RAPORT SOER 2015:  Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 19% în ultimii 25 de ani, în Europa

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii / 14 iulie 2015

Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 19% în ultimii 25 de ani, în Europa

Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut, la nivel european, cu 19% din 1990 până în prezent, în ciuda unei creşteri cu 45% a producţiei economice, potrivit raportului "Mediul european - starea şi perspectiva 2015" - SOER 2015, întocmit de Agenţia Europeană de Mediu.

"În 2015, Europa se află undeva la jumătatea drumului între iniţierea politicii de mediu a UE la începutul anilor "70 şi viziunea UE pentru 2050 de «a trăi bine, în limitele planetei». La baza acestei viziuni se află recunoaşterea faptului că prosperitatea economică şi bunăstarea Europei sunt intrinsec legate de mediul său natural - de la soluri fertile la un aer curat şi o apă la fel de curată (...) S-a redus utilizarea combustibililor fosili, la fel şi emisiile unor poluanţi generaţi de transporturi şi industrie. Consumul total de resurse în UE a scăzut cu 19% din 2007, se generează mai puţine deşeuri şi ratele de reciclare s-au ameliorat în aproape fiecare ţară", se precizează în documentul prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă.

Graţiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a precizat că ţara noastră a rămas printre ultimele state cu probleme legate de reciclarea deşeurilor. Domnia sa a anunţat: "La 1 ianurie 2016, taxa la groapa de gunoi va fi de 80 de lei, iar pe parcurs, aceasta se va dubla. Vrem ca România să se alinieze cu alte state din Europa unde problema deşeurilor este 0".

Raportul mai precizează că, deşi politicile de mediu funcţionează, criza financiară din 2008 şi recesiunea economică ulterioară au contribuit la reducerea unor presiuni şi că rămâne de văzut dacă toate îmbunătăţirile observate vor fi menţinute. "Nivelul de ambiţie al politicii de mediu existente ar putea fi inadecvat pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu pe termen lung ale Europei. De exemplu, reducerile preconizate ale emisiilor de gaze cu efect de seră sunt actualmente insuficiente pentru a aduce UE pe cursul spre ţinta sa de reducere a emisiilor cu 80-95% până în 2050", se mai arată în documentul citat.

Doamna Gavrilescu a subliniat că ţara noastră a reuşit să reducă la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră în ultimii ani, deşi schimbările climatice înregistrate la nivel global continuă să ne afecteze prin temperaturile extrem de ridicate.

în Uniunea Europeană, ţintele globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră sunt de 20% până în 2020 şi de 40% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.

Legat de capitalul natural al Europei, documentul notează faptul că acesta nu este încă protejat, conservat şi ameliorat în concordanţă cu ambiţiile celui de-al şaptelea program de acţiune pentru mediu.

În cercetarea realizată de Agenţia Europeană de Mediu se mai precizează: "Pierderea funcţiilor solului, degradarea terenurilor şi schimbările climatice rămân preocupări majore care ameninţă fluxurile bunurilor şi serviciilor de mediu ce stau la baza producţiei economice şi a bunăstării Europei."

Concluziile SOER 2015 arată că cererea totală de alimente, furaje şi fibre ar urma să urce cu circa 60% între momentul actual şi 2050, iar suprafaţa de teren arabil per persoană ar putea scădea cu 1,5% anual, dacă nu se iniţiază schimbări majore de politici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb