RAPORT TRIMESTRIAL SAXO: Piaţa de mărfuri, plină de avânt

Bănci-Asigurări / 26 ianuarie 2021

Saxo Bank a publicat astăzi perspectivele pentru primul trimestru al anului 2021 pentru pieţele globale, incluzând idei de tranzacţionare care acoperă acţiuni, valute, mărfuri şi obligaţiuni, precum şi o serie de teme macro centrale care au impact asupra portofoliilor clienţilor, conform unui comunicat remis redacţiei.

"În ultimii 227 de ani de preţuri înregistrate pe piaţă, lumea a fost martoră la doar şase pieţe bullish ale mărfurilor. Echipa Saxo Strats se aşteaptă ca anul 2021 să marcheze începutul celui de-al şaptelea."

"Motorul cheie este răspunsul durabil la pandemie, care a accelerat doar tendinţele inegalităţii care se construiau din anii 1980 şi următoarele trei decenii de globalizare. De aici înainte, vom vedea o adevărată schimbare de paradigmă macro, pe măsură ce accentul politic se îndepărtează de accentul tradiţional pe asigurarea stabilităţii financiare către unul care cere stabilitate socială mai presus de orice", spune Steen Jakobsen, economist şef şi CIO la Saxo Bank.

"Paradigma stabilităţii sociale are trei obiective principale: reducerea inegalităţii (şi prin aceasta, creşterea cererii), transformarea ecologică şi îmbunătăţirea infrastructurii. Prima implicaţie a acestei schimbări este că accentul se îndreaptă mai mult spre asigurarea unui venit minim, ceea ce duce la un stimul mai mare al cererii, deoarece salariaţii mai mici tind să economisească foarte puţin din veniturile lor. Cealaltă sursă de cerere injectată de guvern va fi transformarea ecologică, care este puţin probabil să fie iniţial profitabilă fără o subvenţie publică uriaşă."

"2021 pentru noi este anul în care naraţiunea unei transformări mai verzi, susţinute de guvern, a paradigmei sociale se întâlneşte cu realitatea prea puţină aprovizionare, infrastructură inadecvată şi o lume a afacerilor care a fost atât de ocupată să devină digitală şi virtuală încât au uitat lumea fizică reală. Puteţi avea cel mai bun produs din lume online şi puteţi vinde milioane de unităţi, dar dacă nu-l puteţi produce, transporta şi livra, vă dorim succes cu returnările."

"Aşa cum Covid-19 ne-a amintit de cât de vulnerabilă este economia noastră, probabil, supra-acordată la întrerupere, 2021 ne va aminti cum trebuie să trăim, să acţionăm şi să câştigăm bani în lumea reală".

Pe măsură ce înaintăm în 2021, o slabă recuperare a cererii globale, condusă de vaccin, şi îngrijorările meteorologice emergente au pregătit scena pentru un superciclu al mărfurilor. Ţiţeiul pare constant, în timp ce începutul puternic al anului al aurului şi argintului continuă, cu perspectiva unui impuls suplimentar din "transformarea verde". Între timp, aşteptaţi o volatilitate sporită şi un risc de corecţii în următoarele luni, pe măsură ce sectorul agricol atinge maximele."

"Ne aşteptăm ca urcarea spectaculoasă a mărfurilor - care a făcut ca indicele de mărfuri Bloomberg să crească cu 10% în ultimul trimestru - să se extindă în 2021, condusă de mai mulţi factori, de la înăsprirea ofertei şi până la o piaţă mondială asfixiată de numerar", spune Ole Hansen, şeful Strategiei pe Mărfuri la Saxo Bank.

"Adăugaţi la aceasta perspectiva unui dolar mai slab, o recuperare a cererii globale, condusă de vaccinuri şi îngrijorări meteorologice emergente, iar componentele pentru un alt superciclu de mărfuri au început să se materializeze."

"Creşterea puternică a ţiţeiului produsă de vaccin de la începutul lunii noiembrie a readus ţiţeiul Brent peste 50 USD / baril şi s-a stabilit baza pentru preţuri mai mari în cursul anului. Având în vedere că cererea globală de petrol se ridică în continuare cu aproape 6 milioane de barili / zi sub nivelurile pre-pandemice, nu vedem un risc semnificativ de creştere a preţurilor petrolului înainte de 2022 sau chiar 2023. Pe această bază, vedem tranzacţionarea ţiţeiului Brent constant la puţin peste 50USD/b în timpul trimestrului 1".

