RAPORTAT LA DOLAR Euro se depreciază din cauza randamentelor obligaţiunilor Spaniei şi Italiei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iunie 2012

Costurile de finanţare pe termen scurt ale Spaniei s-au triplat într-o lună

Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, ajungând la nivelul minim al ultimelor două săptămâni, ca urmare a avansului randamentelor titlurilor de stat ale Spaniei şi Italiei. Aces-tea din urmă au crescut, ieri, pe fondul temerilor legate de faptul că summit-ul UE programat pentru zilele 28 şi 29 iunie, la Bruxelles, nu va veni cu soluţii pentru criza datoriilor.

Euro a scăzut cu 0,2% la ora 10.20, pe piaţa din New York, la 1,2481 dolari. Anterior, moneda împărţită de 17 state din UE coborâ-se la 1,2456 dolari, cel mai redus curs din 12 iunie până în prezent. Euro a pierdut 3,8% în raport cu dolarul, de la începutul anului curent.

Menţionăm că Spania a vândut, ieri, obligaţiuni de 3,08 miliarde euro, în vreme ce ţinta maximă avută în vedere de guvernul de la Madrid era de 3 miliarde euro. Costurile de împrumut au crescut, însă, semnificativ, ca urmare a faptului că Moody's Investors Service a retrogradat, luni seara, 28 de bănci din Spania, printre care cele mai mari instituţii de credit din ţară: "Banco Santander" SA şi "Banco Bilbao Vizcaya Argentaria" SA.

Trezoreria de la Madrid a plasat titluri de 1,6 miliarde euro pe trei luni, la un randament mediu de 2,362%, comparativ cu 0,846% la licitaţia similară anterioară, din 22 mai. Astfel, în numai o lună, randamentul titlurilor pe trei ani s-a triplat.

Spania a mai vândut titluri de 1,48 miliarde euro pe şase ani, la un randament de 3,237%, faţă de 1,737% la licitaţia din luna mai. Cererea pentru obligaţiunile pe trei luni a fost de 2,6 ori mai mare decât oferta, faţă de 3,95 ori în mai. Pentru titlurile pe şase luni, cererea a fost de 2,82 ori mai mare decât oferta, faţă de 4,3 ori la licitaţia anterioară.

Tot ieri, Italia a vândut obligaţiuni de 3,91 miliarde euro, sumă apropiată de ţinta maximă stabilită de Executiv. Trezoreria de la Roma a plasat titluri de 2,99 miliarde euro cu maturitatea în 2014, la un randament de 4,712%, faţă de 4,037% la licitaţia din 28 mai. Cererea pentru aceste titluri a fost de 1,65 ori mai mare decât oferta, comparativ cu 1,66 luna trecută. Statul italian a mai plasat titluri de 916 milioane de euro cu scadenţe în 2016 şi 2026, la un randament de 5,2%, respectiv de 5,29%.

Criza financiară globală care a început în 2007 nu a ajuns nici măcar la jumătate, a declarat, ieri, guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, în cadrul unei audieri într-o comisie a Parlamentului britanic.

"Suntem într-o criză adâncă, cu provocări enorme pentru a pune pe o traiectorie corectă sistemul bancar, precum şi cu provocări apărute din alte regiuni ale lumii", a spus King.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb