Raport Tradeville: Acţiunile ELMA ar putea ajunge într-un an la 0,349 lei

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 ianuarie 2012

Raport Tradeville: Acţiunile ELMA ar putea ajunge într-un an la 0,349 lei

Preţul ţintă al acţiunilor Electromagnetica SA (ELMA) pentru un orizont de timp de 12 luni este estimat, într-un raport "Tradeville", la 0,349 lei/titlu, în urma aplicării metodei de actualizare a fluxurilor de trezorerie viitoare disponibile acţionarilor ordinari (FCFE). Raportul realizat de Departamentul de analiză din cadrul SSIF Tradeville SA precizează: "Dacă acceptăm că anul 2012 va fi începutul unui reviriment economic în ţara noastră putem spune că, pentru investitorii potenţiali, contextul sectorial este unul propice. Acesta este motivul pentru care, deşi ne aşteptăm ca cel puţin în următoarele câteva luni acţiunile ELMA să se afle în continuare sub presiune, susţinem o ţintă de preţ în creştere faţă de valorile actuale".

Pentru următorii ani, planurile de dezvoltare a companiei vorbesc de dezvoltarea unor capacităţi de producere a energiei verzi printr-un lanţ de micro-hidrocentrale (aflate deja în funcţiune) şi de extinderea activităţilor începute pe piaţa corpurilor de iluminat de ultimă generaţie, cu tehnologie LED. În raport se mai precizează: "Este de remarcat că Electromagnetica a realizat unele investiţii şi deţine anumite capacităţi de cercetare-dezvoltare şi producţie care i-ar putea permite, pe viitor, să se reinventeze. Deşi nu ne aşteptăm că acest lucru să se întâmple în viitorul previzibil, trebuie menţionat că din 2010 compania proiectează şi realizează corpuri de iluminare ecologice pe tehnologie LED. De asemenea, Electromagnetica a reuşit să achiziţioneze şi să dezvolte un număr de 10 micro-hidorcentrale care au, în prezent, o putere instalată de circa 4.7 MW şi care, odată ridicată suspendarea primită de România din partea ONU, vor produce şi venituri suplimentare ca urmare a primirii şi valorificării de certificate verzi".

Electromagnetica SA a fost înfiinţată în 1930 pentru producerea echipamentelor electrice şi de telecomunicaţii, ea extinzându-şi ulterior activitatea la fabricarea contoarelor electrice, a aparatelor de măsură, a echipamentelor pentru automatizarea căilor ferate, a sculelor şi matriţelor, a pieselor auto şi chiar a echipamentelor de uz militar. O dată cu declinul telefoniei fixe, compania a trebuit să se reinventeze şi a reuşit să găsească o nişă de piaţă în comerţul cu energie electrică pe piaţa concurenţială naţională. De asemenea, pentru a îşi valorifica activele imobiliare importante care au rămas neutilizate în urma scăderii volumului producţiei industriale, compania a ales să le închirieze către terţi. "În prezent, activitatea de furnizare a energiei electrice deţine o cotă de peste 85% din cifra de afaceri a Electromagnetica şi, ca atare, considerăm societatea ca făcând parte din sectorul Utilităţi - Electric al clasificării Reuters", consideră analiştii Tradeville. Raportul "Tradeville" mai arată: "Clasificarea sectorială de mai sus poate fi însă una înşelătoare, având în vedere că sectorul este unul defensiv, iar faptul că acţiunile ELMA au un coeficient beta, calculat pe ultimii 5 ani, subunitar (0,74) nu face decât să întărească această confuzie. Totuşi, dacă avem în vedere faptul că energia electrică poate fi asimilată unui bun fungibil a cărui utilitate creşte în perioadele de expansiune economică şi scade în recesiuni, comportamentul afacerilor < traderilor > de energie este unul pro-ciclic. Pentru acest motiv, conform teoriei rotaţiei sectoriale, acţiunile companiilor din acest segment de industrie tind să fie subevaluate (şi deci la valori relative optime pentru investiţii pe termen mediu şi lung) în prima parte a perioadei de expansiune economică".

Atingerea preţului ţintă de 0,349 lei/titlu depinde de o serie de factori, dintre ei remarcându-se riscul de resurse umane, riscul de piaţă, riscul operaţional şi starea de ansamblu a economiei şi a pieţelor de capital. Astfel, în opinia autorului raportului, deşi o investiţie în acţiuni ELMA în acest moment are potenţialul de a produce un randament însemnat, ea comportă şi importante riscuri care o fac potrivită doar investitorilor cu un profil de risc peste medie.

Notă: SSIF Tradeville SA nu face consultanţă de investiţii şi nici recomandări de investiţii. Rapoartele prezentate de societate reprezintă simple materiale informative care prezintă în mod obiectiv date despre pieţe financiare, emitenţi şi sectoare de activitate. Societatea nu îşi asumă responsabilitatea pentru tranzacţiile efectuate pe baza acestor Rapoarte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb