RAPORT DUR AL CURŢII DE CONTURI: Guvernul contribuie la pierderile din economie

Anca Doicin
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 ianuarie 2004

Peste jumătate din agenţii economici nu au profit

Aproape 52% dintre agenţii economici au provocat, în 2002, arierate de 11,6 miliarde de dolari

FMI are dreptate: preţul la energie nu acoperă costurile de producţie

Tarifele fixate de Guvern la "Tarom" au produs pierderi importante companiei

Mai mult de jumătate dintre agenţii economici, care şi-au depus bilanţurile contabile, nu au obţinut profit sau au înregistrat pierderi în 2002, indică un raport al Curţii de Conturi. Numărul companiilor care nu au obţinut profit a fost în continuă creştere de la an la an (vezi tabelul alăturat). "Socie-tăţile comerciale care nu au rea-lizat profit şi, mai cu seamă, cele care au înregistrat pierderi, au avut un impact nefavorabil asupra realizării veniturilor bugetelor publice, atît ca urmare a nerealizării sursei de bază - impozitul pe profit, cît şi ca urmare a neachitării unor obligaţii bugetare privind impozitele, taxele şi vărsămintele asimilate", arată documentul citat. Analiştii Curţii de Conturi spun că aceste societăţi au re-prezentat surse de dezechilibru şi de alterare a climatului economic, prin generarea de arierate, prin accelerarea blocajului financiar, ca şi prin influenţele nefavorabile pe care le-au avut asupra partenerilor de afaceri. "Faptul că jumătate dintre agenţii economici nu au contribuit, prin impozitul pe profit, la formarea veniturilor bugetului de stat, deoarece nu au realizat profit sau au înregistrat pier-deri, a determinat o diminuare semnificativă a veniturilor bu-getare", se mai arată în raport.

Nivelul total al arieratelor generate de aceste societăţi se ridică la 215.055 miliarde de lei în anul 2000, 247.686 miliarde de lei în 2001 şi 384.119 miliarde de lei în 2002, în vreme ce obligaţiile restante către bugetele publice erau de 72.953 de miliarde de lei în 2000, de 96.593 de miliarde de lei în 2001 şi de 164.404 miliarde de lei în 2002.

Experţii Curţii de Conturi consideră că principalele cauze care au produs sau au favorizat funcţionarea acestor societăţi în pierdere sînt: reducerea veniturilor, neîncasarea acestora şi majorarea cheltuielilor. "Pierderile înregistrate de agenţii economici au fost consecinţa dezechilibrului apărut, la nivelul fie-cărei entităţi, între venituri şi cheltuieli", se mai arată în raport.

Cauzele principale identificate au fost, în general, aceleaşi, indiferent de tipul de proprietate asupra capitalului social, de stat sau privat, fiind atît externe, cît şi interne, generate fie de cadrul general economico-social şi juridic de la nivel macroeconomic şi de intenţiile acţionarilor majoritari de a-şi prezerva interesele de moment, fie de competitivitatea redusă a agenţilor economici".

FMI are dreptate în privinţa energiei

Curtea de Conturi dă dreptate Fondului Monetar Internaţional, stabilind că fixarea preţurilor de către Autoritatea de Reglementare în domeniu la energia livrată de către "Termoelectrica" a condus la pierderi importante. "Reglementarea preţurilor de livrare sub nivelul costurilor a fost o măsură mai apropiată de protecţia socială decît de specificul economiei de piaţă. Avînd în vedere că, prin reglementările legale de organizare şi funcţionare, Autoritatea a funcţionat ca o instituţie sub-ordonată Guvernului, se poate afirma că atît activitatea, cît şi deciziile acesteia au fost circumscrise intenţiilor şi obiectivelor factorilor guvernamentali", arată documentul citat.

Guvernul strică

O opinie aparte în privinţa politicilor guvernamentale o are Curtea de Conturi şi în ceea ce priveşte planul pe care îl are Cabinetul cu compania "Tarom". În raport se afirmă că nerealizarea veniturilor din activitatea de exploatare a determinat, la această societate, într-o măsură semnificativă, cuantumul pierderilor înregistrate: "Nerealizarea veniturilor s-a datorat şi practicării unor preţuri ale biletelor sub nivelul costurilor realizate. În acest caz, nu este vorba, însă, de stabilirea preţurilor de o entitatea exterioară societăţii, ci de faptul că programul liniilor aeriene a fost aprobat anual, prin hotărîre de Guvern, astfel încît entitatea a fost obligată să efectueze curse pe rutele respective, indiferent de rentabilitatea acestora". Raportul mai precizează că a scăzut şi responsabilitatea factorilor manageriali şi implicarea lor în eforturile interne de reducere a costurilor, din cauza obligativităţii încadrării într-un program rigid: "Rămîne în dis-cuţie aserţiunea, frecvent folosită, potrivit căreia menţinerea unor curse aeriene pe rute externe, care s-au dovedit producătoare de pierderi semnificative, ar fi fost o problemă de imagine a României în străinătate şi dacă nu cumva sumele, de ordinul milioanelor de dolari, la cît s-au ridicat pierderile anuale pe aceste rute, nu şi-ar fi găsit o utilizare mai eficientă". Documentul recomandă Guvernului să se implice real şi sincer în reducerea nivelului creanţelor bugetare, a arieratelor şi a creanţelor comerciale existente la nivelul economiei şi să înăsprească legislaţia privind recuperarea creanţelor bugetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb