SUPLIMENT TABAC Contrabanda, din nou pe trend ascendent

Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 27 octombrie 2022

Contrabanda, din nou pe trend ascendent

Piaţa neagră a ţigaretelor a intrat din nou pe un trend ascendent, crescând, în septembrie, cu un punct procentual, până la 7,1% din totalul consumului, comparativ cu 6,1% în iulie, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel Research. Cea mai mare creştere a fost înregistrată în nord-est, cu 9,1 p.p. până la 22,4%, regiunea continuând să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete. O majorare semnificativă este notată în Bucureşti, cu 4,9 p.p. până la 7,6%. În acelaşi timp, în nord-vest se înregistrează o scădere de 3,2 p.p. până la 5,4%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, categoria "cheap whites" deţine cea mai mare pondere, de 40%, cu un avans de 2,1 p.p. faţă de iulie. Moldova se află în uşoară creştere, iar Ucraina şi Serbia se situează la nivel relativ constant, după cum a precizat Marian Marcu, Directorul General al Novel Research.

Nivelul pieţei ilicite se menţine redus şi, deşi eforturile contrabandiştilor sunt limitate doar de imaginaţie, în primele nouă luni ale anului autorităţile au reuşit să oprească peste 60 de milioane de ţigarete de contrabandă, cu o valoare de circa 36 de milioane de lei, să ajungă pe piaţa neagră, conform datelor centralizate pe platforma Stop Contrabanda, a subliniat Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice al Ariei Europa centrală şi de sud din cadrul BAT. Aceasta a menţionat: "Noi ne dorim să rămânem un partener de nădejde al autorităţilor în combaterea traficului ilicit, iar cele 300 de camere de supraveghere donate recent Poliţiei Române de Frontieră de către BAT România, în plus faţă de cele 250 donate anul trecut, sunt o dovadă a acestui angajament. Astfel, 500 de kilometri de graniţă pot fi monitorizaţi mai facil, lucru care va contribui, sperăm, la menţinerea unui nivel scăzut al pieţei negre. În acest fel va câştiga toată lumea: bugetul statului, companiile corecte şi, mai ales, cetăţenii care vor fi protejaţi atât de produse nesupuse vreunui control de calitate, cât şi de reţelele de crimă organizată".

Creşterea comerţului ilegal din septembrie arată că sunt necesare în continuare eforturi susţinute din partea autorităţilor, în parteneriat cu contribuabilii corecţi, pentru combaterea pieţei negre, este de părere Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, declarând: "Recent, am lansat la Albiţa valul al doilea al campaniei «Contrabanda e boală grea», care se va desfăşura pentru prima dată în parteneriat nu doar cu autorităţile de aplicare a legii din România, ci şi cu cele din Republica Moldova, simultan, pe ambele maluri ale Prutului. Derulăm astfel de campanii de conştientizare a cauzelor şi efectelor comerţului ilicit, în parteneriat cu autorităţile, încă din 2010, când contrabanda atinsese în România nivelul de 36,2%, ca urmare a unor creşteri record de accize, care au dus la explozia preţurilor pe piaţa legală şi implozia veniturilor bugetare. Sperăm ca Guvernul şi Parlamentul din Moldova să nu facă aceeaşi greşeală, fiindcă o creştere bruscă şi nesustenabilă a taxelor arată bine doar în proiecţia pe hârtie, iar în realitate lipsa predictibilităţii se traduce întotdeauna prin perturbarea pieţei legale, creşterea contrabandei şi pierderi substanţiale la buget, plus eforturi şi cheltuieli sporite din partea autorităţilor de aplicare a legii".

Cu toate că se află în uşoară creştere, în România contrabanda este în continuare la un nivel aflat sub media europeană, de 10%, evidenţiază Dragoş Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România, care arată: "Aceasta se datorează în primul rând colaborării între industrie şi autorităţi în combaterea traficului ilicit cu produse din tutun. Dacă în 2019, piaţa neagră reprezenta 14% din consumul total, astăzi fenomenul infracţional a fost redus la jumătate. Securizarea frontierelor nu este însă o misiune uşoară, mai ales că suntem ţara cu cea mai extinsă graniţă externă a Uniunii Europene după Finlanda. Sprijinim în continuare autorităţile române în toate acţiunile care au în centru combaterea comerţului ilicit prin proiecte concrete, derulate împreună cu Inspectoratul General al Poliţiei Române şi SELEC. Rămânem un partener de încredere al statului român, salutăm politica fiscală predictibilă de pe plan local, esenţială pentru a nu stimula creşterea necontrolată a pieţei negre şi împreună găsim soluţii eficiente pentru combaterea contrabandei".

Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania subliniază că actualul context economic, caracterizat de un nivel foarte mare al inflaţiei şi de creşterea preţurilor la utilităţi, pune presiune pe bugetul consumatorilor şi consideră că este de aşteptat ca tentaţia orientării către oferta mai ieftină, de pe piaţa neagră, să crească. În plus, Româ­nia se află în proximitatea unui conflict armat, ceea ce complică situaţia la graniţele ţării, apreciază acesta: "Ca urmare, este absolut necesar ca autorităţile de aplicare a legii să continue acţiunile de monitorizare şi control al frontierelor, la fel de susţinut ca şi până acum. Reţelele de crimă organizată se adaptează noilor condiţii, rutele de contrabandă cu ţigarete putând fi reluate sau utilizate pentru trafic ilegal de arme, droguri sau persoane. Este un fapt pozitiv că în momentul de faţă eforturile Vămii, Poliţiei de Frontieră, Poliţiei, sunt susţinute şi de o politică fiscală echilibrată şi de recentele îmbunătăţiri ale cadrului legal privind contrabanda".

Una dintre principalele atribuţii ale Autorităţii Vamale Române este securizarea bugetului statului român şi al Uniunii Europene, informează Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Bogdan Lari Mihei, menţionând: "În contextul în care ţara noastră gestionează a doua cea mai mare frontieră externă a Uniunii Europene, Autoritatea Vamală Română are un proiect ambiţios de dotare a birourilor vamale de frontieră cu echipamente pentru controlul vamal nedistructiv, prin amplasarea acestora în punctele de trecere situate la frontierele non-UE, cu prioritate la graniţa de nord şi est şi în Portul Constanţa. Pentru utilizarea adecvată şi eficientă a echipamentelor, se va asigura instruirea personalului din structurile vamale, inclusiv cu sprijinul unor administraţii vamale din cadrul Uniunii Europene. Astfel, ne propunem să menţinem contrabanda cu ţigarete sub nivelul mediu din Uniunea Europeană. În acest sens, combaterea comerţului ilegal cu produse accizabile rămâne o prioritate, mai ales în contextul apropiatei aderări a României la Spaţiul Schengen. Subliniem că în primele nouă luni ale anului 2022, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local au confiscat un număr de 10,42 milioane de ţigarete şi peste 27 tone tutun de narghilea. Vom continua colaborarea la nivel instituţional, pe plan intern şi extern, precum şi cu companiile de tutun şi ne vom desfăşura activitatea cu aceeaşi eficienţă şi dedicare pentru combaterea contrabandei, evaziunii fiscale, a fraudelor vamale şi fiscale".

Directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Româ­ne, chestor de poliţie Aurel Dobre a dat asigurări că acţiunile poliţiei se des­făşoară în comun cu activităţile celorlalte instituţii competente şi structuri ale Ministerului Afacerilor Interne şi au drept scop prevenirea şi combaterea infracţionalităţii săvârşite în domeniul traficului, prelucrării şi comerţului ilegal cu ţigarete şi ale altor produse din tutun, în vederea diminuării impactului negativ asupra bugetului general consolidat al statului, a depistării mecanismelor de funcţionare a pieţei ilegale şi a eliminării concurenţei neloiale. "Anul acesta, Poliţia Română a desfăşurat 159 de acţiuni la nivel local şi 56 de acţiuni la nivel zonal, pentru prevenirea şi combaterea contrabandei cu tutun şi produse din tutun pe întreg teritoriul naţional. Eforturile poliţiştilor, în anul 2022, s-au concretizat în indisponibilizarea şi scoaterea de pe piaţa neagră a peste 25 de tone de tutun şi aproximativ 55 de milioane de ţigarete. Ne dorim ca traficul ilicit de ţigarete să scadă şi mai mult, acesta fiind într-un trend descendent, încă din anul 2021", a declarat sursa citată.

Anul trecut, companiile din industria tutunului au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de contribuţiile din 2020.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Contrabanda din Ucraina sa fie legalizata,

    în numele democratiei și a statului de drept 

    Creste contrabanda, cresc taierile ilegale de paduri, iar institutiile statului protejeaza interesele politicienilor si atit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb