SUPLIMENT TABAC "România joacă un rol central în strategia PMI de construire a unui viitor fără fum"

Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 27 octombrie 2022

"România joacă un rol central în strategia PMI de construire a unui viitor fără fum"

(Interviu cu Daniel Cuevas, Managing Director în cadrul Philip Morris România)

România joacă un rol central în strategia pe care o are Philip Morris International în vederea construirii unui viitor fără fum, subliniază domnul Daniel Cuevas, Managing Director în cadrul Philip Morris România. Acesta a precizat că suntem una dintre cele trei ţări din Uniunea Europeană în care sunt fabricate consumabile pentru produsele inovatoare fără fum fabricate de companie.

"Am făcut investiţii semnificative în dezvoltarea acestei noi categorii de produse, aproape 600 de milioane de dolari au fost investite de când am început transformarea fabricii din Otopeni într-o unitate de producţie de ultimă generaţie", ne-a mai spus, printre altele, domnia sa, în cadrul unui interviu.

Reporter: Ce paşi a făcut compania în acest an către un viitor cu cât mai puţin fum?

Daniel Cuevas:În primul rând, continuăm să credem şi să investim în inovaţie, în alternative mai bune la continuarea fumatului, pentru a face paşi importanţi spre o Românie şi un viitor fără fum.

România are un rol central în strategia Philip Morris International (PMI) de a construi un viitor fără fum, suntem una dintre cele trei ţări din Uniunea Europeană în care sunt fabricate consumabile pentru produsele noastre inovatoare fără fum.

Am făcut investiţii semnificative în dezvoltarea acestei noi categorii de produse, aproape 600 de milioane de dolari au fost investite de când am început transformarea fabricii din Otopeni într-o unitate de producţie de ultimă generaţie. Aceste investiţii reprezintă dovada angajamentului nostru puternic faţă de România.

Suntem liderii segmentului de produse din tutun încălzit, atât la nivel internaţional, cât şi în România.

Reporter: Cum a evoluat segmentul produselor alternative?

Daniel Cuevas:Sunt peste 20 de ani de când lucrăm la dezvoltarea şi evaluarea ştiinţifică a produselor fără fum. Suntem prima opţiune în topul preferinţelor consumatorilor în domeniul produselor fără fum şi peste 300.000 de fumători adulţi au ales IQOS ca o alternativă mai bună la continuarea fumatului. Rămânem pe deplin angajaţi să înlocuim ţigările cât mai curând posibil cu alternative validate ştiinţific, mai puţin dăunătoare, cum ar fi IQOS.

Categoria produselor fără fum are, în continuare, o pondere mică în piaţă, raportat la numărul fumătorilor adulţi din România, însă are potenţial deoarece ştim că mulţi fumători adulţi sunt foarte interesaţi să încerce alternative mai bune la ţigările tradiţionale. Credem că cei 5 milioane de fumători adulţi români au dreptul la informaţii corecte şi transparente despre aceste produse şi este necesar să înţeleagă diferenţa dintre acestea şi ţigări pentru a lua decizii în cunoştinţă de cauză.

Schimbarea nu este uşoară şi trebuie susţinută. Cu toate acestea, ştim că, dintre acei consumatori care trec exclusiv la IQOS, cei mai mulţi nu se întorc la ţigări. Consumatorii au nevoie de încurajare la început, iar noi suntem aici ca să-i sprijinim în călătoria lor de a renunţa la ţigări. Credem cu tărie că cine nu fumează nu ar trebui să se apuce de fumat, iar fumătorii ar trebui să renunţe la acest obicei. Cei care nu renunţă pot să treacă la alternative mai bune decât continuarea fumatului.

Reporter: Cum explicaţi faptul că în România exporturile de produse din tutun încălzit au depăşit exporturile de ţigări?

Daniel Cuevas:Cea mai bună dovadă a faptului că investiţiile pe care le-am făcut până acum în România dau roade o reprezintă exporturile de produse din tutun încălzit. În 2021, exporturile de produse din tutun încălzit au depăşit exporturile de ţigarete, în condiţiile în care România este al doilea cel mai mare producător de ţigarete din Europa, alături de Germania.

Este, de asemenea, important să punctez faptul că exportul cu produse din tutun încălzit contribuie masiv la reducerea deficitului comercial al României. Exporturile totale de tutun încălzit au atins în 2021 cifra de 723 milioane de euro, în timp ce exporturile de ţigarete ale României s-au situat la 617 milioane de euro. Practic, valoarea exporturilor a crescut de 7 ori faţă de anul 2016. Peste 90% din producţia fabricii noastre din Otopeni este exportată în 54 de ţări de pe cinci continente.

Reporter: Ce proiecte investiţionale aveţi pe acest segment şi ce planuri de investiţii aveţi în general, pentru anul în curs?

Daniel Cuevas:Tot ceea ce dezvoltăm în România are în prim plan oamenii şi societatea în care trăim. Construim un viitor fără fum, bazat pe alternative care nu ard tutunul, o alegere mai bună pentru adulţii care altfel ar continua să fumeze. Am fost şi vom rămâne un partener de încredere al statului român în ceea ce priveşte investiţiile, iar până la finalul anului 2023, 600 de milioane de dolari vor fi fost investiţi în fabrica Philip Morris România din Otopeni.

Sigur, pentru a continua investiţiile şi a avea în continuare un impact important asupra economiei româneşti, avem nevoie de predictibilitate legislativă şi de un cadru fiscal echilibrat care să favorizeze inovaţia.

Mai sunt multe de făcut în ceea ce priveşte informarea şi diferenţierea produselor în funcţie de riscuri. Este important de luat în considerare faptul că, deşi România este una dintre cele trei ţări din Europa în care Philip Morris International investeşte masiv pentru dezvoltarea produselor de tip heat-not-burn, şi unde a transformat fabrica locală într-una de ultimă generaţie, ţara noastră continuă să fie în mod clar una dintre pieţele în care această categorie este mică, în timp ce piaţa ţigărilor convenţionale continuă să crească.

Produsele din tutun şi cu nicotină ar trebui reglementate şi taxate în funcţie de riscurile la care acestea îi expun pe consumatori. Ţigaretele sunt cele mai utilizate produse şi, totodată, cea mai dăunătoare formă de consum a nicotinei. Aşa că ar trebui să fie reglementate şi impozitate cu cel mai ridicat nivel şi semnificativ peste produsele inovatoare, care nu implică arderea tutunului.

Reporter: În ce mod calendarul de majorare a accizelor ajută industria de profil?

Daniel Cuevas:Cuvântul care defineşte cel mai bine importanţa unui astfel de calendar este "predictibilitate". Prezentul calendar fiscal, adoptat în urma consultării cu jucătorii din industrie, prevede creşteri moderate ale accizelor la ţigarete şi la alte produse din tutun până în 2027. Acest lucru oferă predictibilitate industriei de profil şi permite creşterea constantă a veniturilor la bugetul de stat, într-o manieră sustenabilă. Noul calendar este în acord şi cu politica fiscală din mai multe state europene, care recunosc rolul acestor produse inovatoare în scăderea incidenţei fumatului.

În plus, calendarul fiscal propus de Guvern creează un mediu propice pentru ca aceste investiţii să dea rezultate şi să continue şi pentru ca un număr cât mai mare de fumători adulţi să facă trecerea către produse mai puţin nocive, fundamentate ştiinţific. Produsele din tutun încălzit reprezintă o alegere mai bună pentru fumătorii care, altfel, ar continua să fumeze şi este firesc ca ei să beneficieze de o acciză mai mică în raport cu ţigaretele convenţionale.

Rămânem aşadar un partener de încredere al statului, susţinem România şi continuăm să facem investiţii în fabrica noastră de la Otopeni, unde aproape 1.000 de angajaţi îşi desfăşoară activitatea zi de zi.

Reporter: În acest moment, contrabanda cu tutun se află la un nivel minim. Cum s-a reuşit acest lucru şi cum consideraţi că poate fi menţinut acest nivel? Este posibilă menţinerea lui?

Daniel Cuevas:În primul rând, vreau să spun că în România, colaborarea dintre autorităţi şi Philip Morris Romania pentru combaterea comerţului ilicit a dat rezultate. Suntem în faţa unui moment istoric: piaţa neagră a ţigaretelor s-a menţinut sub nivelul de 8% în primul trimestru al anului 2022 şi a ajuns la 6,1% în luna iulie 2022, conform datelor oferite de compania Novel Research. Practic, acest fenomen infracţional a fost redus cu mai mult de jumătate faţă de anul 2019, când piaţa neagră reprezenta 14% din consumul total.

Tendinţa descendentă a comerţului ilicit de ţigarete în România poate fi explicată, pe de o parte, prin întărirea activităţilor de control şi, bineînţeles, prin cooperarea cu autorităţile. O spun cu mândrie, promovarea unor politici fiscale echilibrate, cum sunt recentele modificări ale Codului Fiscal, fac din România un lider în fiscalitate în domeniul tutunului, la nivel european.

Acest lucru este cu atât mai important cu cât urmează revizuirea Directivei privind taxarea produselor din tutun. Politicile fiscale predictibile şi creşterile moderate de accize sunt esenţiale pentru a controla fenomenul comerţului ilicit şi permit companiilor să-şi continue planurile de investiţii. Continuăm să inovăm şi să susţinem economia românească.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb