România este ţara membră a Uniunii Europene (UE) care are, de departe, cea mai mare mortalitate infantilă, care cheltuieşte cel mai puţin pentru sănătatea şi educaţia populaţiei, dar care a părăsit anul trecut, în premieră, poziţia de al doilea cel mai sărac stat, arată raportul "România în Uniunea Europeană", realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS) şi citat de News.ro.
Astfel, în 2016, ţara noastră a depăşit cu puţin Croaţia după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al naţiunilor, ajungând la 59% din media UE.
Datele INS arată că, în 2016, România a ajuns la un nivel al PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 17.200 euro, faţă de 17.100 euro în cazul Croaţiei şi 13.900 euro în cazul Bulgariei, ţările pe care depăşeşte.
Cu toate acestea, ţara noastră rămâne pe ultimul loc la unii indicatori-cheie care arată calitatea vieţii populaţiei.
Astfel, România era anul trecut ţara membră a UE cu cea mai mare mortalitate infantilă, de 7,6 decese la 1.000 născuţi-vii, de peste două ori mai mare faţă de media UE, de 3,6 decese la mia de născuţi-vii.
Următoarele ţări după România în acest clasament sunt Bulgaria (6,6) şi Malta (5,8).
De asemenea, România este şi ţara cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate, cu 5,14% din PIB, şi pentru educaţie (2,99% din PIB), datele fiind valabile pentru 2014, ultimul an pentru care există date disponibile, arată raportul menţionat.
La capitolul cheltuieli pentru sănătate, ţara aflată imediat peste România în coada clasamentului, Letonia, a alocat 5,49% din PIB pentru acest sector, în timp ce următoarea clasată, Estonia, are o alocare de 6,13% din PIB.
La cheltuielile pentru educaţie, penultima poziţie - imediat peste ţara noastră - este ocupată de Republica Cehă, cu 3,84% din PIB, iar următoarea este Ungaria (3,98% din PIB), toate celelalte state membre alocând peste 4% din PIB.
La cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare, ţara noastră se situa în 2015 pe penultimul loc în UE, cu 0,49% din PIB, depăşind doar Cipru (0,46% din PIB). Media UE este de 2,03% din PIB, reprezentând cheltuieli pentru cercetare-dezvoltare.
Raportul INS mai arată că ţara noastră este al nouălea poluator din UE, cu emisii de 117,81 milioane tone echivalent CO2 de gaze cu efect de seră în 2015.
Cei mai mari poluatori europeni au fost în 2015, în ordine: Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Polonia, Spania, Olanda şi Cehia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.07.2017, 17:49)
România are cele mai mari bugete pentru serviciile secrete.
Nu este nicio coincidență că toată opoziția alianței care susține majorarea veniturilor populației vine din partea partidelor securiste care urlă după reluarea investițiilor.
O mafie securistă bogată și o populație săracă reprezintă elementele de bază ale unui stat sud american.
2. Stat mafiot securist
(mesaj trimis de anonim în data de 09.07.2017, 23:07)
100 000 de pensii speciale, echivalente cu 4 milioane de pensii ale românilor de rând