Acţiunile nu au atins încă minimul iar investitorii subestimează riscul unei recesiuni profunde, a avertizat Goldman Sachs, conform Business Insider.
Potrivit strategilor băncii, o scădere economică severă poate duce indicele S&P 500 la 2.888 de puncte, adică cu circa 25% sub nivelul actual al coşului de acţiuni. "Perspectivele pieţei nu par foarte puternice, iar condiţiile normale pentru formarea unui minim al acţiunilor nu sunt încă clar vizibile", a scris într-o notă o echipă a băncii.
De altfel, investitorii sunt îngrijoraţi de o posibilă recesiune în Statele Unite încă din luna martie a acestui an, de când Rezerva Federală a început să crească ratele dobânzilor, în lupta cu inflaţia ridicată. În iunie, iulie şi septembrie, banca centrală a SUA a majorat dobânzile cu 75 de puncte de bază, ceea ce a afectat preţul acţiunilor. În opinia echipei de la Goldman, piaţa probabil înglobează în preţuri noi creşteri de dobândă în noiembrie şi decembrie - dar încă nu recunoaşte pe deplin posibilitatea ca Rezerva Federală să-şi continue campania de înăsprire a politicii monetare în 2023.
"Este posibil ca Fed-ul să semnaleze că înăsprirea s-ar putea extinde până în 2023", a spus echipa băncii.
Opinia celor de la Goldman vine în condiţiile în care, în septembrie, Indicele Preţurilor de Consum din SUA a fost de 8,2% în dinamică anuală, aproape de recordul ultimelor patru decenii şi foarte departe de ţinta pe termen lung a băncii centrale americane, de 2%. Or, asta poate forţa Rezerva Federală să majoreze dobânzile şi anul viitor, ceea ce ar creşte riscul unei recesiuni, potrivit băncii.
În plus, creşterea randamentelor obligaţiunilor şi războiul din Ucraina pot, de asemenea, să afecteze preţurile acţiunilor, mai cred strategii Goldman.
Randamentele titlurilor de stat americane pe zece ani au crescut recent până la maximul ultimilor 15 ani şi se situează la peste 4%, ceea ce creşte costul finanţării pentru companii. Totodată, mulţi analişti şi-au exprimat îngrijorarea că, o eventuală escaladare a conflictului dintre Rusia şi Ucraina poate duce la creşterea preţului petrolului. Or, preţuri tot mai mari ale energiei vor duce, probabil, atât la scăderea producţiei industriale cât şi la încetinirea activităţii economice, Agenţia Internaţională pentru Energie avertizând că o creştere bruscă a ţiţeiului poate trimite economia globală în recesiune.
"Evaluările acţiunilor din Statele Unite nu oferă, încă, o primă (n.r. de risc) mare faţă de randamentele reale ale obligaţiunilor şi numerarului, în special ţinând cont de scăderea semnificativă ce poate apărea în cazul unei recesiuni adevărate sau dacă riscurile geopolitice din Ucraina sau din altă parte se intensifică", au scris cei de la Goldman, citaţi de Business Insider.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2022, 11:51)
datele mele arata ca economia usa se afla deja in recesiune!!!
cu gdp in descrestere plus consumer confidence index e cazut inteasta ceea ce arata recesuine urmat de o "crizare a cetatenilor si a fondurilor". - urmeaza navalirea pe usa teatrului; momentan ies cate doi in ordine si organizati; da vedem cum se vor napusti pe "usa teatrului" cand incepe sa arda focul in piata reala.
s c cret