O analiză comparativă a obligaţiunilor corporative emise de "Raiffeisen Bank" şi "Banca Română pentru Dezvoltare" nu relevă doar asemănări între acestea, ci şi deosebiri. O primă deosebire între cele două titluri o reprezintă valoarea nominală şi numărul de obligaţiuni emise. Astfel, "Raiffeisen Bank" a emis un număr de 240.000 de obligaţiuni cu valoarea nominală de 5.000.000 de lei, în timp ce BRD a lansat o emisiune de 20.000 de obligaţiuni cu valoarea nominală de 25.000.000 de lei.
Iulian Panait, analist la "KTD Invest", consideră că cea mai importantă deosebire dintre obligaţiunile emise de cele două bănci este modul de calcul al dobînzii, ceea ce face ca obligaţiunile BRD să fie mai rentabile. Dobînda pentru obligaţiunile "Raiffeisen Bank" se calculează ca medie aritmetică între BUBID şi BUBOR considerate la şase luni, la care se adaugă 0,5%, în timp ce pentru obligaţiunile BRD rata dobînzii este cotaţia BUBOR la şase luni. Domnul Panait ne-a declarat: "Datele statistice de la începutul anului şi pînă în prezent relevă faptul că, în permanenţă, spread-ul dintre dobînzile interbancare BUBID şi BUBOR considerate la şase luni s-a menţinut mai mare decît 3 puncte procentuale. Premisele privind evoluţia acestor indicatori în perioada următoare indică o menţinere a decalajelor. În aceste condiţii, ţinînd seama de formula de calcul a dobînzii pentru obligaţiunile celor două bănci, rezultă o diferenţă de randament de aproximativ 1% în favoarea obligaţiunilor BRD, diferenţă ce se va menţine şi în viitor".
Printre similitudini se numără perioada de maturitate de trei ani pentru obligaţiunile emise de cele două bănci şi plata semestrială a dobînzii. O altă asemănare dintre cele două emisiuni constă în suma minimă ce putea fi subscrisă, aceeaşi pentru amîndouă, de 25 de milioane de lei.
Iulian Panait ne-a mai spus: "Cum majoritatea elementelor caracteristice celor două emisiuni de obligaţiuni sînt asemănătoare, datorită randamentului mai ridicat oferit de obligaţiunile BRD, normal ar fi ca şi preţul de piaţă al acestora să fie mai ridicat în comparaţie cu cel al obligaţiunilor «Raiffeisen»".
Obligaţiunile emise de "Raiffeisen Bank" şi "Banca Română pentru Dezvoltare" se tranzacţionează prin sistemul electronic al Bursei de Valori Bucureşti, începînd cu 7 iunie, respectiv 14 iunie. Pînă în prezent, la BVB au fost efectuate 7 tranzacţii cu 2.398 obligaţiuni BRD, în valoare totală de 64 miliarde de lei. Cel mai mic preţ de tranzacţionare a fost cu 1,25% mai mare decît principalul, iar cel mai mare, consemnat în cadrul ultimei tranzacţii, a depăşit cu 2,5% valoarea nominală. Obligaţiunile "Raiffeisen Bank" au făcut obiectul a 18 tranzacţii (2.101 obligaţiuni), valoarea acestora ridicîndu-se la 10,6 miliarde de lei.
Cel mai mic preţ de tranzacţionare a fost egal cu valoarea nominală, iar cel mai mare a fost cu 0,5% mai mare decît principalul.
Preţul de tranzacţionare la Bursă al obligaţiunilor se calculează ca procent din valoarea nominală şi se numeşte preţ procentual.