RAPORT ONU: România pare să fi găzduit închisori secrete ale CIA

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 28 ianuarie 2010

Scandalul închisorilor secrete ale CIA în România revine în actualitate.

Scandalul închisorilor secrete ale CIA în România revine în actualitate.

Detenţia secretă este o formă de tortură, iar SUA au practicat astfel de acte şi au trimis suspecţi de terorism în ţări care nu acordă atenţie deosebită respectării drepturilor omului, dar şi în ţări aliate, precum România, Polonia sau Thailanda, se arată într-un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), citat de L"Express, preluat de NewsIn.

Documentul ONU atrage atenţia că Statele Unite se numără printre zecile de state care, în ultimii nouă ani, au reţinut şi închis persoane sus-pectate de terorism în centre de detenţie secrete, ceea ce încalcă drepturile fundamentale ale acelor persoane.

Raportul ONU arată: "Detenţia secretă a luat numeroase forme. CIA şi-a creat propriile facilităţi secrete de detenţie pentru a interoga < deţinuţi de mare valoare >. În plus, CIA a cerut partenerilor din ţări care nu acordă mare importanţă drepturilor omului să interogheze suspecţi în numele său. După debutul conflictului din Irak şi Afganistan, prizonierii au fost trimişi în locuri secrete şi privaţi de dreptul la un proces, la avocat sau la contacte cu familia".

Foşti deţinuţi le-au relatat anchetatorilor că au fost supuşi la forme de tortură prin care erau obligaţi să rămână goi, prin care erau supuşi la zgomote foarte puternice sau prin care erau privaţi de somn. Numeroşi suspecţi capturaţi de SUA au fost transferaţi de CIA, pentru a fi interogaţi, către alte state, precum Etiopia, Egipt, Iordania, Maroc, Pakistan sau Siria.

"Se pare că suspecţi au fost trimişi şi în ţări aliate precum Thailanda, Polonia sau România", se mai arată în raport.

Încă din 2005, din momentul dezvăluirii programului închisorilor secrete ale CIA, România a fost indicată ca fiind una dintre ţările care au găzduit o asemenea facilitate, dar oficialii de la Bucureşti au negat constant aceste acuzaţii.

Apoi, în 2007, raportorul Consiliului Europei pe tema închisorilor CIA , senatorul elveţian Dick Marty, a evidenţiat, într-un raport, că Româ-nia şi Polonia au găzduit astfel de centre.

Cotidianul New York Times a scris, în vara anului 2009, că o clădire renovată de pe o stradă aglomerată din Bucureşti a servit drept închisoare secretă a CIA, amenajată pentru a găzdui şase deţinuţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. pare sa fi gazduit?>?????????adica exista cineva care are dubii ca romania ar fi zis nu marelui licurici ..ala la care sta ea in genunchi si presteaza cu placere ..pai romanii maninca tot rahatul daca pe eticheta scrie ,,made in usa,,e destul ..nu crede oricum altceva desre ,,aducatoare de libertate si democratie ..adica moarte ,sclavie si dictatura cu masca democratiei...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb