RAPORTUL ALIANŢEI PNL-PD PRIVIND GUVERNAREA PSD: Creşterea economică a fost de numai 1% pe an

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 23 martie 2004

Datoria externă a crescut cu 80% în ultimii trei ani

Din cauza indisciplinei financiare, bugetul de stat pierde, anual, 5 miliarde de euro

Sporirea arieratelor şi datoriilor a reprezentat, în perioada 2001-2003, 50% din totalul creşterii economice, adică 8,1% din PIB, arată cel mai amplu raport de evaluare a actualei guvernări, realizat de specialiştii Alianţei PNL-PD. Potrivit aces-tui document, majorarea blocajului economic cu 20% a generat o creştere reală de numai 3%, adică 1% pe an. Analiştii Alianţei au explicat că celelalte procente din creşterea anunţată de PSD au fost create prin economia de autoconsum şi economia subterană, care se situează în afara economiei de piaţă. "Creşterea economică susţinută anunţată de PSD nu se regăseşte în calitatea vieţii sau în dezvoltarea economiei", se arată în raport.

O altă problemă a actualei guvernări o reprezintă, în opini Alianţei, creşterea cu peste 8 miliarde de dolari a datoriei externe, ceea ce înseamnă o majorare cu 80% a acesteia, în ultimii trei ani. În plus, avem de-a face cu un deficit bugetar cumulat, pe trei ani, de 8% din PIB şi sporirea deficitului cvasifiscal cu 2% din PIB. "Dacă adăugăm la aceasta şi cele 3% din PIB din privatizare, fonduri cheltuite în destinaţii neelucidate, avem imaginea clară că în ultimii ani economia a funcţionat în pagubă, iar creşterea economică s-a făcut pe baza împrumuturilor şi a deficitelor, ducînd mai curînd la sărăcirea ţării", precizează analiza Alianţei.

Nici inflaţia nu este una reală, consideră autorii evaluării. "Economia nu este macrostabilizată, statistica luînd-o cu mult înaintea realităţii, iar, în condiţiile în care există preţuri controlate de stat, scăderea inflaţiei nu este relevantă", spune raportul. Specialiştii PNL şi PD consideră că, dacă economia ar fi lăsată să funcţioneze liber, inflaţia ar reveni la nivelul din 2001. "Dobînda de referinţă a BNR este cu aproape 60% mai mare decît rata inflaţiei, iar costurile scăderii inflaţiei se regăsesc în controlul masei monetare şi în scumpirea creditului, fenomene care sufocă întreprinzătorul român", precizează raportul.

Raportul mai arată ca presiunea fiscală reală nu este de 40%, cum anunţa guvernul, ci de 56%, pentru că doar 73% din PIB este impozitat, restul PIB-ului fiind format din economia informală şi economia naturală, care nu sînt impozitate.

PSD neagă acuzaţiile Alianţei PNL-PD

Ministrul finanţelor, Mihai Tănăsescu, este de părere că referirile făcute în Raportul PNL-PD la sporirea arieratelor în actualul regim nu corespund realităţii. Mihai Tănăsescu susţine că acestea au scăzut cu 5% faţă de anul 2000 şi a oferit ieri, într-o conferinţă de presă, exemple în acest sens. La rîndul său, ministrul de externe, Mircea Geoană, a ţinut să precizeze că "acuzaţiile PNL-PD nu ţin cont de contextul internaţional". Cei doi oficiali ai PSD au mai respins acuzaţiile (din Raport) potrivit cărora negocierile cu FMI nu au fost încheiate datorită participării ţării noastre la războiul din Irak. Mircea Geoană şi Mihai Tănăsescu au subliniat că acest organism nu se implică în viaţa politică a unei ţări. (D.I.)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb