RANDAMENT SUB DOBÂNDA CHEIE  Finanţele au atras 2,48 miliarde lei de pe piaţa internă

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 martie 2012

Bogdan Drăgoi, ministrul Finanţelor Publice, a declarat că măsurile şi politica adoptată de către Guvern au permis Trezoreriei să performeze pe piaţa internă.

Bogdan Drăgoi, ministrul Finanţelor Publice, a declarat că măsurile şi politica adoptată de către Guvern au permis Trezoreriei să performeze pe piaţa internă.

Florin Cîţu: "Titlurile, oportunitate de câştig pentru bănci

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut, ieri, certificate de trezorerie cu scadenţa la un an de 2,48 miliarde lei, de 2,5 ori mai mult decât programul stabilit, la un randament de 5,27%, sub rata dobânzii de politică monetară, de 5,5%, şi aproape de minimul istoric plătit pentru împrumuturile în lei din piaţa internă, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României şi al MFP.

Valoarea programată a fost de un miliard de lei, iar băncile au subscris titluri de 3,51 miliarde de lei, potrivit comunicatului.

Analistul economic Florin Cîţu ne-a declarat că piaţa crede, în continuare, că BNR urmează să menţină dobânzile la un nivel scăzut, oferind lichiditate instituţiilor de credit. În consecinţă, pentru bănci este profitabil să se împrumute pe piaţa interbancară pentru ca, apoi, să împrumute statul la dobânzi mai mari, potrivit domniei sale. "Nu este vorba despre un interes pentru titluri, ci despre o oportunitate de câştig", consideră Florin Cîţu.

Aurelian Dochia: "Atractivitatea ţării noastre a crescut"

Analistul Aurelian Dochia consideră că atractivitatea ţării noastre a crescut, cel mai elocvent exemplu în acest sens reprezentându-l reducerea CDS-urilor (n.r. credit default swap - prima de asigurare contra riscului de neplată). Această încredere sporită poate să fie, însă, uşor pierdută, în cazul în care frâiele economiei sunt scăpate de sub control, deficitul care depăşeşte cu mult prognozele fiind un semnal de care trebui ţinut cont, atrage atenţia domnia sa. "Este clar că, momentan, Ministerul Finanţelor beneficiază de o conjunctură favorabilă; important este ca această tendinţă să se menţină", ne-a declarat analistul economic.

Cea mai recentă licitaţie pentru scadenţa la un an s-a derulat la jumătatea lunii februarie, când Trezoreria s-a împrumutat la un randament de 5,8%.

Cel mai redus randament, de 5,22%, a fost plătit de Ministerul Finanţelor pentru certificatele la şase luni, la finalul lunii februarie, potrivit statisticilor publicate de către BNR.

MFP a programat pentru luna martie şapte licitaţii pentru vânzarea de obligaţiuni şi titluri de stat, prin care vrea să atragă 5 miliarde de lei, valoarea similară cu programul din februarie, dar cu 3,3 miliarde de lei sub suma împrumutată.

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat până în prezent 22,77 miliarde de lei pe piaţa locală, depăşind programul anunţat pentru primul trimestru. Administratorii datoriei publice au emis de la începutul anului titluri de sume mai mari decât cele anunţate la licitaţiile de titluri pe termen scurt.

Bogdan Drăgoi, ministrul Finanţelor Publice, a declarat că măsurile şi politica adoptată de către Guvern au permis Trezoreriei să performeze pe piaţa internă, amintind că recent s-a obţinut cel mai mic randament pentru certificatele la şase luni şi cea mai lungă maturitate, din 2005, pentru titlurile denominate în lei, de 15 ani.

MFP a atras, de pe piaţa americană, 1,5 miliarde dolari, în ianuarie, şi 750 milioane dolari, în februarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb