RAPORT MONEYVAL Băncile cipriote au deficienţe grave în prevenirea spălării banilor

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 mai 2013

Aproape 60% dintre clienţii unei bănci cipriote prezintă un "risc ridicat" în privinţa spălării banilor, iar aproape o treime din situaţiile deponenţilor băncilor din ţară cuprind erori, potrivit unui raport de audit scurs în presa cipriotă şi preluat de EUobserver.

Raportul (confidenţial) a fost realizat la solicitarea miniştrilor de finanţe din zona euro, în luna aprilie, de către Moneyval - departament al Consiliului Europei, în colaborare cu firma americană de consultanţă Deloitte.

Raportul acuză băncile din Cipru că nu au luat măsuri suficiente pentru prevenirea spălării banilor şi a altor tranzacţii ilicite, prezentând deficienţe serioase în această privinţă. Studiul face referire la şase bănci cipriote, cu depozite de peste 2 miliarde euro. Studiul analizează totodată situaţiile a 90 de mari debitori, cu împrumuturi în derulare în valoare totală de 16 miliarde euro, şi a 180 de deponenţi mari, cu un total de 8 miliarde euro în conturi. În plus, sunt analizaţi 120 de clienţi selectaţi în mod aleatoriu.

În privinţa relaţiilor de afaceri cu potenţiali escroci, raportul arată că 10% dintre clienţii analizaţi sunt "persoane expuse politic". În cazul uneia dintre bănci, 58% dintre clienţi prezintă un grad ridicat de risc în ceea ce priveşte spălarea de bani.

Autorii raportului notează că au obţinut aceste informaţii printr-o verificare simplă a bazelor de date comerciale, deşi băncile nu au reuşit să detecteze problemele.

Referitor la gradul de informare a băncilor în privinţa clienţilor cu care lucrează, Deloitte a constatat că 27% din dosarele deponenţilor din Cipru şi 11% din cele ale împrumutaţilor prezintă informaţii "imprecise" privind clientul.

Raportul mai arată că, în cazul a 75% din afacerile internaţionale, băncile se bazează pe intermediari - firme, avocaţi sau contabili care lucrează în numele titularilor reali ai conturilor.

Conform studiului, băncile din Cipru au efectuat, în perioada 2008-2012, numai patru anchete interne privind spălarea de bani în privinţa clienţilor incluşi în eşantionul selectat de autorii raportului. În intervalul 2008-2010, băncile nu au raportat nicio tranzacţie suspectă către autorităţi. Acestea au anunţat un singur caz în 2011 şi câteva anul trecut.

Deloitte a identificat însă 29 de tranzacţii suspecte doar în ultimele 12 luni, calificându-le pe unele dintre acestea drept "cazuri foarte convingătoare".

"Analiza Deloitte arată deficienţe sistemice în implementarea de măsuri preventive de către instituţiile auditate", notează raportul, precizând că băncile cipriote nu par să ştie când au de-a face cu clienţi care prezintă un grad ridicat de risc.

De menţionat că în presa cipriotă s-au scurs numai patru pagini din raportul citat. Varianta integrală, care cuprinde nume de bănci şi clienţi ai acestora, este încă "sub lacăt".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mare surpriza! Spalare de bani in bancile cipriote! De parca nu stia toata lumea! De parca banii dusi in Cipru si redirectionati catre economiile de unde proveneau, sau in alte parti eventual mai profitabile, erau din afaceri cinstite, facute de investitori care au muncit cinstit timp de 20 de ani si care s-au facut miliardari prin inteligenta! Iar noi, toti ceilalti, suntem niste prosti, incapabili antreprenorial, cu inteligenta unor oi sau vaci manate in turma. Si totusi, ultima afirmatie e adevarata, parca, din moment ce pana acum nu ne-am remarcat si nu am intrerupt robinetele...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb