Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor (M&A) din ţara noastră a scăzut cu 6% anul trecut, faţă de 2019 (ca valoare), pe fondul incertitudinilor generate de pandemia de Covid-19, potrivit raportului PwC M&A Outlook, realizat de PwC România împreună cu societatea de avocatură afiliată D&B David şi Baias.
Raportul subliniază că, dat fiind contextul menţionat, valoarea pieţei a rămas la un nivel înalt, de 4,9 miliarde de euro, faţă de 5,2 miliarde euro în 2019 şi 5 miliarde euro în 2018. Cea mai mare valoare a pieţei de M&A a fost înregistrată în anul 2007: 5,8 miliarde de euro, conform sursei.
Dinu Bumbăcea, Partener şi Lider al departamentului de Consultanţă pentru Afaceri din cadrul PwC România, a declarat ieri, la prezentarea raportului în cadrul unei conferinţe online: "În ultimul trimestru al anului trecut am văzut o activitate foarte intensă pe piaţa de M&A, aliniată cu evoluţia surprinzător de bună a economiei româneşti, care a înregistrat cea mai mare creştere din UE. Totuşi, acest record de tranzacţii încheiate pe final de an nu a putut compensa reducerea din primăvară şi vară. Prin urmare, observăm această scădere comparativ cu anul anterior. Semnalele din economie sunt, însă, pozitive şi este de aşteptat ca revenirea activităţii de la sfârşitul lui 2020 să continue în 2021, întrucât există bani în piaţă. Atât investitorii strategici, cât şi cei financiari dispun de resurse de capital substanţiale, finanţarea este ieftină datorită dobânzilor încă foarte mici şi momentul este prielnic pentru companiile care vor să se extindă, să se consolideze sau să îşi diversifice şi să îşi transforme activitatea achiziţionând resurse şi tehnologii noi".
• 254 de tranzacţii în 2020, în creştere cu 18% faţă de 2019
Anul trecut au fost încheiate în total 254 de tranzacţii în ţara noastră, conform analizei PwC, cu 18% peste volumul înregistrat în 2019 (215 tranzacţii). Potrivit raportului, se remarcă o creştere a segmentului "sub 5 milioane euro" atât din punct de vedere al numărului, cât şi al valorii medii a tranzacţiei, alimentat de numărul de ţinte relevante şi de disponibilitatea crescătoare a investitorilor şi interes pentru acest segment.
Conform analizei, mai mult de 50% din valoarea pieţei a fost realizată prin tranzacţii ce au depăşit 100 de milioane euro, care au rămas constante ca număr de la an la an.
"Sectoarele vedetă ale anului trecut, ţinând cont de circumstanţe şi de schimbările impulsionate de restricţiile impuse de criza sanitară, au fost IT&C, produse industriale, energie, imobiliare, sănătate şi farma. Aceste sectoare vor rămâne în continuare pe agenda investitorilor. De asemenea, anul 2021 va fi favorabil consolidării pentru jucătorii mari din industrii precum energie şi construcţii", a mai spus Dinu Bumbăcea.
În acest context, şi Dragoş Atanasiu, director al PwC România, a menţionat: "Pieţele de energie, imobiliare şi agricultură, considerate sigure, au atras mai multe investiţii în 2020. Acesta este un comportament predictibil pentru că în momente de incertitudine, capitalul semnificativ se orientează cu predilecţie către business-urile care au bază de active mai mare. O noutate pentru piaţa noastră a reprezentat-o creşterea semnificativă din sectorul agricol".
Cele mai importante zece tranzacţii de peste 100 de milioane de euro finalizate în 2020 au fost: achiziţia CEZ de către Macquarie Infrastructure and Real Assets; achiziţia unui pachet de 5,3% din acţiunile Electrica SA de către Allianz SE; Parcul Eolian Crucea SA, cumpărat de Hidroelectrica SA; pachetul de acţiuni deţinut de Fondul Proprietatea la OMV Petrom; achiziţia Smart Diesel de către DKV; achiziţia Floreasca Business Park de către Fosun International Ltd, Zeus Capital Management; achiziţia portofoliului NEPI Rockastle de către AFI Group; achiziţia Globalworth Real Estate Investments de către CPI Property; achiziţia reţelei fixe Telecom de către Orange; rundele de finanţare UiPath; achiziţia Al Dahra - Agricost de către ADQ.
Raportul PwC Romanian M&A Outlook a fost întocmit pe baza informaţiilor publice disponibile în legătură cu tranzacţiile semnate şi/sau închise în anul 2020. Tranzacţiile anunţate public care, din diferite motive, nu au fost închise în 2020 şi tranzacţiile semnate în 2019, dar finalizate în 2020, nu sunt incluse în studiu. Pentru estimarea valorilor care nu sunt disponibile public autorii au folosit metode de evaluare indicativă bazate pe date comparabile, considerând influenţa modelului de business şi a industriei din care au făcut parte respectivele companii.
• Dinu Bumbăcea, PwC: "Investitorii vor miza pe fuziuni şi achiziţii ca să grăbească transformarea afacerilor în noua economie"
Dinu Bumbăcea, senior expert la PwC Romania, a declarat ieri, în cadrul evenimentului amintit, că un sondaj realizat anul acesta pe plan internaţional, în rândul directorilor de companii, arată un nivel record de optimism pentru ultimul deceniu, de 76%, în privinţa îmbunătăţirii evoluţiei economiei în 2021.
Domnia sa a spus: "Fie că sunt în căutare de oportunităţi ca să creeze valoare pe termen lung, fie că urmăresc consolidarea afacerilor existente, companiile şi investitorii vor miza pe fuziuni şi achiziţii ca să grăbească procesul de transformare a afacerilor în noua economie. Acest proces a fost început deja înainte de pandemie şi s-a accelerat în contextul schimbărilor aduse de Covid. Avem nevoie de resurse şi de tehnologii noi".
• Cezar Scarlat, Sarmis Capital: "Criza nu a venit încă"
Ţara noastră este o oportunitate pentru investitori, conform domnului Cezar Scarlat, Managing Partner la Sarmis Capital, care vede cu optimism anul 2021 în privinţa tranzacţiilor. Însă, domnia sa atrage atenţia asupra evoluţiilor pe termen lung, spunând în conferinţa de ieri: "Nu cred că efectele opririi economiei din 2020 s-au văzut în întregime. Cred că va dura până când efectele se vor vedea cu adevărat. Criza nu a venit încă, s-ar putea să vină sau să se resimtă mai mult decât ceea ce a fost până acum".
În acest context, Cezar Scarlat a declarat că portofoliul Sarmis Capital este pregătit, iar societatea poate sprijini companiile să crească.