SECŢIA DE PROCURORI A CSM: "Pasivitatea clasei politice - cauza încetării proceselor penale pentru infracţiuni foarte grave"

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 27 octombrie 2022

"Pasivitatea clasei politice - cauza încetării proceselor penale pentru infracţiuni foarte grave"

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a arătat, ieri, într-un comunicat de presă, că hotărârea de îndrumare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind aplicarea deciziilor CCR din 2018 şi 2022 privind prescripţia va duce la încetarea proceselor penale pentru comiterea unor infracţiuni, dintre care unele foarte grave. Procurorii susţin că situaţia a fost generată, în principal, de pasivitatea puterilor legislativă şi executivă, care nu au intervenit în termenul constituţional de 45 de zile după pronunţarea Deciziei CCR nr. 297 din anul 2018 pentru a remedia carenţa din legislaţia penală.

"Astfel, s-a ajuns ca pentru o perioadă de 4 ani legislaţia penală să prevadă doar prescripţia generală a răspunderii penale, termene legale care au fost oricum reduse de legiuitor prin Codul penal intrat în vigoare în anul 2014. Ca o consecinţă, nu mai este sancţionată, aşa cum este şi firesc, doar pasivitatea organelor judiciare în derularea procedurilor penale, urmând a fi închise şi cauze în care au fost efectuate ritmic acte procesuale, dar cărora nu li se mai recunoaşte un efect întreruptiv de prescripţie. Imposibilitatea pronunţării unor hotărâri judecătoreşti asupra fondului acuzaţiilor penale formulate de procurori, va genera în rândul corpului profesional al acestora sentimente de insatisfacţie şi demotivare profesională", consideră membrii Secţiei pentru Procurori a CSM.

Ei mai arată că mai sunt numeroase texte legale din Codul penal şi Codul de procedură penală declarate neconstituţionale începând cu anul 2014, asupra cărora Parlamentul nu a intervenit.

"Aplicarea directă a acestor decizii de către organele de urmărire penală implică de multe ori aşteptarea formării în timp a unei jurisprudenţe unitare în materie a instanţelor judecătoreşti, cu consecinţe directe şi ireversibile asupra celerităţii, calităţii, predictibilităţii şi credibilităţii actului de justiţie", susţin procurorii din CSM.

Amintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a adoptat marţi o hotărâre de îndrumare referitoare la aplicarea deciziilor CCR din 2018 şi 2022 privind prescripţia, hotărâre care ar putea duce la încetarea mai multor procese penale în care nu mai funcţionează prescripţia specială. Printre cei care ar putea beneficia de încetarea procesului penal se află Elena Udrea şi Ioana Băsescu.

Reacţia procurorilor la adresa clasei politice este justificată dacă ţinem cont că Parlamentul - printr-o modificare legislativă - sau Guvernul, prin ordonanţă de urgenţă, ar fi putut să reglementeze situaţia respectivă, dar nicio majoritate parlamentară şi niciun Cabinet din cele care au trecut pe la Palatul Victoria nu au părut interesate de prescripţia specială în dreptul penal.

Practic, în urma pasivităţii clasei politice, toţi inculpaţii anchetaţi sau judecaţi şi toate persoanele condamnate din România pot solicita parchetelor şi instanţelor să li se aplice deciziile CCR privind prescripţia şi să verifice dacă faptele lor erau/sunt prescrise. Deja inculpaţii condamnaţi fac cereri de revizuire sau contestaţii în anulare pentru a se stabili dacă faptele lor erau prescrise în momentul condamnării şi chiar solicită să fie eliberaţi din închisoare. Cele mai recente cazuri în acest sens sunt cele ale lui Adrian Mititelu - patronul echipei de fotbal FCU Craiova şi Bogdan Olteanu - fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor. Cei doi au solicitat instanţelor să li se reanalizeze situaţia prin prisma deciziilor CCR privind prescripţia, iar - până ce instanţa va judeca cererea pe fond -au solicitat să li se suspende pedeapsa, adică să fie eliberaţi din închisoare, lucru care s-a şi întâmplat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Justitiabilii din elita politica care aveau procese pe rol ,anchete si cu probe la dosar , au fost si sunt in strinsa legatura cu restul clasei politice . Adica cu esaloanele superioare ale partidelor ,ale legislativului sau guvernului sau ambele (membrii guvernului sunt parlamentari ) . Modificarile in codurile penale si deciziile CCR par a fi cu adresa precisa si in relatie temporala directa cu anchetele in care avocatii justitiabilior evaluau ca poate surveni condamnarea . Deci aceste mari descoperiri de incalcari ale ...drepturilor cetateanului legate de imprecizia sau gradul de generalitate a unei expresii din codul penal prin care se impiedica de fapt ,judecarea pe fond ,nu pot fi aparate de nimeni ,si in nici un caz de profesionisti din justitie . Au facut jocul acesta aiuritor sub ochii presei interne si internationale ,in plin proces de monitorizare pe ...Justitie de catre Parlamentul European : pai exact acesti oameni sunt vinovati de persistenta monitorizarii pe justitie ,de acuzele grave de coruptie de catre politicieni din Europa. Degeaba se enunta discursuri solemne ,degeaba d Ciuca face tur diplomatic chiar acum ,degeaba exploziile patriotarde de la talk showuri ...cand se intimpla exact acum acest val de anulari de dosare ,fara judecare pe fond. De fapt este exact un refuz de a alinia codurile penale si de procedura penala si practica judiciara la ceea ce s a cerut prin MCV . Chiar daca nu e exprimat verbal ,este refuz categoric de conformare din partea elitelor politice.

    Dar onor CSM, precum si asociatiile de magistrati au facut vreo presiune institutionala si mediatica pentru a se rezolva aceasta problema? Procurorii si judecatorii, in dosarele in care lucreaza, au facut ceva dupa decizia CCR din 2018 pentru a se asigura ca nu opereaza prescriptia?

    Eu zic ca nu. Iar sa vii acum, ca CSM, stiind ce clasa politica ticaloasa avem, sa spui ca ei sunt de vina ca n-au facut nimic, e jenant 

    de ce tineti la sertar ani de zile dosare in asteptatrea prescriptiei ? sa scape hotii ?

    1. si sa vina pensia speciala...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb