RAPORT BAKER MCKENZIE: Record al ultimului deceniu pe piaţa globală a IPO-urilor, în 2020

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 decembrie 2020

Record al ultimului deceniu pe piaţa globală a IPO-urilor, în 2020

Listările au crescut atât în privinţa volumului, cât şi a valorii, în baza unor "mega-tranzacţii" din China şi SUA Creşterea va continua în 2021 Sectorul financiar este lider al IPO-urilor interne şi transfrontaliere Pentru prima oară în istorie, companiile americane au atras peste 100 de miliarde de dolari din listări

Activitatea de strângere de capital prin intermediul ofertelor publice iniţiale (IPO) a fost, în 2020, la nivel mondial, cea mai ridicată din ultimul deceniu: 331 de miliarde de dolari din 1.591 de listări, ceea ce semnifică o creştere cu 42% faţă de 2019, conform unui raport al firmei multinaţionale de avocatură Baker McKenzie.

Documentul arată că, în lume, operaţiunile de listare au încetinit în primul şi al doilea trimestru din anul curent, ca urmare a izbucnirii pandemiei de Covid-19, însă acestea s-au redresat puternic în trimestrul al treilea, când volumul IPO-urilor a crescut de peste două ori comparativ cu trimestrul al doilea din 2020.

Potrivit Baker McKenzie, 76% din capitalul atras la nivel mondial a provenit din IPO-uri locale (pe pieţele de provenienţă a companiilor), care, de asemenea, reprezintă aproximativ 86% din volumul listărilor din 2020. Evoluţia se bazează pe creşterea listărilor locale din SUA şi China.

În SUA, listările interne au atras cu 118% mai mult capital în 2020 decât în 2019, mai precis: 127 de miliarde de dolari, conform sursei citate. Totodată, volumul listărilor interne a sporit cu 93%, la 345.

În China continentală, listările locale au crescut cu 77% faţă de 2019, însumând 64 de miliarde de dolari. Volumul acestora s-a majorat cu 81%, la 365.

În timp ce activitatea internă a reprezentat o mare parte a activităţii globale, listările transfrontaliere au înregistrat, de asemenea, o creştere atât a volumului, cât şi a valorii: 231 de listări au atras 80 de miliarde de dolari, cu 10%, respectiv 68% mai mult faţă de 2019, arată datele raportului menţionat.

Listarea SPAC-urilor va fi în atenţie şi anul viitor

"Cea mai puternică tendinţă pe care o anticipez pentru 2021 este proliferarea SPAC-urilor sponsorizate de administratori de active renumiţi, birouri de familie sau de jucători cunoscuţi din industrie", spune Steven Canner,

Partener la Baker McKenzie New York, menţionând: "Mă aştept să văd un număr foarte mare de tranzacţii ale SPAC-urilor în 2021, întrucât companiile vor căuta să acceseze pieţele publice de capital în acest mod special".

Menţionăm că un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

Deşi, de-a lungul timpului, SPAC-urile au fost întâmpinate cu scepticism atât de piaţă, cât şi de investitori, cerinţele de reglementare îmbunătăţite şi o serie de achiziţii recente de succes dau asigurări că activitatea SPAC-urilor se va menţine în viitorul previzibil.

Conform raportului, pe măsură ce un vaccin împotriva Covid-19 va deveni disponibil la scară largă şi activitatea economică va începe să se normalizeze, companiile îşi vor regândi situaţiile financiare într-un mediu economic aflat în redresare şi ne putem aştepta să vedem atrageri de capital pentru extinderi ale activităţilor, respectiv investiţii legate de creşterea şi dezvoltarea acestora.

Lider: sectorul financiar a atras 108 miliarde de dolari prin 360 de listări, anul acesta

Raportul Baker McKenzie arată că volumul de IPO-uri lansate de societăţile financiare a crescut cu 37% anul acesta, faţă de 2019, la 360, sumele atrase astfel ajungând la 108 miliarde de dolari, cu 100% mai mari comparativ cu 2019. Sursa precizează că sectorul financiarul este lider mondial atât în privinţa IPO-urilor interne, cât şi în cea a listărilor transfrontaliere, după sumele atrase, în baza activităţii SPAC-urilor.

Urmează companiile tehnologice, care au strâns 55 de miliarde de dolari din 257 de listări, în baza tranzacţiilor din Asia Pacific, unde IPO-urile au sporit cu 13% în 2020, faţă de 2019. Cele 55 de miliarde de dolari atrase reprezintă o sumă cu 50% mai mare faţă de cea obţinută în domeniu în 2019, iar numărul listărilor este în creştere cu 13% faţă de anul anterior.

Sectorul industrial a înregistrat cel mai puternic avans în privinţa sumelor atrase: 24 de miliarde de dolari (+129%). Volumul acestor listări a sporit cu 40%, la 193. Asia Pacific şi-a crescut cu 36% volumul IPO-urilor din domeniu, anul acesta, la 167, tranzacţii care au generat 16,6 miliarde de dolari.

Sectorul îngrijirii sănătăţii a obţinut 33 de miliarde de dolari (+57%) în 2020 din 162 listări (+57%). Asia Pacific şi-a majorat cu 33% volumul IPO-urilor din acest domeniu: 110 listări, conform sursei citate.

Companiile din domeniul produselor de consum şi al serviciilor a avut 161 de listări în 2020 (+128%), din care au obţinut 27 de miliarde de dolari (+128%).

La NYSE au fost atrase cele mai mari sume din IPO-uri

SUA şi China au dominat lista burselor de top alese pentru listare. Primul loc este ocupat de Bursa din New York (NYSE), cu listări de 79 de miliarde de dolari, informează Baker McKenzie. Urmează Nasdaq SUA, Bursele din Hong Kong (HKEX şi HK GEM), Shanghai Stock Exchange şi Shenzhen Stock Exchange.

În 2020, în SUA s-a listat cel mai mare număr de companii din ultimii 20 de ani, conform raportului menţionat, care adaugă că majoritatea dintre acestea au ales piaţa locală pentru lansarea IPO-urilor. Totodată, pentru prima oară în istorie, companiile americane au atras peste 100 de miliarde de dolari din listări.

Societăţile din America de Nord au strâns 154 de miliarde de dolari din IPO-uri în 2020, cu 118% mai mult faţă de 2019. Cu 497 de listări, volumul IPO-urilor companiilor din America de Nord a sporit cu 41%, în ritm anual.

Activitatea de profil de pe pieţele interne a atras 130 de miliarde de dolari din 411 listări. Suma este cu 118% mai mare faţă de 2019, potrivit raportului. Aceeaşi sursă arată că, în afara graniţelor, companiile din America de Nord au lansat cu 28% mai multe listări decât în 2019, atrăgând aproape 25 de miliarde de dolari, cu 120% mai mult decât în 2019.

Asia Pacific: 139 de miliarde de dolari din

937 de listări

Raportul citat notează că, în regiunea Asia Pacific, au avut loc 937 de listări, care au generat 139 miliarde de dolari, sumă cu 39% mai mare faţă de 2019. Cea mai mare parte a sumei, respectiv 91 de miliarde de dolari, a provenit din 811 de listări interne, cu 33% mai multe faţă de anul anterior.

"Chiar dacă a existat o scădere generală a activităţii pe principalele pieţe din Asia Pacific din cauza pandemiei de Covid-19, există o aşteptare ca pieţele să continue să se redreseze, aşa cum am văzut încă din trimestrul al treilea, când au avut loc tranzacţii majore în regiune", declară Ivy Wong, preşedinte al departamentului Pieţe de capital al biroului Baker McKenzie din Hong Kong. Potrivit spuselor sale, activitatea în creştere reflectă amânarea unor IPO-uri care erau pregătite, din cauza volatilităţii crescute a pieţei, în prima jumătate a anului, în contextul pandemiei.

Conform raportului, pe partea de reglementare, una dintre schimbările care vor veni din SUA, şi anume aplicarea anumitor cerinţe de audit pentru companiile străine listate în Statele Unite, va avea un impact probabil asupra IPO-urilor companiilor chineze începând cu anu 2021. Cu această nouă lege la orizont, spune sursa, este posibil ca societăţile chineze listate în SUA şi cele care se pregătesc să devină publice să aibă un interes mai mare pentru alte burse străine, dar şi pentru listări duale.

Activitatea de listare din EMEA a scăzut cu 7%

Listările din întreaga regiune Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) au scăzut anul acesta şi, în timp ce alte pieţe au înregistrat performanţe record în a doua jumătate a lui 2020, cu anumite excepţii, ritmul IPO-urilor din zona menţionată rămâne redus din cauza activităţilor interne în declin. Listările interne din EMEA au fost 112 anul acesta, cu 7% mai puţine faţă de 2019. Aceste IPO-uri au atras 22 de miliarde de dolari.

În ciuda unei creşteri semnificative a capitalului strâns la nivel transfrontalier, IPO-urile din EMEA au generat 29 de miliarde de dolari anul acesta, cu 51% mai puţin faţă de 2019. Volumul listărilor a atins 128, în declin anual cu 2%.

Cu toate acestea, conform raportului, nivelul slab de activitate nu se extinde la scară largă pe pieţele de acţiuni menţionate, în condiţiile în care în Europa, în special în Londra, a avut loc o "explozie" de oferte secundare.

Numai la Londra, aceste oferte secundare au generat 44 de miliarde de dolari de la începutul anului, cu 60% mai mult faţă de 2019. O altă piaţă activă a fost cea din Varşovia, unde a avut loc cea mai mare listare din istoria pieţei: cea a platformei de e-commerce Allegro, care a atras două miliarde de dolari.

Conform sursei, Brexitul rămâne un factor incert în privinţa atractivităţii Bursei din Londra ca loc de listare în 2021.

America Latină: sumele atrase prin IPO-uri au sporit cu 159%

Companiile din America Latină au strâns 9 miliarde de dolari din IPO-uri în 2020, ceea ce reprezintă o creştere cu 159% faţă de 2019. Cu 29 de listări în 2020, regiunea a înregistrat o creş­tere cu 314% a volumului de listări.

În regiune s-a evidenţiat Brazilia, unde au avut loc 26 de listări anul acesta, care au atras 8 miliarde de dolari. Raportul citat subliniază că este pentru prima oară după 2017 când Brazilia a lansat un volum de listări cu două cifre (26). Listările din această ţară au fost alimentate de o redresare a preţurilor activelor şi de un număr în creştere de investitori zilnici care au cumpărat acţiuni, potrivit raportului Baker McKenzie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb