Raport IDF: Forţele armate israeliene, eşec total în apărarea cetăţenilor, în 7 octombrie 2023

G.M.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 iulie

Raport IDF: Forţele armate israeliene, eşec total în apărarea cetăţenilor, în 7 octombrie 2023

English Version

Forţele armate israeliene (IDF) au fost surprinse şi total nepregătite să intervină rapid pentru apărarea cetăţenilor evrei din kibbutzurile aflate la graniţa cu Gaza împotriva atacurilor Hamas din 7 octombrie 2023, reiese dintr-un prim raport publicat de IDF cu privire la atacul asupra comunităţii din Kibbutz Be'eri, document citat de publicaţiile Times of Israel şi Jerusalem Post.

Potrivit raportului, în dimineaţa zilei de 7 octombrie 2023, sute de terorişti Hamas au atacat Kibbutz Be'eri, în ceea ce avea să devină unul dintre cele mai grave atacuri asupra unei singure comunităţi locale. Oamenii care trăiau în respectivul kibbutz au fost lăsaţi să se apere singuri ore în şir, deoarece forţele armate israeliene au fost surprinse de atacul concertat de Hamas asupra a zeci de localităţi din Israel, au acţionat în dezordine totală şi nu a reuşit să-i salveze pe proprii cetăţeni, în timp ce teroriştii acţionau în fiecare casă, răpind, brutalizând şi masacrând civilii, acţiunea acestora continuând până în după-amiaza zilei respective. În urma masacrului, 101 de civili şi 31 de angajaţi din personalul de securitate şi pază au fost ucişi în Kibbutz Be'eri - o comunitate de aproximativ 1.000 de locuitori. 32 de persoane au fost luate ostatice de către Hamas din localitatea respectivă, dintre care 11 se află încă în Gaza. Cel puţin 125 de case din localitate au fost avariate şi distruse de combatanţii Hamas.

În urma sutelor de ore de investigaţii, de revizuire a fiecărei surse de informaţii, de analizare a mesajelor WhastApp ale locuitorilor şi a comunicaţiilor radio ale Hamas, de vizionare a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere şi de interviuri cu supravieţuitorii masacrului, a reieşit că IDF "a eşuat în misiunea sa de a proteja locuitorii din Kibbutz Be'eri", deoarece forţele armate israeliene nu erau pregătite pentru un astfel de eveniment, fapt ce a dus la capturarea de către terorişti a unei întregi localităţi israeliene. Raportul consemnează că IDF se antrenase pentru "intruzii unice" şi, ca urmare, forţele sale au fost desfăşurate în aşa fel încât nu existau trupe care să poată fi trimise la Be'eri pe fondul atacului la scară largă. Ancheta a constatat că armata a avut dificultăţi în a construi o imagine clară până după-amiază cu privire la ceea ce se întâmpla în Be'eri, în ciuda faptului că echipa de securitate locală a furnizat informaţii despre luptele care au început în primele ore ale dimineţii. De asemenea, a constatat că autorităţile de securitate nu au trimis locuitorilor din Be'eri un avertisment adecvat cu privire la atac.

Mai mult, IDF a avut dificultăţi în comanda şi controlul situaţiei în primele ore de luptă din Be'eri, neexistând o coordonare a soldaţilor aflaţi în zonă, care nici măcar nu au primit ordin să lupte împotriva teroriştilor Hamas, ci doar să sprijine evacuarea răniţilor. Practic, locuitorii din kibbutz au fost nevoiţi să se apere singuri, timp de mai multe ore, şi să încerce să reducă pierderile de vieţi în urma atacului combatanţilor Hamas. Raportul consemnează că în primele 7 ore ale atacului, împotriva celor 340 de terorişti Hamas (100-120 de membri ai forţei de elită Nukhba a Hamas, 50-70 de agenţi Hamas suplimentari şi aproximativ 100-150 de membri ai Jihadului Islamic Palestinian) au luptat doar 26 de persoane din kibbutzul respectiv, trupele IDF ajungând cu întârziere. În urma intervenţiei IDF, 100 terorişti au fost ucişi şi 18 au fost capturaţi.

Generalul Herzi Halevi, şeful IDF, a declarat că acest prim raport "ilustrează în mod clar amploarea eşecului şi dimensiunile dezastrului prin care au trecut locuitorii din sudul Israelului care şi-au protejat familiile cu trupurile lor timp de multe ore, iar forţele israeliene nu a fost acolo pentru a-i proteja". El a spus că investigaţiile suplimentare vor oferi o imagine mai completă a atacului şi vor permite IDF să tragă concluzii operaţionale care vor fi implementate imediat.

IDF a menţionat că va realiza un site web unde rapoartele privind anchetele desfăşurate vor fi disponibile publiculu, site ce va fi actualizat în timp cu investigaţii suplimentare asupra luptelor din 7 octombrie 2023. Potrivit armatei israeliene, în ziua respectivă au fost înregistrate 40 de localităţi unde au fost lupte cu combatanţii Hamas, iar pentru fiecare dintre aceste localităţi se desfăşoară o investigaţie, care va fi publicată la finalizea ei şi nu simultan cu toate celelalte. IDF speră să prezinte toate investigaţiile până la sfârşitul lunii august.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Scopul a fost altul . care scop ? asta care se vede acum !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb