În 2024, dobânzile creditelor ipotecare au scăzut cu 13,7% pe segmentul dobânzilor fixe, care reprezintă peste 95% din noile credite acordate. În schimb, dobânzile pe segmentul dobânzilor variabile au crescut cu 2%, din cauza fluctuaţiilor IRCC, conform unui raport al Ipotecare.ro şi SVN Credit România.
În acest an, dobânda fixă medie pentru creditele ipotecare acordate în Bucureşti a fost de 6,71%, iar pentru creditele din trimestrul patru din acelaşi an a scăzut la 5,79%. Această scădere de aproape un procent a dus la o reducere a ratei lunare cu aproximativ 200 de lei pentru un credit ipotecar de 70.000 de euro pe o perioadă de 25 de ani, comparativ cu condiţiile de la sfârşitul anului 2023.
Dobânzile variabile, corelate cu indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), au înregistrat fluctuaţii şi sunt, în prezent, cu aproximativ 2% mai mari comparativ cu nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, conform calculelor realizate pe baza datelor din piaţa bancară.
La finalul anului trecut, dobânda medie variabilă era de 8,21%, crescând la 8,47% în primul trimestru al anului 2024, dar ulterior a scăzut la 8,39%. De la 1 ianuarie 2025, dobânda va scădea din nou, odată cu reducerea IRCC la 5,66%, faţă de 5,99% anterior, ceea ce va conduce la o dobândă medie variabilă de aproximativ 8,11%. Aceasta va însemna o reducere de aproximativ 70 de lei pentru un credit ipotecar de 70.000 de euro.
"2024 a fost anul revenirii pentru piaţa ipotecară din România. Tendinţa de scădere a dobânzilor ipotecare se va menţine şi pe parcursul lui 2025, fiind în continuare loc pentru scăderi de dobânzi. Piaţa ipotecară din România este una extrem de variată, cu peste 250 de produse ipotecare existente, variaţia dobânzilor plecând de la 4,8% în primii trei ani pentru un credit contractat pe o perioadă de 25 de ani şi putând să ajungă la 10,2% dobândă fixă pe o perioadă de 10 ani, pentru un credit contractat pe aceeaşi perioadă de 10 ani. Doritorii unei locuinţe ar trebui să utilizeze un calculator online performant pentru a vedea ce reduceri de rate pot obţine prin refinanţări şi sumele pentru care sunt eligibili", a explicat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.
În primele zece luni din an, au fost acordate credite ipotecare în valoare de 7,3 miliarde de euro la nivel naţional, în creştere cu 43% faţă de perioada similară din 2023. Aceste credite au inclus refinanţările, conversiile şi restructurările. Soldul total al creditelor ipotecare a ajuns la 21,7 miliarde de euro la finalul trimestrului trei, cu o creştere de 2% faţă de sfârşitul anului 2023. Acestea reprezintă 58% din totalul creditelor în plată, restul de 42% fiind credite de consum.
Opinia Cititorului