Compania Ericsson a lansat astăzi un raport privind managementul energetic al clădirilor conectate, realizat în parteneriat cu firma Kiona (lider pe piaţa de soluţii tehnologice destinate managementului clădirilor) şi Arthur D. Little (companie de consultanţă de afaceri). Raportul analizează evoluţia valorii comerciale şi a impactului climatic, ca urmare a implementării controlului digital al clădirilor, prin intermediul soluţiilor de IoT, pentru monitorizarea, verificarea şi optimizarea consumului de energie, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Potrivit sursei citate, proprietarii vor putea reduce emisiile de CO2 şi cheltuielile cu energia, crescând în acelaşi timp şi valoarea proprietăţii.
Raportul evidenţiază avantajele pe care clădirile conectate le pot aduce beneficiarilor pe scară largă. Soluţiile de conectivitate prin IoT pot aduce plus-valoare unei clădiri, iar o potenţială reducere de 10% a costului anual al energiei (ca urmare a ajustării parametrilor sistemului de încălzire, în funcţie de amplasamentul fiecărei clădiri în parte, a performanţei sale energetice şi a consumului de energie termică proiectat pentru aceasta) ar aduce economii chiar mai mari. Raportul oferă şi informaţiile necesare pentru a calcula valoarea beneficiilor aduse de managementul energiei, astfel încât să poată fi estimate economiile de costuri şi eficienţa energetică, luând în calcul preţurile la energie şi alţi factori.
Având în vedere că, în UE, un procent de 36% din emisiile de CO2 provine din sectorul imobiliar, scăderea consumului de energie este esenţială pentru atenuarea efectelor crizei energetice din Europa, precum şi a efectelor schimbărilor climatice care afectează întreaga planetă.
În contextul ascensiunii preţurilor la energie şi al fenomenului global de urbanizare, este necesară o transformare rapidă a clădirilor tradiţionale în clădiri inteligente, care să utilizeze conectivitatea IoT. Prin intermediul conectivităţii celulare (cu ajutorul companiei Kiona), administratorii de proprietăţi pot să optimizeze consumul de energie şi să remedieze potenţialele probleme înainte ca acestea să devină foarte costisitoare.
Kiona îşi propune să prevină risipa de energie şi să reducă emisiile de CO2 în cele peste 55.000 de unităţi comerciale, industriale, rezidenţiale şi publice, pe care le administrează în prezent. Mai exact, cu ajutorul Kiona, sectorul imobiliar îşi poate atinge obiectivele financiare şi de sustenabilitate (ca urmare a implementării proceselor digitale la nivelul clădirilor noi şi vechi), peste 5.500 de clădiri folosind soluţiile de conectivitate celulară alimentată de platforma Ericsson IoT Accelerator (oferită ca serviciu printr-o reţea globală de furnizori de servicii de telecomunicaţii parteneri).
Platforma Ericsson IoT Accelerator oferă vizibilitate şi control complet al tuturor dispozitivelor IoT, pe parcursul întregului ciclu de viaţă, indiferent de locaţia lor, iar aceste capabilităţi sunt extrem de importante pentru furnizarea de servicii de management şi optimizare energetică a clădirilor conectate, se mai arată în comunicat.
Jens Erler, IoT Client Principal, Technology & Emerging Business, la Ericsson, precizează: "Implementarea conectivităţii celulare IoT în sectorul imobiliar aduce beneficii pieţelor din întreaga lume, începând cu reducerea consumului de energie şi a altor costuri operaţionale, până la creşterea valorii unei proprietăţi şi creşterea nivelului de satisfacţie al chiriaşilor. Deşi beneficiile variază de la o ţară la alta, consumul redus de energie aduce avantaje de ordin financiar şi pentru mediul înconjurător la scară largă".