"Aurul şi argintul au fost martorii unui început puternic până în 2021 şi menţinem o viziune constructivă asupra sectorului, iar creşterea randamentelor este în primul rând rezultatul unei creşteri a susţinerii aurului pe baza inflaţiei. Argintul şi-a revenit la valoarea pe termen lung faţă de aur, cu perspectiva unei creşteri suplimentare. "Transformarea verde" ar putea declanşa o surpriză în ceea ce priveşte cererea industrială, deoarece multe ţări se angajează în proiecte de energie regenerabilă. Pe baza prognozei noastre pentru aur pentru a ajunge la 2200 USD / uncie, beta-ul ridicat al argintului ar trebui să încurajeze un raport aur-argint care se îndreaptă către valori din intervalul de jos 60 în 2021, ducând astfel preţul argintului la 35 USD / uncie".

În prima jumătate a anului 2021, investitorii bearish în USD vor spera că creşterile randamentului se vor dezactiva, în timp ce monedele din ţările emergente şi valorile mărfurilor îşi continuă performanţa stelară spre normalizare, dar un deficit comercial în creştere ar putea avea o greutate asupra USD, pe măsură ce poziţia sa, ca monedă de economisire a lumii, este sub presiune.

"Stăpânirea controlului asupra Congresului de către democraţi, " Blue Wave Lite", permite stimulente fiscale la scară largă, dar are perspective limitate de reformă a impozitelor corporative - veşti bune pentru urşii USD", spune John Hardy, şeful strategiei FX la Saxo Bank.

"Cu toate acestea, efectele răspunsului politic Covid-19 sunt clare. Deficitul comercial al SUA din noiembrie a fost raportat la peste 68 de miliarde de dolari, al doilea ca mărime înregistrată. Un stimul suplimentar se va adăuga la deficite, deoarece acest lucru se va termina în mare parte cu bunurile fabricate cumpărate produse în China şi în alte părţi. Puterea CNY a fost una dintre cele mai mari poveşti de foreign exchange în 2020, dar ne îndoim că vom vedea o repetare. Orice forţă suplimentară ar putea aduce cu sine o serie de provocări pentru China".

"Cu excepţia cazului în care SUA pot găsi o modalitate de a compensa ieşirile cu intrări de capital, soldurile externe înrăutăţite se vor purta şi mai mult în dolarul SUA. În ciuda fundamentelor convingătoare pentru scăderea USD, vectorii negativi îi reprezintă o curbă a randamentului abrupt şi o creştere suplimentară a randamentelor lungi din SUA, care au depăşit pragurile cheie în prima săptămână a anului 2021".

"Scenariul Goldilocks pentru urşii USD este că creşterea randamentului SUA se va dovedi estompată, iar monedele din ţările emergente şi valorile mărfurilor vor continua să aibă o performanţă stelară spre normalizare. Din punct de vedere al evaluării şi al circuitului, lira turcească este convingătoare, iar alţi câştigători ai unei recuperări reflaţioniste ar putea include randul sud-african şi rubla rusească".

"În cadrul G-10, monedele mărfurilor sunt mai puţin convingătoare, deşi ar trebui să se descurce bine într-o recuperare reflaţionistă. În G3, euro beneficiază de normalizarea creşterii globale din partea exporturilor, dar este purtat de un stimul intern mai puţin generos şi de o politică de dobândă negativă, în timp ce JPY urăşte randamentele mai mari şi tinde să urmărească dolarul SUA. Pentru lira sterlină, există aceleaşi negative ca şi pentru USD, dar evaluarea sa se află într-o cheie complet diferită - deci plafonul său se poate dovedi oarecum scăzut într-o economie în redresare".

"Provocarea cheie pentru dolarul SUA ar putea deveni de-a dreptul existenţială dacă lumea începe să-şi piardă încrederea în "credinţa şi creditul" Trezoreriei SUA. Această provocare ar putea veni din nivelurile reale ale dobânzii negative, din creşterea activelor dure de orice fel şi dintr-un exod din vechile active fără risc legate de USD, cum ar fi obligaţiunile de Trezorerie".

"Există provocarea dolarului SUA ca singură monedă de rezervă globală reală, întrucât China doreşte să înlocuiască dolarul SUA în relaţiile sale comerciale cu lumea exterioară prin cadrul de plată electronică a monedei digitale sau "yuan digital". O lansare cu succes a DCEP ar putea fi cea mai importantă schimbare a sistemului monetar global de când a fost creat sistemul Bretton Woods."

Criptomonedele au explodat în ultimul trimestru al anului 2020, iar tendinţa a continuat până în 2021, determinată de creşterea interesului instituţional şi de entuziasmul tot mai mare cu privire la DeFi ("finanţe descentralizate"). Două lucruri se arată din asta: oportunitatea de a miza între 3 şi 5 la sută din portofoliul dvs. pe ceva care ar putea oferi un randament de câteva ori faţă de investiţie şi o cantitatea nebună de bani fiduciari în circulaţie.

Această teamă de devalorizare i-a făcut pe oameni să privească spre activele protejate de inflaţie, iar natura descentralizată a criptomonedelor atrage investitorii. Odată cu îmbunătăţirile semnificative ale jucătorilor importanţi în curs, cererea pare să crească, în ciuda provocărilor notabile.

Anders Nysteen, analist cantitativ la Saxo Bank, a comentat: "Cu oferta limitată de Bitcoin (BTC) şi costurile mari de energie asociate cu verificarea tranzacţiilor prin mining, este considerat mai mult un depozit de valoare decât alte criptomonede, cum ar fi Ethereum. Ethereum (ETH) are aplicaţii industriale, dar spectrul larg de aplicaţii este în prezent puternic restricţionat, deoarece reţeaua permite doar procesarea unei cantităţi mici de tranzacţii pe secundă.

"În afară de creşterea semnificativă a lăţimii de bandă, actualizarea ETH 2.0 va îndepărta procesul de verificare de cei care fac mining cu consum intensiv de energie. Fluxul continuu de noi emisiuni face ca ETH să fie inflaţionist prin natura sa şi un deţinător pe termen lung care nu participă activ la participare va avea o scădere de valoare. Cu toate acestea, obiectivul general al ETH este de a menţine inflaţia la un nivel suficient de scăzut pentru a avea suficienţi validatori şi, astfel, a păstra reţeaua în siguranţă."

"Privind în 2021, sentimentul pozitiv din spaţiul criptografic se bazează pe adoptarea crescută a mainstream-ului, precum şi pe dezvoltările de succes ale infrastructurii tehnologice pentru a ţine pasul cu cerinţele în creştere ale reţelei. În acelaşi timp, ameninţările provocărilor de reglementare şi hackerii care vor să găsească o uşă din spate sunt încă la orizont."

Deficitul investiţional în infrastructură şi inflaţia ascunsă

Pandemia a fost un accelerator de tendinţe. A transformat obiceiurile de cheltuieli ale consumatorilor. Doar companiile digitale sau cele capabile să perceapă digitalizarea au putut să îşi protejeze sau, în unele cazuri, chiar să îşi mărească fluxul de venituri. Este puţin probabil ca toate acestea să se schimbe atunci când magazinele îşi deschid din nou porţile, agravând decalajul de investiţii în infrastructură.

"Dacă acceptăm că digitalizarea va conduce totul şi că platformele online vor deveni dominante, trebuie să înţelegem că am ajuns la punctul în care lipsa investiţiilor în infrastructură şi în logistică pentru livrarea produselor pe care aceste platforme de succes le vând devine o constrângere serioasă care este pe cale să mărească inflaţia", spune Christopher Dembik, şef de analiză macro pentru Saxo Bank.

"Infrastructura de transport maritim nu are capacitatea de a face faţă unui astfel de salt brusc al cererii. În prezent, suntem în situaţia unică în care avem cele mai mari rate de costuri de transport între China şi Europa şi între China şi Statele Unite."

"Constrângerile fizice sunt probabil un factor principal în spatele inflaţiei mai mari în lunile şi trimestrele următoare, dar acest risc nu a fost surprins de pieţele de capital şi de modelele tradiţionale. Pieţele de capital au intrat într-un sistem de preţuri administrate, fie din cauza impactului guvernului prin reglementare, fie din cauza impactului direct din politica monetară ultra-acomodativă."

"Această perioadă va crea noi oportunităţi remarcabile, în special în spaţiul logistic care este caracterizat în mod tradiţional de marje foarte mici. Vedem deja oportunităţi în logistica asistenţei medicale odată cu sosirea vaccinurilor, în care antreprenorii şi investitorii se concentrează pe livrări mai specializate şi zone cu marje mult mai mari, cum ar fi lanţul de aprovizionare frigotehnic."

Investitorii de acţiuni trebuie să îmbrăţişeze sectorul mărfurilor în timpul reflaţiei

SUA arată un grad de presiune a preţurilor care nu a fost văzut de la mijlocul anului 2018, când inflaţia a atins ultimul prag, în timp ce China arată, de asemenea, o rată în creştere. Garanţiile clasice împotriva inflaţiei mai mari includ aurul, obligaţiunile de stat protejate de inflaţie şi energia. Cu toate acestea, piaţa de capitaluri proprii oferă, de asemenea, câteva alternative interesante, deoarece evaluările la nivel record sunt contestate în 2021.

Peter Garnry, şeful Strategiei de capitaluri proprii, a declarat: "Pachetul nostru Saxo Commodity Sector, o listă inspiraţională de 40 de acţiuni cu expunere la sectorul mărfurilor, a obţinut un randament total de 171% de la 1 ianuarie 2016. Coşul a crescut cu 7,5% pe an până în prezent, fiind unul dintre cele mai performante segmente ale pieţei de acţiuni şi subliniind că investitorii se poziţionează pentru reflaţie."

"Câştigurile S&P 500 au recuperat cea mai mare parte a declinului în primele luni ale pandemiei, în scădere cu doar 10% în T3 2020 faţă de nivelul Q4 2019. Bazat pe P/E înainte de 12 luni, S&P 500 se apropie teribil de vârful său istoric din decembrie 1999, în timpul bulei dot-com."

"Presupunând creşterea fluxurilor de numerar libere în 2021 şi diferenţa neschimbată între randamentele obligaţiunilor de stat, randamentele obligaţiunilor corporative şi randamentele fluxurilor de numerar libere, atunci o mişcare de 100 de puncte de creştere a randamentului SUA pe 10 ani s-ar putea traduce printr-o scădere de 15-20% în acţiunile Nasdaq 100, cel mai sensibil la dobânzi dintre toţi indicii majori de capital."

"Stocurile globale de energie verde au crescut cu 142% în 2020, depăşind toate celelalte teme majore de capitaluri proprii. Companiile verzi vor trebui să îşi justifice evaluările. Punctul nostru de vedere este că sursele vechi de energie vor depăşi performanţa energiei curate şi că businessul cu transformarea ecologică se va împărţi în cel de "verde de calitate" şi "verde speculativ", cu potenţialul ca ultimul segment să experimenteze o vânzare dramatică."

"Stop joc" pentru obligaţiunile de trezorerie

2021 se va dovedi provocator pentru deţinătorii de obligaţiuni, întrucât politica reală de dobândă negativă adoptată de băncile centrale a redus riscul negativ de pe o parte, dar a diminuat primele de risc pe de altă parte. Cu toate acestea, titlurile cu randament ridicat şi obligaţiunile verzi reprezintă o oportunitate pentru investitori.

"Singura modalitate de acoperire împotriva unei greşeli de politică şi a creşterii inflaţiei va fi să căutaţi venituri din obligaţiuni, reducând în acelaşi timp expunerea la datorii cu randament aproape zero. Deoarece dobânzile reale vor continua să scadă, durata şi randamentele nominale scăzute se vor dovedi toxice, în timp ce titlurile cu randament mai ridicat, cum ar fi obligaţiunile nedorite şi pieţele emergente, pot oferi o salvare adecvată, deoarece economia găseşte un nou echilibru", spune Althea Spinozzi, strateg pe venituri fixe la Saxo Bank.

"Titlurile de valoare protejate împotriva inflaţiei vor oferi o acoperire importantă împotriva creşterii inflaţiei, în ciuda randamentului negativ."

"Din păcate, Trezoreria oferă în continuare cel mai scăzut randament din istorie, nu oferă alternativă împotriva randamentelor în creştere şi expune investitorii la pierderi considerabile. În 2021, i-am putut vedea închizând anul cu o rentabilitate negativă pentru a cincea oară în mai mult de patruzeci de ani, marcând sfârşitul unei ere pentru ETF-uri cu durată mare. Pe fondul scăderii dobânzilor reale, continuăm să favorizăm valorile mobiliare protejate împotriva inflaţiei de trezorerie (TIPS)."

"Tendinţa incontestabilă la care vom asista în spaţiul obligaţiunilor va fi o scădere constantă a randamentelor reale. În acest context, este crucial să reducem ponderea nominalelor şi să introducem obligaţiuni legate de inflaţie sau ETF-uri care urmăresc inflaţia."

"O altă modalitate de a reduce riscul de scădere a randamentelor reale este de a cumpăra titluri cu randament mai mare. Cu toate acestea, spread-urile s-au redus sub nivelurile pre-pandemice, ceea ce înseamnă că creditul este mai scump decât în ​​urmă cu un an, în ciuda riscului de neplată mai mare."

"Obligaţiunile verzi reprezintă oportunitatea perfectă pentru investitori de a-şi diversifica investiţiile şi acest lucru este valabil mai ales pentru obligaţiunile verzi denominate în euro, întrucât ratele dobânzii vor rămâne scăzute mai mult timp. Cu toate acestea, va trebui să ne bazăm în continuare pe sectorul energetic tradiţional, iar companiile cu datorii nete limitate faţă de EBITDA vor putea rezista la o cerere de energie redusă, provocată de activitatea economică scăzută, în timp ce companiile de stat vor fi mai bine poziţionate pentru a profita de pachetul de stimulente."

Urzeala Tronurilor - reflaţia şi inegalitatea, macro-driverele din 2021

Este posibil ca inflaţia să nu fie vizibilă în indicii de preţ ai băncilor centrale, dar inflaţia există în economia reală şi a fost exacerbată de măsurile de politică monetară expansive şi neconvenţionale din ultimii ani. Investitorii ar trebui să caute să îşi adapteze portofoliile la schimbarea fundamentală a pieţei pe măsură ce intrăm în 2021.

Eleanor Creagh, strateg de piaţă australiană pentru Saxo Bank, a declarat: "Odată cu începerea noului an, angajatul mediu din SUA trebuie să lucreze acum 141 de ore pentru a cumpăra o acţiune din S&P 500, un nou record. În anii 1980 a fost nevoie de mai puţin de 20 de ore pentru a cumpăra aceeaşi acţiune. O pierdere a puterii de cumpărare este, în mod implicit, inflaţie."

"Această dinamică perpetuează concentrarea sistematică a bogăţiei şi inechităţile intergeneraţionale care ne afectează societatea. Este, de asemenea, un factor cheie al polarizării societăţii în creştere şi al valului populist care a crescut în ultimii ani. Moderarea inegalităţii veniturilor nu este benefică doar pentru creşterea potenţială pe termen lung, ci şi pentru stabilitatea financiară.

"Regimul fiscal actual MMT-lite (Modern Monetary Theory - MMT) va fi esenţial, cu o trezorerie Yellen care încorporează trecerea către abandonarea ortodoxiei fiscale, monetizarea datoriilor şi evoluţia băncilor centrale. O schimbare profundă a regimului în politicile fiscale ale economiilor occidentale, combinată cu presiunile din partea ofertei, este o furtună perfectă pentru o inflaţie mai mare."

"Suntem în pragul unei schimbări fundamentale de regim care va promova o schimbare în conducerea pieţei, iar portofoliile trebuie, de asemenea, să facă tranziţia."

"Pe măsură ce lumea îşi va reveni din adâncurile acestei crize, creşterea va accelera alături de inflaţie, în timp ce sistemul financiar rămâne inundat de bani noi; alocarea activelor pentru mărfuri trebuie să fie mai mare."

"Deficite uriaşe de aprovizionare cu subinvestiţii structurale, impulsuri din spate pentru transformarea verde şi motoarele unui dolar mai slab, plus o inflaţie mai mare, vor coincide cu o subponderare istorică şi o piaţă bearish multianuală pentru a aduce o renaştere a mărfurilor în 2021."

China este steaua polară a Asiei, iar Asia de Nord este un câştigător dovedit

China a tras după ea restul Asiei de Nord şi a dat restului lumii o fundaţie. China este steaua de nord a regiunii, iar Asia de Nord este câştigătoarea dovedită într-o lume consumată de Covid, în timp ce SUA se confruntă cu provocări semnificative în 2021.

"China va trebui probabil să-şi intensifice activitatea şi să lanseze stimulente în trimestrul II al acestui an pentru a obţine statistici anuale bune la timp pentru a 100-a aniversare a fondării Partidului Comunist Chinez, pe 1 iulie", spune Kay Van Petersen, strateg global macro la Saxo Bank.

"Din vară, este probabil ca lumea să intre în cea mai mare experienţă de călătorie experimentată vreodată. Cei care obişnuiau să călătorească au stat pe bară, iar cei care, în general, nu călătoresc, au obosit să zacă acasă."

"Ne aşteptăm la o inflaţie generală a clasei de active, iar tendinţele structurale continuă să împingă dolarul SUA mai jos. În cele din urmă, ne aşteptăm la randamente mai mari. întrucât SUA nu pot cheltui până la infinit şi pot avea piaţa preţul liber al randamentelor lor, în timp ce se aşteaptă să nu falimenteze."

"Inflaţia şi pierderea credinţei în banii fiduciari ar putea face Bitcoin şi criptomonedele câştigătoare în primul trimestru. Am intrat pe o nouă piaţă bullish atunci când Bitcoin a sărit peste valoarea maximă de 20.000 de dolari văzută în 2017, trimiţând un semnal că investitorii instituţionali şi fondurile speculative mari sunt dispuşi să parieze că criptomoneda este un activ real. Încă sunt primele zile pentru cripto, singura certitudine fiind volatilitatea şi o mulţime de opinii divergente asupra spaţiului, precum şi depăşirea riscului de reglementare."

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb