RAPORT BNR: "Scenariul de bază al BNR este grevat de o multitudine de surse interconectate de riscuri"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 noiembrie 2020

BNR: "Pentru trimestrul al patrulea, dat fiind contextul medical actual, se prevede o întrerupere a procesului de redresare a economiei ce a debutat în trimestrul precedent"

Actualul scenariul de bază al Băncii Naţionale a României (BNR) este în continuare grevat de o multitudine de surse interconectate de riscuri şi, mai ales, de incertitudini, asociate în principal evoluţiilor din planul sănătăţii publice, se arată în raportul trimestrial asupra inflaţiei publicat vineri de BNR.

Raportul explică: "Ulterior contracţiei fără precedent din trimestrul II, pe măsura eliminării restricţiilor severe impuse de autorităţi, activitatea economică a cunoscut o normalizare graduală, facilitată şi de atenuarea volatilităţii de pe pieţele financiare internaţionale. Totodată, lanţurile de valoare adăugată de la nivel global şi-au reluat treptat cadenţa, rezultând într-o disipare a şocurilor de natura ofertei prevalente în prima fază a crizei medicale şi, implicit, facilitând normalizarea graduală a legăturilor comerciale şi financiare dintre economii. Cu toate acestea, recrudescenţa recentă a crizei pandemice, cu precădere la nivelul ţărilor de pe continentul european, a implicat escaladarea unui nou vârf al incertitudinii cu privire la perspectivele imediate şi cele pe termen mediu ale activităţii economice. Pe acest fond, autorităţile au fost nevoite să introducă noi restricţii privind distanţarea socială, cu consecinţa foarte probabilă a inversării în perioada imediat următoare a tendinţei robuste de redresare a majorităţii economiilor, observată pe parcursul trimestrului III. În contextul resurgenţei numărului de infecţii, se ridică numeroase semne de întrebare cu privire la rezilienţa multora dintre aceste economii, în mod special a acelora în care spaţiul de acţiune al politicilor macroeconomice a fost în bună măsură erodat de efortul contracarării efectelor primului val pandemic. Pe acest fond, până la o normalizare a situaţiei în plan medical şi economic, este de aşteptat ca riscurile în sens descendent la adresa activităţii economice să rămână dominante. Astfel, coordonatele scenariului de bază stau sub semnul unor posibile reconfigurări viitoare, potenţial chiar semnificative, pe măsura clarificării treptate a surselor actuale de incertitudini".

Scenariul de bază actualizat al BNR este construit sub ipoteza menţinerii sub control a situaţiei epidemice interne, prin aplicarea de restricţii cvasigeneralizate la nivel naţional. În esenţă, pentru trimestrul al patrulea, dat fiind contextul medical actual, se prevede o întrerupere a procesului de redresare a economiei ce a debutat în trimestrul precedent, potrivit BNR.

"Astfel, dinamica medie anuală a PIB în anul 2020 este prevăzută să înregistreze o valoare negativă semnificativă, în atenuare însă raportat la prognoza din Raportul asupra inflaţiei anterior. Influenţe mai favorabile asupra dinamicii PIB provin din redresarea semnificativ mai alertă a economiei de pe parcursul trimestrului III. Influenţe de sens opus sunt conturate din partea şocului advers de ofertă ce a grevat producţia agricolă cerealieră în acest an. Similar proiecţiei precedente, se menţine evaluarea unei recuperări lente, într-un interval de cel puţin un an, a pierderilor de venit agregat asociate pandemiei. În structură, pentru anul curent dinamica medie anuală a PIB este proiectată să reflecte contribuţia negativă semnificativă a consumului final, la care se adaugă aportul de acelaşi semn al exporturilor nete. În cazul consumului, în pofida avântului însemnat al cererii imediat după relaxarea restricţiilor stricte de mobilitate din intervalul martie-mai, factorul dominant pentru perspectivele imediate de evoluţie ale componentei continuă să rămână comprimarea venitului disponibil al gospodăriilor populaţiei, precum şi comportamentul decizional extrem de prudent al acestora, specific de altfel perioadelor marcate de ample turbulenţe", se arată în raport.

În plan extern, BNR arată că aceste şocuri disruptive au condus la comprimarea cu peste 25 la sută a exporturilor româneşti în trimestrul II, recuperarea acestor pierderi prefigurându-se a fi progresivă şi strict corelată cu dinamica cererii externe.

"În ipoteza unui recul în ritmul de redresare a economiei pe parcursul trimestrului al patrulea devine din ce în ce mai probabilă afectarea în manieră persistentă şi a dinamicii PIB potenţial", arată Banca Naţională

BNR mai evidenţiază că excepţia notabilă de la evoluţiile adverse asociate pandemiei a venit din partea formării brute de capital fix, care a evitat o contracţie pe parcursul trimestrului II, înregistrând, surprinzător, chiar o dinamică anuală uşor pozitivă. În perspectivă, există însă premise ale unei posibile decelerări şi la nivelul acestei componente, mai ales pe fondul exacerbării recente a incertitudinii cu privire la durata şi deznodământul crizei medicale.

"În acelaşi timp, însă, suita de programe guvernamentale de facilitare a finanţării companiilor, efectuarea unui volum important de cheltuieli investiţionale din partea sectorului public, precum şi perspectiva disponibilităţii, începând cu anul viitor, a unui amplu contingent de fonduri europene destinate redresării economice fac probabilă menţinerea şi pe termen mediu a parcursului investiţional favorabil", mai notează documentul.

Totodată, potrivit BNR, contracţia activităţii economice din anul curent este de aşteptat să fie preponderent reflectată în dinamica deviaţiei PIB, însă în ipoteza unui recul în ritmul de redresare a economiei pe parcursul trimestrului IV devine din ce în ce mai probabilă afectarea în manieră persistentă şi a dinamicii PIB potenţial.

"Deficitul de cerere s-a deschis la valori puternic negative pe parcursul trimestrului II, fiind de aşteptat ca resorbirea completă a acestuia să fie lentă şi să dureze, probabil, mai mult de opt trimestre. Dinamica acestui indicator va cunoaşte unele oscilaţii pe termen scurt, asociate, pe de o parte, revenirii mult peste aşteptări a activităţii economice din trimestrul III, iar pe de altă parte, înregistrării unui nou vârf al infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele luni ale anului curent", arată raportul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb