RAPORT CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ Supravegherea ajutoarelor de stat acordate băncilor de către CE are nevoie de optimizări

A.P.
Comunicate de presă / 1 octombrie 2020

Supravegherea ajutoarelor de stat acordate băncilor de către CE are nevoie de optimizări

Curtea de Conturi avertizează Comisia Europeană în privinţa necesităţii de optimizare a normelor şi a practicilor în materie de ajutoare de stat care se acordă sectorului financiar, arată un nou raport al Curţii de Conturi Europene.

Între 2013 şi 2018, au existat deficienţe în ceea ce priveşte evaluarea şi monitorizarea performanţei. În plus, normele privind ajutoarele de stat nu mai fuseseră modificate din 2013. Curtea pledează, aşadar, pentru o reevaluare a normelor actuale.

În general, legislaţia UE interzice acordarea de sprijin financiar public. După criza financiară din 2007 2008, ajutoarele de stat în favoarea instituţiilor financiare au înregistrat un avânt puternic şi au devenit necesare pentru a se limita ameninţarea pe care o reprezentau băncile pentru stabilitatea financiară.

Între timp, UE a procedat la reforme ale cadrului său pentru sectorul financiar, astfel încât să nu mai fie necesare acţiuni de salvare a băncilor. Cu toate acestea, există în continuare cazuri în care băncile primesc bani publici.

Comisiei îi revine sarcina de evaluare a compatibilităţii acestor măsuri cu piaţa internă a UE. Curtea a examinat dacă, între august 2013, când a fost adoptată noua Comunicare privind sectorul bancar, şi sfârşitul anului 2018, Comisia a exercitat un control adecvat pentru a asigura faptul că ajutoarele de stat au fost limitate la minimul necesar, aşa cum se prevede în tratatele UE.

Domnul Mihails Kozlovs, membrul Curţii de Conturi Europene responsabil de raport, a precizat: "Circumstanţele s-au schimbat în mod clar faţă de situaţia de după criza financiară din anii 2007 2008, chiar şi luând în calcul criza actuală provocată de pandemia de COVID-19. Cadrul normativ a fost consolidat semnificativ, ceea ce a permis băncilor să devină mai rezistente şi să necesite într-o mai mică măsură sprijin financiar din banii contribuabililor. În acelaşi timp, există un obiectiv recunoscut de a se urmări integrarea în mai mare măsură a sectorului bancar din UE. Aşadar, Curtea invită Comisia să aibă în vedere optimizarea atât a normelor, cât şi a practicilor în materie de ajutoare de stat care se acordă sectorului financiar."

În ansamblu, Curtea recunoaşte că UE s-a dotat cu mijloace şi cu competenţe adecvate pentru a asigura controlul eficient al ajutoarelor de stat în favoarea băncilor. Comisia a alocat resursele şi expertiza necesare şi a instituit un cadru etic solid. Au fost instituite procese adecvate şi activităţile de tratare a cazurilor erau în general conforme.

Cu toate acestea, procedurile durau prea mult timp şi nu erau întotdeauna pe deplin transparente, în principal din cauza recurgerii pe scară largă la contacte informale prealabile notificării, detaliază raportul.

În opinia Curţii, normele pentru controlul ajutoarelor de stat în favoarea sectorului financiar erau, în general, bine concepute. Tratatele UE permit acordarea de sprijin public în favoarea băncilor cu titlu, pentru remedierea perturbărilor grave ale economiei unui sta.

Curtea atrage însă atenţia că normele UE nu explică bine acest aspect şi nu definesc ce anume constituie o perturbare gravă. De asemenea, Curtea a observat că Comisia nu a contestat afirmaţiile statelor membre că, în fiecare caz, exista o ameninţare la adresa stabilităţii financiare.

Mai mult, deşi Comisia a solicitat măsuri menite să limiteze denaturarea concurenţei, ea nu a analizat impactul efectiv al fiecărei măsuri asupra concurenţei. Nici indicatorii de performanţă utilizaţi de Comisie nu erau pe deplin adecvaţi scopului, deoarece nu reflectau întotdeauna activităţile sale, ci înglobau factori externi care nu se aflau sub controlul său.

Curtea îşi exprimă regretul că normele pentru perioada de criză nu au mai fost evaluate în mod adecvat de Comisie din 2013.

În consecinţă, ele au rămas neschimbate în unui climat economic şi financiar îmbunătăţit (înainte de pandemia de COVID-19). Prin urmare, Curtea avertizează că există riscul ca actualele norme ale UE să nu mai fie aliniate la realităţile pieţei.

Pentru optimizarea controlului desfăşurat de UE cu privire la ajutoarele de stat în favoarea sectorului financiar, Curtea invită Comisia Europeană să evalueze, până în 2023, măsura în care normele actuale continuă să fie adecvate şi să le modifice acolo unde este necesar, să amelioreze respectarea proceselor interne şi a bunelor practici şi să îşi îmbunătăţească modul în care măsoară performanţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7199
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3386
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9783
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.7229

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb