Parlamentul a adoptat, astăzi, cu 166 de voturi "pentru", 54 de voturi "împotrivă" şi patru abţineri, raportul Comisiei SIPA cu privire la desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA), în care se arată că declaraţiile persoanelor audiate au dus la concluzia că ministrul Justiţiei din 2005, Monica Macovei, alături de consilierul său, jurnalistul Dan Tăpălagă, au pătruns în arhivă. De asemenea, spune raportul, Hotărârea de Guvern nr. 127/2006 privind desfiinţarea DGPA a fost "iniţiată cu siguranţă de ministrul Justiţiei".
Potrivit raportului, Comisia a avut 19 şedinţe şi au fost invitate la audieri 57 de persoane, dintre care patru au răspuns solicitării prin scrisori, iar şapte nu au dat niciun răspuns. De asemenea, au fost trimise 71 de adrese către 21 de instituţii ale statului pentru a fi puse la dispoziţia Comisiei documente.
Astfel, SRI, Ministerul Justiţiei, Ministerul Aprării şi Serviciul de Protecţie şi Pază nu au răspuns acestor solicitări.
De asemenea, raporul arată că Hotărârea de Guvern nr. 127/2006 privind desfiinţarea DGPA a fost "iniţiată cu siguranţă de ministrul Justiţiei".
Şi foştii miniştri ai Justiţiei din acea perioadă, Cătălin Predoiu şi Mona Pivniceu, "au manifestat preocupare pentru conservarea fondului arhivistic al DGPA, însă demersurile acestora nu au avut finalitate", mai notează Comisia în raport.
Raportul final va fi trimis către CSAT, SRI, Ministeul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă Înaşta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru dispunerea de măsuri cu privire la competenţa fiecărei instituţii.