RAPORTUL ANUAL BNR 2012 Sectorul bancar, slăbit după un an de pierderi

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 iulie 2013

Sectorul bancar, slăbit după un an de pierderi

Anul trecut a fost unul dificil pentru băncile comerciale care activează în ţara noas­tră, acestea fiind nevoite să facă faţă deteriorării potenţialului economic şi evoluţiilor pieţei valutare, majorării ratei riscului de credit şi a creditelor neperformante şi implementării graduale a noilor cerinţe ale acordului Basel III, potrivit Raportului anual pentru 2012 al Băncii Naţionale a României (BNR).

Sistemul bancar autohton a înregis­trat anul trecut o pierdere de 2,3 miliarde lei, ca urmare a deprecierii activelor financiare şi a efectului indus de reevaluare a garanţiilor aferente creditelor, arată Banca Centrală.

Principalii indicatori de profitabilitate la nivel agregat (rata rentabilităţii financiare - ROE şi rata rentabilităţii economice - ROA) au consemnat, pentru al treilea an consecutiv, valori negative, de -5,92% şi, res­pectiv, -0,64%.

Activele totale nete ale sistemului bancar au crescut anul trecut cu 3,3%, la 365,62 miliarde lei, de la 354 miliarde lei în 2011, se arată în raport. Exprimat în euro, activul agregat net a crescut cu 0,8%, la 82,56 miliarde euro, de la 81,93 miliarde euro, precizează BNR.

Cu toate acestea, gradul de intermediere financiară s-a diminuat, de la 63,6% în 2011 la 62,2% în 2012, pe fondul incertitudinilor de pe piaţa financiară internaţională şi al restructurării activităţii băncilor-mamă, sectorul bancar autohton fiind dominat, în proporţie de aproximativ 90%, de bănci cu capital străin din zona euro, conform Băncii Centrale.

Indicatorul de solvabilitate în sectorul bancar a fost de 14,9% în 2012, peste cerinţa minimă reglementată de 8%.

Potrivit raportărilor băncilor privind cerinţele minime de capital, riscului de credit i-au fost alocate 83% din cerinţele de capital, riscului operaţional 15,3%, iar riscului de piaţă 1,7%, notează raportul.

Principalii indicatori de cuantificare a riscului de credit au consemnat o înrăutăţire. Astfel, rata riscului de credit a crescut până la 29,9%, de la 23,3% în 2011. De asemenea, rata creditelor neperformante a continuat să crească, de la 14,3% în 2011, la 18,2% anul trecut.

Băncile dispun de un volum suficient de provizioane pentru pierderile aşteptate, susţine BNR. Începând cu 2012, băncile au încetat înregis­trarea în contabilitate a sumelor aferente ajustărilor prudenţiale de valoa­re şi au trecut la înregistrarea numai a ajustărilor pentru depreciere, se mai arăta în raport.

Creditul acordat de bănci sectorului privat a crescut, în termeni nominali, cu 1,3%, la 225,8 miliarde lei, de la 223 miliarde lei în 2011.

Din punct de vedere al monedei în care a fost acordat creditul, avansul cel mai important, de 3,8%, s-a înregistrat în cazul creditelor exprimate în lei, în timp ce creditele exprimate în valută au consemnat o scădere de 0,2%.

Asigurarea lichidităţii sistemului bancar românesc a depins şi anul trecut de încrederea deponenţilor interni şi a investitorilor străini în bănci, arată BNR, care susţine că impactul percepţiei negative a unor deponenţi asupra sistemului bancar a fost limitat.

Cele mai mari bănci după active, la nivelul anului trecut, sunt: BCR, cu active de 70,5 miliarde lei (19,3% din totalul activelor sistemului bancar), BRD, cu active de 47,9 miliarde lei (13,1% din totalul activelor sis­temului bancar), Banca Transilvania, cu active de 29,57 miliarde lei (8,1% din totalul activelor sistemului bancar), CEC Bank, cu active de 26,88 miliarde lei (7,4% din totalul activelor sistemului bancar), şi UniCredit Ţiriac Bank, cu active de 70,5 miliarde lei (19,3% din totalul activelor sistemului bancar).

Rentabilitatea sistemului bancar, mică dar pozitivă

După primul trimestru al acestui an, rata rentabilităţii economice (ROA) şi rata rentabilităţii financiare (ROE) a sistemului bancar au revenit în teritoriu pozitiv, la 0,55% şi, respectiv 5,08%, după ce, la finele anului trecut, se aflau, pentru al treilea an consecutiv, în scădere (-0,64% şi, res­pectiv, -5,92%), potrivit Raportului anual pe 2012 al Băncii Naţionale a României (BNR). Documentul precizează că valorile negative ale celor doi indicatori ai rentabilităţii s-au datorat rezultatului financiar negativ înregistrat de sistemul bancar autohton anul trecut, ca urmare a creşterii volumului de provizioane, a reducerii veniturilor nete din dobânzi şi a diminuării randamentului obligaţiunilor de stat deţinute de instituţiile de credit.

Profitabilitatea sistemului bancar, însă, şi-a revenit în primul trimestru al acestui an, susţine BNR. Ameliorarea este relevată de procesul de restructurare la nivelul băncilor, de diminuarea cheltuielilor privind provizioanele aferente riscului de credit şi de simulările recente pe termen scurt, efectuate în ipoteza în care nu se vor materializa şocuri semnificative în zona euro, se mai arăta în raport.

Anul trecut, ponderea în activul agregat net a băncilor cu capital majoritar străin s-a majorat până la 89,8% (faţă de 83% în 2011), ca urmare a trans­ferării Băncii Transilvania din grupa băncilor cu capital privat românesc în cea a băncilor cu capital străin, potrivit BNR. Băncile cu capital austriac continuă să deţină cea mai mare pondere în cadrul activului agregat, cu o cotă de piaţă de 37,7% la finele lui 2012, urmate de băncile cu capital francez şi grecesc (cu cote de piaţă de 13,6% şi, respectiv, 12,2%), indica datele Băncii Centrale.

Gradul de intermediere financiară, măsurat ca pondere a activelor bancare nete în PIB, a fost, la finele anului trecut, de 62,2%, nivel care se află, în continuare, sub media europeană, iar gradul de concentrare a sistemului bancar autohton, reflectat de ponderea deţinută de primele cinci bănci în volumul total al activelor, a fost de 54,7%, se mai arată în raportul citat.

Evoluţie mixtă în sectorul IFN-urilor

Pe piaţa instituţiilor financiar nebancare (IFN), 2012 a fost un an în care evoluţiile au fost mixte, pe diferitele sectoare financiare. Portofoliul de credite acordate de instituţiile financiar nebancare (IFN), anul trecut, s-a situat pe o traiectorie descendentă, rata creditelor neperformante continuând să crească, se arată în raport.

Pe de altă parte, BNR precizează ca piaţa asigurărilor a avansat anul trecut, evoluţia fiind determinată de revigorarea segmentului asigurărilor generale şi de menţinerea pe o traiectorie ascendentă a segmentului asigurărilor de viaţă.

Totodată, volumul indemnizaţiilor brute plătite a crescut în cazul ambelor segmente (generale şi viaţă), ponderea totalului acestora în valoarea primelor brute subscrise menţinându-se relativ constantă, se mai arăta în raport.

Sistemul fondurilor de pensii private nu reprezintă un risc pentru stabilitatea sistemului financiar, conform Băncii Centrale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Slabit pe hartie, in bilanturile lor; in rest o duc bine. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb