RAPORT FINBOLD Peste 170 de companii s-au delistat de la NYSE şi Nasdaq, într-un an

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 decembrie 2021

Peste 170 de companii s-au delistat de la NYSE şi Nasdaq, într-un an

Pe cele două pieţe sunt tranzacţionate 6.000 de societăţi în 2021, faţă de 6.179 în 2020 Cel mai mare număr de delistări - consemnat la NYSE

Bursele majore din SUA au delistat 179 de companii între 2020 şi 2021, potrivit unui raport publicat de Finbold.com, care arată că numărul societăţilor tranzacţionate la Nasdaq şi New York Stock Exchange (NYSE - Bursa de Valori din New York) este de 6.000 în 2021, mai mic cu 2,89% faţă de cifra de anul trecut: 6.179. În 2019, 5.454 de companii erau listate pe cele două burse din SUA.

Raportul subliniază: "NYSE a înregistrat cel mai mare număr de delistări de companii. La New York sunt listate 2.434 de firme în 2021, cu 15,28% mai puţin faţă de numărul din anul anterior: 2.873. Numărul companiilor listate la Nasdaq a crescut, însă, cu 7,86%, de la 3.306 la 3.566".

Conform sursei citate, la Nasdaq sunt listate 2.819 companii locale, respectiv 747 entităţi străine. La NYSE sunt 1.848 de companii naţionale şi 586 străine.

Raportul notează că o parte semnificativă a delistărilor de pe pieţele americane a fost cauzată de perspectivele de reglementare care sunt defavorabile companiilor din China.

Finbold a explicat că alte companii au fost eliminate de pe pieţele din SUA pentru încălcarea reglementărilor de listare şi nerespectarea standardului financiar minim, care include incapacitatea companiei de a menţine un preţ minim al acţiunilor şi niveluri de vânzări.

Raportul mai arată că unele companii au solicitat în mod voluntar să părăsească bursa americană, dorind să se tranzacţioneze pe alte pieţe.

În plus, delistarea a mai fost generată de apariţia unor pieţe alternative. Raportul precizează: "Eliminarea de pe bursele majore din SUA s-ar putea datora, în parte, apariţiei de noi pieţe alternative, în special în Asia. Pieţele din China şi Hong Kong au devenit mai atractive, autorităţile de reglementare făcând listările locale mai atractive. De-a lungul anilor, bursele din regiune s-au străduit să devină jucători-cheie, pe fondul dominaţiei pieţelor de capital din SUA".

Amintim că, luna trecută, China a lansat noua Bursă de Valori de la Beijing (Beijing Stock Exchange), pe care se tranzacţionează acţiunile a 81 de companii. Capitalizarea minimă pentru listarea la Beijing este de 200 de milioane de yuani (31,3 milioane de dolari).

Operatorul bursier a promis un proces mai rapid de aprobare a listărilor şi permite o bandă de tranzacţionare zilnică mai largă decât alte pieţe.

Noua bursă vrea să atragă în principal companiile mici angajate în industriile avansate de producţie şi servicii. Finanţarea întreprinderilor mici din China este privită ca fiind esenţială pentru economia ţării asiatice, care a încetinit în ultimele două trimestre pe fondul inflaţiei accelerate şi al crizei energetice.

Potrivit băncii americane de investiţii Morgan Stanley, noua bursă din China "este un pas înainte în reforma pieţei de capital din China", iar implementarea unui mecanism de IPO bazat pe înregistrare deschide calea pentru lansarea sistemului de listare pe principalele platforme chineze. În prezent, doar ChiNext din Shenzhen şi STAR Market adoptă sistemul IPO în stil american.

Compania de ride-hailing Didi se delistează de la New York la doar câteva luni după IPO-ul său dezastruos

Compania chineză de ride-hailing Didi Global se va delista de la Bursa din New York după nici cinci luni de când a intrat pe piaţa americană, având în plan să se listeze la Bursa din Hong Kong. Decizia este încă o dovadă a relaţiilor tensionate dintre SUA şi China, ambele puteri economice dorind să limiteze accesul companiilor din ţara rivală pe piaţă.

Didi s-a listat pe 30 iunie la New York Stock Exchange, după ce a strâns 4,4 miliarde de dolari prin oferta publică iniţială (IPO). Compania era evaluată după listare la 68 de miliarde de dolari, dar acum cotaţia acţiunilor a scăzut, aceasta fiind evaluată la 38 de miliarde de dolari. Acţiunile companiei valorează acum aproximativ jumătate din preţul IPO, de 14 dolari/acţiune.

Societatea a informat, conform CNN Business: "După o analiză atentă, compania va începe procedura de delistare de la Bursa de Valori din New York, respectiv pregătirile pentru listarea la Hong Kong. Consiliul de administraţie va organiza o adunare a acţionarilor pentru a vota asupra acestui aspect la un moment adecvat în viitor, urmând procedurile necesare".

Preţul acţiunilor companiei s-a prăbuşit în timp ce Beijingul a luat măsuri împotriva firmei, anunţând la scurt timp după IPO că va interzice Didi în magazinele de aplicaţii din China, deoarece societatea a încălcat legile privind confidenţialitatea şi a reprezentat riscuri pentru securitatea cibernetică. Conform analiştilor, decizia autorităţilor chineze reprezintă o pedeapsă pentru că aceasta a ales să se listeze la o bursă din străinătate.

Trei burse noi în SUA

Trei burse de valori noi au fost lansate în 2020, în Statele Unite ale Americii, acestea reducând din cota de piaţă a giganţilor New York Stock Exchange şi Nasdaq, care au avut beneficii majore de pe urma volumelor mari de tranzacţii din timpul pandemiei de coronavirus.

Acestea sunt Long Term Stock Exchange (LTSE) din Silicon Valley, Members Exchange (MEMX), piaţă susţinută de marile firme de pe Wall Street, şi MIAX Pearl Equities. Odată cu lansarea acestor pieţe, totalul burselor americane de acţiuni a ajuns la 16, din care Intercontinental Exchange Inc. operează cinci (printre care şi NYSE), Cboe Global Markets - patru, Nasdaq - trei, iar IEX Group - una.

Noile burse au intrat pe piaţă pe fondul unor volume de tranzacţionare ridicate, care au dus indicii S&P 500 şi Nasdaq Composite la niveluri maxime record în 2020, în baza creşterilor constante, de luni de zile, generate de faptul că guvernele au pompat trilioane de dolari în economie, ca să atenueze impactul pandemiei de coronavirus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb