cu ţigări - 8,3% din piaţă

Ziarul BURSA #Companii / 31 octombrie 2023

Novel Research: Contrabanda cu ţigări - 8,3% din piaţă

Piaţa neagră a ţigaretelor s-a situat, în septembrie, la 8,3% din totalul consumului, nivel relativ constant faţă de lunile anterioare în aproape toate regiunile ţării, dar mai ridicat decât media anuală de 7,1% din 2022, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.

Marian Marcu, Directorul General al Novel Research, subliniază că, printre noutăţile demne de menţionat din luna septembrie se numără includerea Bulgariei în principale surse pentru produsele de pe piaţa neagră: "Cu o pondere de 16,8% şi o tendinţă ascendentă în ultimul an, produsele din ţara vecină se situează pe locul al treilea din punct de vedere al provenienţei, după Duty Free şi Cheap Whites. De asemenea, pe durata studiului derulat în ultimele luni nu au mai fost identificate pachete provenite din Ucraina. Cota produselor provenite din Moldova (de 7,6%) se află în scădere, iar Serbia este constantă".

Intensificarea eforturilor de combatere a traficului ilicit cu ţigarete menţine un nivel relativ constant al pieţei negre, iar rezultatele sunt remarcabile, consideră Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii externe ale Ariei Europa de Sud Est în cadrul BAT, apreciind: "Autorităţile au capturat circa 105 milioane de ţigarete de contrabandă de la începutul anului până în prezent, mai mult decât dublul perioadei similare de anul trecut, potrivit datelor centralizate pe platforma StopContrabanda.ro. Valoarea totală a acestora pe piaţa neagră este de 17 milioane de euro, dar preţul plătit pentru fiecare produs ilicit înseamnă pierderi la bugetul public, siguranţa comunităţilor şi dezvoltarea economică. Credem cu tărie în colaborare şi dialog şi ne implicăm activ în susţinerea eforturilor autorităţilor de combatere a traficului ilicit: în prezent, BAT derulează alături de Poliţia de Frontieră Română şi de Autoritatea Vamală Română o campanie de informare asupra riscurilor contrabandei şi contrafacerii în toate punctele de frontieră terestre şi vamale. Aceste eforturi trebuie susţinute, însă, de un regim fiscal echilibrat şi predictibil şi de politici economice sustenabile, care să nu încurajeze comerţul ilicit".

Novel Research: Contrabanda cu ţigări - 8,3% din piaţă

Bulgaria a devenit sursă de provenienţă a produselor de pe piaţa neagră din cauza micului trafic de la frontieră, atrage atenţia Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria: "Este încă un exemplu concludent despre cum diferenţele de taxare între ţări impulsionează comerţul ilegal. În prezent, acciza la ţigarete în România este una dintre cele mai mari în Europa Centrală şi de Est, 126,5 euro, în timp ce în Bulgaria este de 95 euro, în Ungaria 98 euro, în Serbia 75 euro, iar în Moldova 48 euro. Cu toate că România are cel mai ridicat nivel de taxare a ţigaretelor din regiune, calendarul de majorare a accizelor stabilit anul trecut nu a fost respectat şi urmează o nouă majorare, în ianuarie. Deocamdată, contrabanda nu a crescut, datorită eforturilor autorităţilor de aplicare a legii, susţinute şi de JTI. În afara derapajelor fiscale care dau peste cap tot mediul privat, ne confruntăm cu o inflaţie de iniţiative legislative anti-tutun, în prezent zece la număr, care exced cadrul european de reglementare, pe deplin transpus în legislaţia locală. Aflate în diverse stadii de dezbatere în Parlament, aceste propuneri sunt, în primul rând, pretexte pentru declaraţii politice, dar unele reiau prevederi foarte radicale, de tipul ascunderii pachetelor în dulapuri sau interzicerii sponsorizărilor, care au fost respinse de Legislativ în 2020".

În opinia lui Dragoş Bucurenci, Director External Affairs la Philip Morris România, predictibilitatea fiscală şi cadrul de reglementare echilibrat din ultimii ani au fost esenţiale pentru nivelul constant al pieţei negre. Reprezentantul PMI arată: "În fiecare an, sectorul tutunului virează la bugetul de stat circa 4 miliarde de euro, iar investiţiile realizate de companiile de profil în ultimii 30 de ani se ridică la peste 1,8 miliarde de euro. Potrivit celor mai recente date INS, de la începutul anului, faţă de intervalul ianuarie-august 2022, cel mai mult au crescut exporturile de băuturi şi tutun (+36%). Exporturile de produse din tutun au contribuit semnificativ la balanţa de plăţi cu peste 660 milioane de euro doar în primele opt luni ale anului 2023. PMI rămâne un partener de încredere al statului român şi continuă să investească în capacităţile sale de producţie. Recent, am anunţat o investiţie suplimentară de peste 130 milioane de dolari, care va fi făcută până la finele lui 2024, ceea ce înseamnă un total de peste 730 de milioane de dolari investiţi în fabrica din Otopeni. De 30 de ani investim în România, iar pentru a continua ne sunt necesare un mediu de afaceri corect pentru toţi actorii economici, stabilitate fiscală şi legislativă".

Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania, transmite: "Aproape zilnic citim în presă despre capturi uriaşe, camuflate prin metode din ce în ce mai ingenioase. Buletinele de ştiri au relatat despre zeci de percheziţii şi grupuri infracţionale destructurate. Chiar dacă în studii contrabanda se menţine la un nivel constant, în viaţa reală în spatele cifrelor se află eforturi mari şi resurse importante. Ca urmare, pentru ca toate aceste acţiuni derulate de autorităţi şi susţinute din punct de vedere logistic şi al comunicării şi de companiile de tutun să aibă efectul scontat pe termen lung, iar aderarea României la Schengen să nu fie periclitată, este nevoie de predictibilitate, stabilitate şi echilibru. Sunt principii care nu trebuie sacrificate la fiecare câteva luni, pentru că nu există o planificare serioasă a indicatorilor macro-economici".

Nivelul contrabandei cu ţigarete consemnat de studiul realizat de compania de cercetare Novel Research arată că acţiunile de supraveghere şi control derulate de Autoritatea Vamală Română în scopul combaterii traficului ilicit cu produse din tutun, inclusiv în cooperare cu alte instituţii de aplicare a legii din România, au avut rezultate, subliniază Ion Cupă, Preşedintele Autorităţii Vamale Române. "Recent, au fost descoperite 10.000.000 de ţigarete într-o acţiune comună desfăşurată pe raza judeţelor Suceava şi Teleorman, în care inspectorii vamali din cadrul Autorităţii Vamale Române au asigurat suportul de specialitate, alături de reprezentanţi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor Economice şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. Este doar un exemplu de acţiune concertată care a contribuit la menţinerea unui nivel scăzut al acestui fenomen cu efecte grave asupra bugetului de stat şi a societăţii. Autoritatea Vamală Română va intensifica acţiunile de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun, prin aceste măsuri contribuind la protejarea intereselor financiare ale României", a precizat Ion Cupă.

"Poliţia de Frontieră este constant implicată în acţiuni soldate cu rezultate foarte bune pe toate liniile de muncă, şi în special pe linia combaterii traficului cu produse de contrabandă", a declarat Victor-Ştefan Ivaşcu, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor de poliţie, menţionând: "Astfel, în primele nouă luni ale anului, în urma eforturilor susţinute ale poliţiştilor de frontieră, au fost reţinute în vederea confiscării aproximativ 3,5 milioane pachete cu ţigări, precum şi peste 27 tone tutun. În comparaţie cu perioada similară din 2022 se constată o dublare a numărului pachetelor de ţigări reţinute. Poliţia de Frontieră va continua să se afle în prima linie pentru combaterea contrabandei, ţigaretele numărându-se printre cele mai traficate produse la frontierele ţării".

Chestorul de poliţie Aurel Dobre, directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române, a conchis: "Structurile specializate din Poliţia Română acordă o atenţie deosebită evoluţiei acestui fenomen infracţional, adoptând permanent măsuri de natură a contribui la menţinerea unui nivel scăzut al pieţei negre de ţigarete. Rezultatele obţinute, atât în urma acţiunilor proprii, cât şi în cooperare cu ceilalţi parteneri instituţionali, sunt de natură a ne crea convingerea că ne-am consolidat capacitatea instituţională şi că împreună putem fi în continuare eficienţi pe linia prevenirii şi combaterii traficului ilicit cu produse din tutun, adaptându-ne activităţile investigative la noile trenduri generate de riscurile de actualitate".

Anul trecut, companiile de tutun au virat la bugetul statului circa 20 miliarde lei, reprezentând accize, TVA şi alte taxe şi contribuţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb