RAPORT CURTEA DE CONTURI: Măştile de protecţie vândute de Romarm sub costul de producţie

GEORGE MARINESCU
Miscellanea / 8 aprilie 2022

Măştile de protecţie vândute de Romarm sub costul de producţie

Compania Naţională Romarm SA a derulat afaceri păguboase în primul an al pandemiei, conform raportului Curţii de Conturi pentru anul 2020, efectuat în urma acţiunii de control din anul 2021.

"Pentru producţia şi valorificarea măştilor chirurgicale produse de CN Romarm SA au fost înregistrate consumuri de materii prime şi materiale mult superioare celor estimate la data achiziţiei utilajelor şi materiilor prime. Vânzarea produselor de tip măşti 3ply MC181 a fost efectuată sub costul de producţie (0,72 lei/bucată), iar diferenţa între costul de producţie şi preţul de vânzare, în sumă de 20 mii lei, nu a fost recuperată. Pentru măştile produse, CN Romarm SA nu deţine un certificat de înregistrare a dispozitivelor medicale în baza naţională de date, conform OMS nr. 1009/2016 privind înregistrarea dispozitivelor medicale", se arată în raportul Curţii de Conturi.

În documentul citat se menţionează că utilajele de confecţionat măşti nu au fost exploatate la parametrii stabiliţi la achiziţie, fapt datorat în mare parte perioadei de testare (de peste un an) a echipamentelor şi perioadei de punere în funcţiune - după un an şi patru luni de la recepţia lor cantitativă -, "timp în care au fost efectuate cheltuieli pentru producerea unei cantităţi de măşti care nu au fost integral înregistrate ca produse finite şi nici valorificate, acestea fiind menţinute în categoria produselor în curs de execuţie".

Auditorii din cadrul Curţii de Conturi mai constată că la nivelul Romarm SA şi al unităţilor din subordinea acesteia în cursul anului 2020 nu au fost respectate dispoziţiile OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă.

"La CN Romarm SA nu a fost declanşată procedura de selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie, conform prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice,

numirea membrilor Consiliului de Administraţie s-a realizat în baza prevederilor art. 641 din acelaşi act normativ, fiind desemnate persoane pentru mandate provizorii (patru luni cu posibilitatea prelungirii cu

încă două luni), în condiţiile în care această procedură este prevăzută pentru a acoperi temporar posturile vacante până la finalizarea procedurii de selecţie. Până la data de 28.03.2020, membrii Consiliului de Administraţie nu au avut încheiate contracte de mandat în care să fie stabiliţi indicatori de performanţă cu ajutorul cărora să se măsoare cantitativ şi calitativ performanţele financiare şi nefinanciare ale entităţii. Nu a fost organizată o procedură de selecţie a directorului general, în condiţiile prevăzute de OUG nr. 109/2011 pentru perioada 2018-2020, conducerea executivă a entităţii fiind asigurată de trei directori

generali, în baza contractelor de mandat încheiate pe perioadă nedeterminată, în condiţiile în care, potrivit art. 64^2 din acelaşi act normativ, până la finalizarea procedurii de selecţie, Consiliul de

Administraţie poate desemna un director provizoriu pentru un mandat de patru luni, cu posibilitatea prelungirii acestuia, pentru motive temeinice, până la maximum şase luni", se precizează în raportul Curţii de Conturi.

Auditorii au constatat aceeaşi situaţie şi la nivelul filialei Uzina Mecanică Sadu, entitate aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, unde procedura de selecţie şi numire a membrilor Consiliului de Administraţie şi a directorului general nu a fost organizată.

În ceea ce priveşte neregulile constatate la alte filiale ale Romarm SA, mai menţionăm faptul că la Uzina Mecanică Plopeni nu a fost stabilit dreptul de proprietate pentru toate terenurile aflate în patrimoniu, în vederea cuprinderii acestora în capitalul social, fiind constatate terenuri în suprafaţă de peste 75 de hectare, pentru care nu au fost obţinute certificate de atestare a dreptului de proprietate şi care nu sunt cuprinse în capitalul social.

De asemenea, la Uzina Mecanică Bucureşti, care derulează contractul cu General Dynamics pentru transportoarele Piranha V destinate Ministerului Apărării Naţionale, au fost efectuate în anii dinaintea pandemiei, 2018 şi 2019, cheltuieli în proporţie mai mare decât cea a încasării veniturilor. Astfel, în 2018 cheltuielile au depăşit cu peste 6 milioane lei veniturile, iar în 2019 cu peste 11,6 milioane lei, ceea ce reprezintă abateri în privinţa disciplinei financiare stabilită prevederilor legale în vigoare.

Tot la UMB, a fost înregistrată o obligaţie de plată rezultată din returnarea produselor livrate constatate neconforme de către beneficiar; produsele returnate au fost înregistrate în baza Notei de recepţie şi constatare de diferenţe doar în evidenţa tehnico-operativă a UM Sadu SA, nefiind înregistrate şi în evidenţa contabilă a entităţii, fiind considerate în custodie. Ulterior, o parte dintre bunurile returnate au fost înregistrate în evidenţa contabilă a entităţii odată cu livrarea acestora către alţi parteneri, iar diferenţa a fost înregistrată în anul 2018, constatându-se, în fapt, că a fost înregistrată o cantitate mai mare decât cantitatea returnată. Obligaţia de plată către beneficiarul extern, rezultată ca urmare a faptului că bunurile returnate au fost încasate, fiind înregistrată în situaţiile financiare încheiate la 31 decembrie 2020 cu valoarea de 8,1 milioane lei.

De asemenea, Uzina Mecanică Bucureşti nu a înregistrat în contabilitate creanţa de încasat de la un client extern şi nu a efectuat operaţiunea de regularizare a avansului încasat cu produsele livrate. Privind creanţa de recuperat, Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional a dispus prin sentinţa definitivă şi obligatorie restituirea de către beneficiarul produselor a sumei de 694.000 dolari (655.000 dolari - debit principal şi 39.000 dolari - dobânzi penalizatoare).

Mai menţionăm că CN Romarm SA are un capital social de peste 141 milioane lei, care este împărţit în 56.446.359 de acţiuni nominative, având o valoare nominală de 2,5 lei/acţiune.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca va amintiti in pLandemie, ne aratau unii cum se produc mastile Martorilor lu Covid la Romarm... dupa care s-a asternut praful, nu s-a produs nicio masca doar s-au sifonat niste bani

    1. e vreolegatura cu Popescu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb