RAPORT FINAL: SENATORII DIN COMISIA DE ANCHETĂ VOR BLOCAREA PROIECTULUI "CATHEDRAL PLAZA" Cazul "Catedrala" salvează Capitala

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Politică / 23 octombrie 2006

În timp ce legislativul nu mai pridideşte să facă anchete şi să umble la "şuruburi", Primăria doarme, iar construcţia de lângă Catedrală creşte văzând cu ochii; a mai trecut o lună, s-a mai construit un etaj.

În timp ce legislativul nu mai pridideşte să facă anchete şi să umble la "şuruburi", Primăria doarme, iar construcţia de lângă Catedrală creşte văzând cu ochii; a mai trecut o lună, s-a mai construit un etaj.

Comisia senatorială de anchetă în cazul imobilului de lângă Catedrala Sf. Iosif cere Guvernului să treacă la expropierea proiectului şi să-i despăgubească pe proprietari

Mai mult, recomandările Comisiei către Plenul Senatului vor provoca o adevărată revoluţie în legislaţia românească privind construcţiile

Protestele Bisericii Catolice, ale mediului academic şi ale opiniei publice în cazul construcţiei Catedralei Sfântul Iosif par să nu fi fost zadarnice, ba, mai mult, au mari şanse să îndrepte modul haotic în care se construieşte în România, fiind la un pas să provoace o adevărată revoluţie în legislaţia privind construcţiile.

Comisia de anchetă constituită special la Senat ca să investigheze legalitatea construcţiei de lângă Catedrala Sfântul Iosif a aprobat, cu majoritate de voturi, raportul final asupra proiectului "Cathedral Plaza", care a stârnit protestul Arhiepiscopiei Romano-Catolice şi al opiniei publice.

Senatorul PNL, Norica Nicolai, membru în Comisia de anchetă, ne-a declarat, sâmbătă, că raportul a fost depus la Biroul Permanent, urmând să fie dezbătut în Plenul Senatului la începutul acestei săptămâni. Concluziile Comisiei sunt că Guvernul trebuie să dispună deîndată oprirea oricăror lucrări de construcţii până la adoptarea unei legi de utilitate publică, care să prevadă exproprierea construcţiei şi a terenului aferent.

Proiectul de hotărâre care va fi supus aprobării Senatului prevede la primul punct solicitarea ca Guvernul să fundamenteze de urgenţă, în maxim 15 zile, un proiect de lege pentru declararea utilităţii publice de interes naţional asupra imobilului de lângă Catedrala Sf. Iosif şi să urmeze de urgenţă procedurile de expropiere şi de stabilire a despăgubirilor. Senatul ar mai putea cere Ministerului Public să cerceteze toate aspectele legate de realizarea proiectului şi să stabilească, dacă este cazul, răspunderea penală a celor implicaţi.

Comisia de anchetă consideră că opinia publică şi presa au reacţionat "justificat şi în mod spontan, sancţionând astfel lipsa de transparenţă a deciziilor luate de autorităţile publice locale şi excesivitatea unui proiect ales pe criterii economice şi speculative, într-un climat politic favorabil".

Norica Nicolai ne-a spus că, în urma audierilor efectuate, au mai fost constatate o serie de probleme care există în legislaţia noastră, că nu există un cod unitar al construcţiilor. Una din mărturiile cheie din dosarul Comisiei, după cum susţine doamna Nicolai, este cea a inginerului american de origine română Emanuel Necula ( primul proiectant pe partea de structură al imobilului de lângă Catedrală), care s-a retras ulterior din acest proiect, din cauza modificărilor aduse fără ştiinţa sa.

Ziarul "BURSA" a publicat recent un amplu interviu cu inginerul Necula care avertiza că există un pericol major ca, din cauza modificărilor aduse proiectului, să fie afectată structura de rezistenţă a Catedralei Sf. Iosif şi făcea propuneri ca astfel de construcţii înalte să fie amplasate cu mare grijă în Capitală, iar nu în mod haotic, cum se întâmplă în prezent.

Propunerile făcute de inginerul Necula au fost incluse în proiectul de Hotărâre care va fi înaintat Plenului Senatului spre aprobare. Astfel, la punctele trei şi patru este semnalată necesitatea adoptării unui Cod al Urbanismului în România. De asemenea, Senatul ar putea solicita Guvernului ca, în termen de maxim trei luni, să revadă şi să completeze legislaţia generală şi specială legată de "autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, privind calitatea în construcţii, privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, perfecţionarea regulamentului general de urbanism, realizarea ghidului cuprinzând detalieri şi exemplificări pentru elaborarea şi aprobarea regulamentelor locale de urbanism".

Specialiştii susţin că dacă Senatul va aproba recomandările Comisiei de anchetă atunci multe zone istorice vor fi salvate, iar proiecte precum cel pe care intenţionează să-l promoveze Primăria Capitalei în Piaţa Revoluţiei vor fi blocate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb