Peste 20.000 de locuinţe se află în acest moment în diferite etape de construcţie efectivă în Bucureşti şi localităţile limitrofe, acesta reprezentând un record absolut în istoria pieţei rezidenţiale locale post-Revoluţie, potrivit raportului de piaţă "Residential 2019 Market Genome" întocmit de către compania de consultanţă imobiliară SVN România.
Pentru prima dată în istoria modernă a pieţei rezidenţiale locale, segmentul middle market va deţine ponderea majoritară a locuinţelor care vor fi finalizate în 2019 în Bucureşti şi împrejurimi, piaţa fiind dominată în anii anteriori de segmentul mass market, anunţă un comunicat de presă remis Redacţiei noastre.
Anul 2018 a fost cel mai prolific an din istoria pieţei rezidenţiale din Bucureşti şi împrejumi, stabilindu-se un nou record post-Revoluţie, cu 11.272 de unităţi finalizate. 2019 ar putea aduce un nou record, cu 14.000 de locuinţe care ar putea fi predate.
Andrei Sârbu, CEO SVN România declară: "Epoca ‚Construieşte şi vei vinde' s-a încheiat. Deşi nu întrevedem o criză de proporţii în viitorul apropiat, în absenţa unor factor macroeconomici cu puternic impact negativ, dezvoltatorii nu vor mai înregistra aceleaşi ritmuri rapide de vânzare, în special în timpul construcţiei. Temeinicia planurilor după care sunt dezvoltate proiectelor va fi decisivă, competiţia este mult mai acerbă şi există zone unde observăm o prefigurare a unei supraoferte".
Tot în premieră în istoria modernă a pieţei rezidenţiale locale, locuinţele destinate clasei medii vor deţine în acest an ponderea majoritară a unităţilor care vor fi finalizate în Bucureşti şi împrejurimi, după zeci de ani în care locuinţele care ţinteau segmentul mass market au dominat piaţa, potrivit datelor SVN România.
Astfel, 50,5% din oferta nouă care va fi pusă de dezvoltatori pe piaţă în acest an se plasează pe segmentul middle market. Aceste locuinţe beneficiază de regulă de un amplasament foarte bun, în apropierea marilor centre de afaceri şi în zone cu o infrastructură generală foarte bună, şi au suprafeţe mai mari comparativ cu cele ale locuinţelor finalizate înainte de 1990. Dezvoltarea economiei României înregistrată în ultimii ani s-a putut observa şi în majorarea ponderii segmentului middle market, care a crescut de peste patru ori de la revenirea pieţei rezidenţiale locale.
Locuinţele destinate segmetului mass market vor deţine în acest an aproximativ 48% din totalul celor programate spre livrare în Bucureşti şi împrejurimi. Aceste locuinţe sunt amplasate în marile cartiere sau în zonele mărginaşe oraşului şi au suprafeţe similare sau chiar mai mici comparativ cu ale locuinţelor similare finalizate înainte de 1990.
Datele SVN România arată că noi zone din Bucureşti ar urma să atragă în viitor dezvoltarea unui număr semnificativ de noi proiecte, cele mai promiţătoare fiind Bucur Obor şi Bucureştii Noi - Jiului, zone care beneficiază de o infrastructură de transport bună. În acelaşi timp, Titan T. Pallady şi Expoziţiei prezintă în continuare un potenţial foarte ridicat de dezvoltare, relativ slab exploatat în acest moment.
Zona de vest a Bucureştiului va atrage şi în 2019 cel mai mare număr de livrări, cu aproximativ 34% din noua ofertă, sau peste 4.200 de noi locuinţe. Dezvoltarea segmentului middle market poate fi observată şi analizând zonele de dezvoltare din Bucureşti; astfel, 20% la sută din noile locuinţe sunt amplasate în zona de nord, în timp ce în zona de sud, un important pol rezidenţial, se vor afla 19% din locuinţele care se vor preda în acest an.