Conform rezultatelor raportului exerciţiului Balance Sheet Review-BSR publicat în cursul săptămânii trecute de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, Omniasig Vienna Insurance Group îndeplineşte atât cerinţele de solvabilitate conform cadrului legislativ curent, cât şi al celui viitor - regimul Solvabilitate II - care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016.
"Protecţia asiguraţilor este obiectivul prioritar al companiei noastre. Omniasig VIG are capacitatea financiară necesară pentru a-şi onora integral obligaţiile de plată asumate prin contractele de asigurare încheiate, chiar şi în situaţii de producere a unor evenimente extreme (catastrofe naturale sau orice alte tipuri de evenimente majore)", a declarat Mihai Tecău, Preşedinte Directorat Omniasig Vienna Insurance Group.
În ceea ce priveşte scenariile specifice de asigurare testate în cadrul acestui exerciţiu, precizăm că acestea nu evaluează efectele producerii catastrofelor naturale în mod individual - cutremur, respectiv inundaţii - ci sunt scenarii combinate care includ şi alte tipuri de ipoteze (de exemplu intrarea în incapacitate de plată a reasigurătorilor, creşterea diverselor costuri asociate daunelor).
Compania Omniasig este protejată printr-un program de reasigurare complex, cu o limită totală care este superioară daunei maxime care ar rezulta în urma producerii unui eveniment extrem de catastrofă naturală. Acest contract este inclus în programul de reasigurare conceput de Vienna Insurance Group pentru toate companiile din grup şi care, pentru evaluarea expunerii, utilizează cele mai avansate modele de simulare disponibile pe plan internaţional. Conform modalităţii în care este concepută această protecţie, reasigurătorul contractului de reasigurare încheiat de Omniasig este VIG Re (rating A+/stabil acordat de Standard & Poor's), însă cea mai mare parte a riscurilor preluate sunt mai departe transferate pieţei externe de reasigurare prin contracte de retrocesiune, cu parteneri (reasigurători) atent selectionaţi, conform politicii de securitate foarte stricte adoptate la nivel de grup.
În cazul Omniasig, riscurile de cutremur sau inundaţie nu indică vulnerabilităţi potenţiale, conform raportului publicat, raportul evaluatorului extern chiar subliniind faptul că Omniasig VIG are expunere netă redusă la riscurile de catastrofă naturală tocmai datorită protecţiei - aproape integrale - prin reasigurare. Expunerea ramasă în reţinerea Omniasig comparată cu expunerea iniţială care decurge din poliţele de asigurare încheiate demonstrează, de asemenea, eficienţa programului de reasigurare.
În acest context, considerăm că scenariul de intrare în incapacitate de plată a reasigurătorilor - ca parte componentă a scenariilor specifice de asigurare testate - este unul extrem, cu probabilitate de realizare extrem de redusă, iar rezultatele testului de stres trebuie interpretate în aceşti parametri.
OMNIASIG este membră a grupului Vienna Insurance Group, unul dintre liderii pieţei de asigurări din Europa Centrală şi de Est, grup ce are rating-ul A+ cu perspective stabile acordat de Standard & Poor's.