RAPORTUL CURŢII DE CONTURI PE ANUL 2011 26 miliarde euro, "scăpaţi" din raportarea Ministerului Finanţelor

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 februarie 2013

26 miliarde euro, "scăpaţi" din raportarea Ministerului Finanţelor

Raportări absente sau eronate privind datoria publică.

Curtea de Conturi a constatat că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu a raportat valoarea totală a rulajelor realizate în anul 2011. Suma neraportată se ridică la peste 26,142 miliarde euro, potrivit Raportului Public al Curţii pe anul res-pectiv.

Ca urmare a acestor nereguli, echipa de audit a formulat o opinie cu rezerve asupra Contului general al datoriei publice la 31 decembrie 2011, neemiţând certificatul de conformitate pentru acesta.

Reprezentanţii Curţii de Conturi consideră că, din punct de vedere al exactităţii şi realităţii datelor raportate în Contul general anual al datoriei publice pe 2011, acesta nu reflectă o imagine fidelă a tranzacţiilor efectuate, pe tipuri de instrumente. În ceea ce priveşte legalitatea utilizării instrumentelor de datorie publică raportate şi a rambursării ratelor scadente aferente acestora, controlul efectuat la entităţile beneficiare, inclusiv la unităţile administrativ-teritoriale, a scos la iveală o serie de abateri, se arată în raport, care mai precizează că Finanţele au diminuat, în mod eronat, soldul contului general al datoriei publice locale directe la sfârşitul lui 2011.

Printre valorile care nu se regăsesc în documente se află nivelul angajamentelor noi, precum şi cel al rambursărilor şi refinanţărilor aferente certificatelor de trezorerie. Primul a fost calculat de către echipa de audit la 38,324 miliarde lei (8,872 miliarde euro), iar cea de a doua la 37,282 miliarde lei (8,631 miliarde euro).

De asemenea, nici angajamentele noi şi nici refinanţările sau rambursările pentru obligaţiunile de stat emise fie pe piaţa internă, fie pe pieţele externe, nu au fost raportate. Noile trageri şi angajamente erau cifrate la 25,631 miliarde lei (5,934 miliarde euro), în timp ce rambursările şi refinanţările se ridicau la 3,152 miliarde lei (729,8 milioane euro).

MFP nu a anunţat nici valoarea totală a împrumuturilor noi contractate de la instituţii financiare autohtone şi străine, precum şi de la guverne şi agenţii guvernamentale străine, instituţii financiare internaţionale sau alte organisme financiare internaţionale.

Rambursările şi refinanţările aferente acestor credite lipsesc, la rândul lor. Echipa de audit a calculat un nivel al împrumuturilor de la bănci de 129,1 milioane euro şi unul al rambursărilor şi refinanţărilor de 271,7 milioane euro. Creditele de la guverne şi organizaţii guvernamentale sau internaţionale se ridică la 1,392 miliarde euro, iar rambursările şi refinanţările - la 453 milioane euro.

În plus, Finanţele au raportat, în mod eronat, suma de 5,128 milioane lei, reprezentând totalul debitelor la fondul de risc, în Raportul cu privire la modul de constituire, administrare şi utilizare a fondului de risc la 31 decembrie 2011. Suma corectă este de 5,127 milioane lei.

Valoarea garanţiilor guvernamentale emise în 2011, subevaluate

O altă raportare inexactă vizează valoarea garanţiilor guvernamentale emise până la finele anului 2011, calculate la 9,553 milioane lei (2,211 milioane euro), în loc de 9,726 milioane lei (2,252 milioane euro).

Raportul Curţii de Conturi mai notează că, deşi, conform prevederilor legale, MFP este "singurul administrator al datoriei publice guvernamentale", având atribuţii de monitorizare a aplicării prevederilor acordurilor de împrumut, acesta a delegat entităţilor care au beneficiat de fonduri provenite din împrumuturi externe întreaga autoritate şi responsabilitate pentru realizarea proiectelor, precum şi pentru gestionarea şi utilizarea cu eficienţă a acestora.

Abateri cu privire la legalitatea contractării, utilizării şi rambursării sumelor contractate direct şi subîmprumutate au fost constatate la CFR SA, CNADNR, Metrorex, Romsilva, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi la Ministerul Mediului şi Pădurilor. Valorea abaterilor este de 202,37 milioane lei, 23,261 milioane euro şi 487.120 dolari, din care prejudicii de 6,269 milioane lei, 6,813 milioane euro şi 487.120 dolari şi venituri suplimentare de 9,526 milioane lei.

La nivelul unităţilor adminis-trativ-teritoriale au fost efectuate acţiuni de verificare cu privire la legalitatea contractării sau garantării, a utilizării şi rambursării instrumentelor de datorie publică locală, în urma cărora (în judeţele Bacău, Timiş, Prahova, Iaşi şi Bihor) au fost constatate abateri în valoare totală de 203,7 mii lei şi 13.000.000 euro, din care prejudicii în valoare de 120.000 lei, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ori MFP nu ia in serios Curtea de conturi,ori guvernele acestei tari sunt cu totul iresponsabile in ce priveste cheltuirea banului public.

    De ce nu luati un interviu domnului Vacaroiu,si ne bombardati cu asemenea bombe? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb