Fanii autohtoni ai sportului rege au un muzeu la cele mai înalte standarde, singura problemă a momentului fiind că fotbalul adevărat se mai găseşte doar la muzeu, nu şi pe stadioane. Dincolo de nostalgii şi declaraţii amabile, componenţii celei mai de succes generaţii a echipei naţionale admit că avem mare nevoie de o calificare la un turneu final pentru a ieşi din mocirla mediocrităţii, dar că nu este cazul să avem aşteptări foarte mari de la actualii tricolori. Fostul selecţioner Anghel Iordănescu, prezent la deschiderea Muzeului Fotbalului din Bucureşti, a declarat că fotbalul românesc are nevoie de o calificare la un turneu final, dar a subliniat că grupa echipei naţionale din preliminariile EURO 2024 este una "extrem de periculoasă". Iordăbnescu senior a declarat: "Îmi doresc să văd aici şi un tricou al echipei naţionale care va participa la EURO 2024. Şi cred că fotbalul românesc are nevoie de încă o calificare. Aceasta ar crea un stimulent, ar aduce emulaţie şi ar aduce oamenii pe stadioane şi, de ce nu, să putem să ne gândim să o legăm în viitorul apropiat cu încă o calificare. Cu cine? Cu cine o vrea Dumnezeu. Este o grupă extrem de periculoasă, Elveţia este Elveţia, domină fotbalul în momentul de faţă în Europa împreună cu celelalte mari puteri. Israelul a progresat extrem de mult, are jucători valoroşi... şi nu în ultimul rând este Kosovo, care are câţiva fotbalişti foarte buni. Nu ştiu dacă are o echipă foarte bună, dar au jucători care pot face rezultate bune".
Florin Răducioiu, fost mare atacant, susţine că ar fi mai bine ca suporterii să nu aibă nicio aşteptare de la echipa naţională a României: "Acum sunt două etaje la acest muzeu... vreau să cred că şi generaţiile viitoare vor umple cel puţin un etaj. Generaţia de azi nu poate... Trebuie să se muncească mai mult, să se înţeleagă că fotbalul s-a schimbat şi că multe naţiuni au progresat, iar noi am regresat, ceea ce mă îngrijorează de mult timp. Dar să avem încredere în aceşti băieţi, îi aşteaptă o campanie de calificare la Europene. Lumea spune că va fi uşoară campania, dar va fi extrem, extrem de grea. Ar fi mai bine să nu avem nicio aşteptare de la echipa naţională, după părerea mea. Iar dacă naţionala va reuşi să se califice, atunci să ne bucurăm din plin, dar să nu avem mari aşteptări, pentru că această presiune mare nu este benefică băieţilor. Eu cred că o eventuală calificare ar fi un bonus. Echipa naţională are nevoie de linişte şi sper că a învăţat mult din această retrogradare în Liga Naţiunilor". Fostul internaţional a menţionat că actuala generaţie trebuie să înveţe din trecut: "Eu nu am donat încă niciun tricou muzeului, urmează să fac asta. Dar este deja un tricou de-al meu aici din meciul cu San Marino din 1991. Sunt un pic nostalgic acum, ţinând cont că e vorba de un muzeu în care sunt expuse nişte tricouri extraordinare ale unor jucători români extraordinari, dar şi străini. Felicitări lui Gică Popescu şi celor care l-au ajutat să organizeze un asemenea muzeu, pentru că fotbalul românesc are nevoie de aşa ceva. Se spune că cine nu învaţă din trecut nu poate avea un prezent sau un viitor mai frumos. Iată noi nu-l avem... am avut un trecut extraordinar şi trebuie să învăţăm din el".
Fostul selecţioner Anghel Iordănescu şi alţi componenţi ai "Generaţiei de Aur", precum Florin Răducioiu, Gheorghe Popescu, Ioan Lupescu, Florin Prunea, Ilie Dumitrescu, Basarab Panduru şi Adrian Ilie, au participat la inaugurarea Muzeului Fotbalului din Bucureşti.