Raport: Rusia a pierdut 3.000 de tancuri în războiul cu Ucraina

F.D.
Internaţional / 13 februarie

Raport: Rusia a pierdut 3.000 de tancuri în războiul cu Ucraina

Rusia a pierdut peste 3000 de tancuri în războiul cu Ucraina, dar dispune de suficiente stocuri de blindate de calitate mai slabă, care pot înlocui pierderile timp de mai mulţi ani, arată raportul anual privind echilibrele militare publicat de Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS) din Londra, relatează Reuters.

Documentul menţionează că ruşii au rămas practic fără echivalentul întregului inventar activ dinainte de invadarea teritoriului ucrainean.

Ucraina a suferit la rândul său pierderi grele din februarie 2022, însă armamentul furnizat de Occident i-a permis să îşi menţină stocurile în paralel cu creşterea calităţii acestora, observă IISS.

Studiul arată că Moscova a scos din conservare mii de tancuri vechi, uneori chiar 90 pe lună, iar în acest ritm ar putea rezista pierderilor încă aproximativ trei ani, chiar fără capacitatea de a produce echipamente noi. Forţele ruse dispun în prezent de 1.750 de tancuri active, de la modelele T-55 vechi de decenii până la T-80 şi T-90 moderne, iar stocurile sunt de încă 4.000 de blindate.

În aceste condiţii, IISS consideră că blocajul în care a ajuns războiul ar putea continua pe toată durata anului 2024.

Ministerul Apărării de la Moscova a refuzat să comenteze.

Săptămâna aceasta, Senatul Statelor Unite va adopta probabil încă o lege privind ajutorul militar pentru Ucraina. Comandanţii ucraineni au indicat că sunt gata să macine în continuare forţele ruse pe un front de 1.000 de km.

În ianuarie, comandantul de atunci al forţelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a afirmat într-un interviu acordat agenţiei Reuters că prioritatea va rămâne apărarea, însă nu a exclus noi contraofensive. "Obiectivele noastre sunt neschimbate: menţinerea poziţiilor (...) epuizarea inamicului prin provocarea unor pierderi maxime", a spus el. Sîrski a preluat săptămâna trecută de la generalul Valeri Zalujnîi comanda întregii armate a Ucrainei.

Raportul IISS remarcă afirmaţiile unor directori din industria rusă care au susţinut că a crescut producţia militară. Oficialii ruşi au reţinut planuri de reluare a producţiei de tancuri T-80.

Analistul în domeniul apărării Alexander Neill din Singapore consideră că nivelul pierderilor Rusiei - 3.000 de tancuri - este "uluitor". "Unele din acestea ar putea fi tancuri mai vechi, deci una din marile întrebări este câte tancuri din cele mai avansate mai are (Rusia) pentru orice ofensivă majoră din viitor", a apreciat cercetătorul, care este şi membru al grupului de reflecţie Pacific Forum din Hawaii.

La scară mondială, IISIS a consemnat creşterea în 2023 a cheltuielilor pentru apărare cu 9% faţă de anul precedent şi estimează că tendinţa va continua şi anul acesta.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Oare despre pierderile Ucrainei de ce nu se aude nimic,

    sau nu au de loc pierderi in soldati si armament ?!  

    1. Cu ce te încălzește?

      Dar povestile cu pierderile imense a Rusiei,

      "Cu ce te încălzește ?" 

      Amenințarea sovietică din 2022 s-a spulberat, Rusia este dezarmată.

    Care le-au mai rămas din al doilea război mondial.

    1. hahaha, ce glumet.... Nu baiatule, nu.

      " suficiente stocuri de blindate de calitate mai slabă, care pot înlocui pierderile timp de mai mulţi ani" 

       

      Afirmatia asta este pentru oameni prosti. Oricine stie ca nu poti inlocui o mitraliera cu o flinta de pe vremea lui Pintea. Pentru ca flinta nu este o inlocuire a mitralierei. Ori IISS din Londra ne spune clar ca Rusia are poate INLOCUI pierderile MAI MULTI ANI. Nu doar 6 luni, nu doar un an, ci MAI MULTI ANI. 

      Asta inseamna ca are blindate echivalente sau apropiate ca valoare fata de cele pierdute. Si care poate nu sunt pierdute definitiv ci majoritatea sunt reparabile. Nu stim de fapt ce vor britanicii sa spuna.... fie ca cele 3000 au suferit avarii minore si vor fi reparate multi ani de acum inainte (ritmul de reparat poate fi in jurul a 500-1000 pe an), sau ca Rusia chiar are inca cel putin 10-20 000 de tancuri gata de modernizare si punere in exploatare pe front. Nu stim. Dar ce stim sigur este ca britanicii au zis ca rusii pot lupta MULTI ANI DE ACUM INAINTE. Dar NATO? Este falit deja. 

      Analfabetismul la propaganda mujica e deja hilar…la inceputul “Operatiunii Militare Speciale”, acum doi ani, ne spuneau ca au “15000 de tancuri”, dupa doi ani de “Operatiune” pierd 3000 de tancuri si acum aflam ca le mai “raman”…20000 de tancuri:-)….Dar calorifere, cate calorifere mai aveti:-)?

      Sovietul n-are nimic cu modernizarea. Au economie de război, vor produce pe bandă rulantă ceea ce știu ei mai bine, tehnologie sovietică defectabilă până la ieșirea de pe poarta fabricii, iar Sovietul tău drag se va adânci în sărăcie și prietenie cu Coreea de Nord.

    Majoritatea tancurilor a fost distrusa de gospodine care au aruncat cu gogonele, coji de seminte, tampoane folosite si inimioare de Sf. Valentin.

    1. Se pare că cele mai multe dintre tancurile sovietice au fost defectate cu dronuțe de 3 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb