SUPLIMENT TABAC Parlamentarii aprind industria tutunului

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Editorial #Contrabanda / 31 octombrie 2023

Parlamentarii aprind industria tutunului
Emilia Olescu

Industria tutunului a avut o vară fierbinte, plină de negocieri şi dezbateri pe marginea modificărilor din Codul Fiscal, aprobate la începutul toamnei şi care presupun, printre altele, impozitarea cifrei de afaceri a firmelor mari cu 1%, taxă ce afectează şi companiile producătoare de tutun.

Nici toamna nu a răcorit acest sector, în prezent aflându-se în diferite stadii de dezbatere zece proiecte legislative anti-tutun. Conform reprezentanţilor din domeniu, acestea exced cadrul european de reglementare transpus în legislaţia naţională. Printre propunerile parlamentarilor se numără interzicerea expunerii pachetelor la raft, a acţiunilor de punere pe piaţă a produselor din tutun, segregarea magazinelor sau interzicerea sponsorizărilor, a vapatului în spaţiile închise, a fumatului în staţiile de aşteptare ale mijloacelor de transport în comun şi în apropierea acestora pe o distanţă de minimum 15 metri, în parcurile, terenurile sportive şi locurile de joacă pentru copii şi în apropierea acestora, precum şi în apropierea unităţilor sanitare şi de învăţământ pe o distanţă de minimum 25 de metri şi în interiorul autovehiculelor în prezenţa minorilor, dar şi introducerea unor reguli suplimentare pentru livrarea produselor din tutun prin servicii de curierat.

În opinia jucătorilor din domeniu, aplicarea acestor măsuri va conduce la creşterea contrabandei, întrucât "vânzătorul va putea vinde orice de sub tejghea, inclusiv produse de pe piaţa neagră".

Conform studiului realizat de Novel Research, piaţa neagră a ţigaretelor s-a situat, în septembrie, la 8,3% din totalul consumului, nivel relativ constant faţă de lunile anterioare în aproape toate regiunile ţării, dar mai ridicat decât media anuală de 7,1% din 2022. Printre noutăţile demne de menţionat din luna septembrie se numără includerea Bulgariei între principalele surse pentru produsele de pe piaţa neagră. Cu o pondere de 16,8% şi o tendinţă ascendentă în ultimul an, produsele din ţara vecină se situează pe locul al treilea din punct de vedere al provenienţei, după Duty Free şi Cheap Whites. De asemenea, pe durata studiului derulat în ultimele luni, nu au mai fost identificate pachete provenite din Ucraina. Cota produselor provenite din Moldova (de 7,6%) se află în scădere, iar Serbia este constantă din acest punct de vedere.

Reprezentanţii Autorităţii Vamale Române ne-au spus că, în primele opt luni ale anului în curs, au fost constatate 777 de fapte contravenţionale, ca urmare a controalelor efectuate de echipele de supraveghere şi control vamal.

O altă provocare pentru industria din domeniu este calendarul de accizare a produselor din tutun. În România, acciza la ţigarete este una dintre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est, respectiv 126,5 euro, în timp ce în Bulgaria valoarea acesteia se ridică la 95 de euro, în Ungaria este 98 de euro, în Polonia - 107 euro, în Serbia - 75 euro, iar în Moldova - 48 euro. Cu toate acestea, calendarul stabilit anul trecut nu a fost respectat şi urmează să aibă loc o nouă majorare în luna ianuarie 2024.

Menţionăm că, potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), suma totală încasată la bugetul de stat din accizele aplicate produselor din tutun s-a cifrat la 11,4 miliarde de lei, în primele opt luni ale anului în curs, în 2022 statul încasând peste 16 miliarde lei din accizele la ţigări.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb