Ce cred specialiştii din tehnologie şi banking despre Portofelul European pentru Identitate Digitală?

A.I.
Companii / 11 aprilie

Ce cred specialiştii din tehnologie şi banking despre Portofelul European pentru Identitate Digitală?

Andrei Dumitru, IT Smart Systems: Scopul portofelului este de a oferi europenilor o modalitate mai simplă, mai sigură şi reutilizabilă de a-şi demonstra identitatea în mediul digital

David Baier, Ping Identity: Identitatea digitală descentralizată nu înseamnă doar securitate amplificată şi control pentru utilizatori, ci şi oportunităţi reale de monetizare pentru furnizori

Toate statele membre UE vor trebui să asigure accesul cetăţenilor şi rezidenţilor la un Portofel European pentru Identitate Digitală până cel târziu în noiembrie 2026

Portofelul European pentru Identitate Digitală este o aplicaţie digitală gratuită, sigură şi opţională, care le va permite cetăţenilor din Uniunea Europeană să îşi păstreze şi să utilizeze documente oficiale direct de pe telefonul mobil. Până cel târziu în noiembrie 2026, toate ţările din blocul comunitar vor trebui să pună acest portofel digital la dispoziţia cetăţenilor, rezidenţilor şi companiilor, potrivit unui comunicat transmis după o conferinţă de specialitate desfăşurată în această săptămână în Bucureşti.

Acestea se împart în trei categorii principale: PID / LPID (Personal Identification Data) - informaţii de identificare personală emise doar de stat, precum cartea de identitate, permisul de conducere sau alte documente oficiale; QEAA (Qualified Electronic Attestations of Attributes) - atestări digitale calificate, precum dreptul de reprezentare legală (ex: procuri, avocaţi), semnătura digitală calificată sau calitatea de administrator într-o companie şi EAA (Electronic Attestations of Attributes) - documente sau informaţii asociate unor drepturi sau beneficii, cum ar fi carduri de loialitate, bilete de avion sau tren, abonamente la transport public sau acces la evenimente.

"Scopul declarat al Portofelul European pentru Identitate Digitală este de a oferi cetăţenilor europeni o modalitate mai simplă, mai sigură şi reutilizabilă de a-şi demonstra identitatea în mediul digital. Acesta reprezintă o oportunitate majoră fiind menit nu doar pentru accesarea serviciilor publice, ci şi pentru cele private, întrucât va accelera execuţia şi va reduce costul proceselor de identificare online", a afirmat, în cadrul evenimentului, Andrei Dumitru, Executive Partner IT Smart Systems.

"Cu ajutorul Portofelului European pentru Identitate Digitală, furnizorii de servicii vor putea să acceseze informaţii atestate cu un nivel ridicat de încredere pentru a livra cu rapiditate servicii digitale, acest lucru având un grad mare de transparenţă şi acordul utilizatorilor", a mai spus acesta.

Prin intermediul acestui portofel, utilizatorii vor putea accesa mai rapid şi mai uşor o gamă variată de servicii, cum ar fi deschiderea unui cont bancar, activarea unui abonament sau verificarea identităţii într-o aplicaţie, fără să mai fie nevoie de parole, copii după acte sau prezenţă fizică, potrivit comunicatului.

David Baier, Senior Engineer Ping Identity, a subliniat potenţialul economic al identităţii descentralizate: "Identitatea digitală descentralizată nu înseamnă doar securitate amplificată şi control pentru utilizatori, ci şi oportunităţi reale de monetizare pentru furnizori. Vor apărea fluxuri noi de venituri prin emisia şi validarea de credenţiale, cu beneficii directe pentru industrii precum retail, telecomunicaţii şi transport. Este un moment cheie pentru a construi un ecosistem durabil şi profitabil".

Până cel târziu în noiembrie 2026, toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate, prin regulament european, să asigure accesul cetăţenilor şi rezidenţilor la un Portofel European pentru Identitate Digitală - fie printr-o aplicaţie dezvoltată de stat, fie prin furnizori privaţi acreditaţi care respectă standardele comune de securitate şi interoperabilitate.

Anumite categorii de organizaţii vor fi obligate să accepte Portofelul European pentru Identitate Digitală ca metodă de identificare digitală în relaţia cu utilizatorii şi clienţii. În acest context, furnizorii de servicii trebuie să-şi actualizeze infrastructură de securitate pentru a putea verifica şi accepta credenţialele digitale emise de acest portofel, cel puţin în calitate de verificatori autorizaţi.

"Portofelul Digital răspunde exact aşteptărilor clienţilor noştri, oferindu-le simplitate, viteză şi control asupra datelor personale. Este un instrument care va îmbunătăţi radical modul în care utilizatorii interacţionează în mediul digital", a spus Aida Enache, Executive Director Retail Digital Transformation, BRD Groupe Societe Generale.

La rândul său, Gabriel Herbei, CTO First Bank, a subliniat potenţialul extins al portofelului digital: "Instrumentul nu va influenţa doar banking-ul, ci va deschide oportunităţi în sănătate, educaţie şi în multe alte domenii, creând un ecosistem digital interconnect".

Portofelul European pentru Identitate Digitală este văzut ca "o inovaţie în sine, deoarece creează acces la activitatea digitală într-un mod foarte sigur", a spus Valentina Dragomir, Country Manager Evrotrust.

Noul instrument care va fi implementat la nivelul Uniunii Europene aduce multe beneficii, dar generează şi emoţie printre experţi. "Cu identităţile digitale, ne putem îndepărta de parole. Este, într-adevăr, un moment de tranziţie, cu mult entuziasm, dar şi puţină emoţie şi haos în piaţă, ceea ce e firesc", a declarant Mate Bàràny - Strategic Accounts Executive Ping Identity.

Portofelul European pentru Identitate Digitală marchează un punct de cotitură privind  modul în care cetăţenii şi companiile vor interacţiona digital în Uniunea Europeană. Evenimentul organizat de IT Smart Systems şi Ping Identity a deschis conversaţia despre acest viitor inevitabil şi a pus bazele unui dialog esenţial între tehnologie, reglementare şi industrie.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. cipuri băgate-n cur să ne fie mai simplă, mai sigură şi reutilizabilă existența de poponar european !

    1. Tie ti-ar fi util unul pe post de creier.

      Oriunde preferi. 

      vor să facă o mega bază de date EU

      în care migranții magrebieni, care sînt netaxabili și în general insolvenți, nu vor fi incluși 

      vor fi incluși doar sclavii europeni care au locuri de muncă și sînt taxabili și pregătiți să fie mulși !!!

      vreau să-ți mai atrag atenția asupra unui lucru esențial !!!

      :: 

      ei vor să folosească această identitate electronică digitală pentru a-ți tăia internetul !!! 

      vrei să navighezi pe net, tu trebuie să fii un sclav obedient și mai întâi să te legitimizezi înainte de a primi o conexiune la net !!! 

      ::

      tu ește chiar atât de orb! de nu vezi !!!! 

    Asa se controleaza prostimea, cu forta. Internetul s-a dezvoltat ca si o structura descentralizata, libera. Acum unii vor control absolut.

    Daca-si permit sa anuleze alegeri, de ce sa nu controleze tot ce faci? 

    ... voi alegeti daca masina parcheaza mai bine ...

    urss

    controlul banilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb