ING: "Inflaţia poate reveni la ţinta de 2% a Fed mai rapid decât se aşteaptă pieţele"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 octombrie 2022

ING: "Inflaţia poate reveni la ţinta de 2% a Fed mai rapid decât se aşteaptă pieţele"

Preţurile caselor pot scădea cu 20%, pe măsură ce oferta de locuinţe începe să crească, crede James Knightley, economist-şef internaţional la ING

O combinaţie între reducerea cererii şi creşterea ofertei poate duce la o scădere a preţurilor caselor în Statele Unite cu 20%, cu impact puternic asupra inflaţiei, crede James Knightley, economist-şef internaţional la ING, conform Business Insider.

De altfel, o scădere a preţurilor locuinţelor a fost deja semnalată de datele S&P Case Shiller, care au înregistrat un declin lunar de 1,3% în august, după ce coborâseră cu 0,7% în iulie. Este o scădere lunară consecutivă nemaiîntâlnită de preţurile locuinţelor din SUA de la începutul lui 2012, mai scris sursa citată.

Knightley este de părere că, o asemenea scădere a preţurilor locuinţelor va accelera reducerea inflaţiei, ceea ce va permite Fed-ului să fie mai puţin agresivă în ceea ce priveşte creşterea ratei dobânzii de politică monetară.

"Am putea vedea o pivotare mult mai rapidă a componentei adăpost (n.r. shelter, care implică în principal preţurile chiriilor) a IPC-ului (n.r. Indicele Preţurilor de Consum) decât ne-am fi aşteptat în mod normal, ceea ce, având în vedere ponderea sa de o treime în coşul indicelui, poate ajuta la o scădere a inflaţiei la nivelul de 2% mult mai accelerată decât se aşteaptă majoritatea participanţilor din piaţă", crede Knightley, citat de Business Insider.

Conform economistului ING, scăderea preţului locuinţelor apare pe seama unei serii de factori printre care rate mai mari ale creditelor ipotecare, creşterea ofertei de case disponibile pentru vânzare şi scăderea cererii. Or, asta este o schimbare semnificativă faţă de ultimii doi ani, când cererea în creştere şi ratele dobânzilor la minime istorice au făcut ca preţurile caselor să urce cu 40%. "Intrăm într-un mediu foarte diferit", spune Knightley.

Pe de altă parte, o revenire a preţurilor locuinţelor este foarte departe, în condiţiile în care pieţele de acţiuni sunt în scădere, ceea ce nu îi ajută pe cei care economisc pentru plata unui avans. "Creşterea costului vieţii şi pieţele de acţiuni în scădere fac mult mai dificilă economisirea şi implicit plata unui avans - elementul vital al pieţei", afirmă Knightley.

În plus, oferta de locuinţe creşte considerabil. Numărul caselor noi disponibile pentru vânzare a urcat cu 50% faţă de februarie, în timp ce numărul locuinţelor existente scoase la vânzare a crescut cu 64% faţă de minimul din octombrie 2020. "Asta înseamnă că trecem de la o piaţă unde exista un surplus puternic al cererii la una cu o ofertă uşor în exces, mai ales dacă recesiunea va duce la creşterea şomajului", a mai afirmat economistul ING, citat de Business Insider.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. de ce se tot amana indexul consumer confidence pe romania?

    am vazut ca din aprilie 2020 cazut la minus 26,1 nu a mai fost actualizat. 

    de 1 an jumate mimeni nu actualizeaza INTENTIONAT DATELE iar "nebunii" din imobiliare o abereaza cu "piata duduie"! 

    dati rapoartarea la index ca sa vada cetateanul ce "bucurie" mare la cumparaturi de etc forme de stocuri. 

    s c cret 

    Nu îmi vine să cred povestea cu revenirea la țintă de 2 la sută. Mi se pare imposibil.

    1. E o greseala "bait" .. inflatia nu are legatura cu pretul caselor! Scaderea inflatiei se poate produce mai accelerat daca de maine pretul energiei revine la cel din 2021!

      vezi core inflation

    de craciun e 2% cum viseaza ing :))

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb