RAPORTUL DE STABILITATE BNR BNR: Rata creditelor neperformante, un nou record în august

V.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 octombrie 2013

BNR: Rata creditelor neperformante, un nou record în august

Rata creditelor neperformante s-a majorat la 23,4% în luna august, faţă de 20,3% în iunie, potrivit Raportului asupra Stabilităţii Financiare, publicat de Banca Naţională a României. Acest indicator se ridica, la finele anului trecut, la 18,2%.

Dinamica nefavorabilă a fost influenţată de creşterea mai accentuată a volumului creditelor neperformante comparativ cu cea a volumului de credite acordate de către băncile autohtone (65%, comparativ cu 1,4%, decembrie 2011 - august 2013), pe fondul unei cereri de finanţare mai reduse şi al continuării înăspririi standardelor de creditare de către bănci, potrivit BNR.

Deciziile BNR de reducere a ratei dobânzii de politică monetară, la 4,25%, alături de profilul de risc mai bun pentru finanţările în lei, ar trebui să conducă la scăderea costului de finanţare aferent creditelor în monedă locală, se mai arată în raport.

Perspectivele privind evoluţia ratei de neperformanţă arată că, cel mai probabil, în lipsa unor măsuri mai ample din partea băncilor de curăţare a bilanţurilor, deteriorarea va continua în următoarea perioadă, dar într-un ritm mai lent, conform documentului citat.

Rezerve adecvate pentru acoperirea riscurilor

Deşi calitatea portofoliului de credite acordate companiilor a continuat să se deterioreze, sectorul bancar din ţara noastră deţine rezerve adecvate pentru acoperirea atât a riscurilor, transmite Banca Centrală.

Volumul restanţelor în economie a continuat să crească (de la 97 miliarde lei în anul 2011 la 102,6 miliarde lei în 2012), mai arată BNR.

Rata insolvenţelor în rândul companiilor a urcat la 17%

Fenomenul insolvenţei a cunoscut o accelerare semnificativă în anul 2012. Numărul companiilor nou intrate în insolvenţă sau în faliment s-a majorat cu 17% anul trecut, faţă de 2011, ajungând la circa 26.800 de unităţi, potrivit BNR.

În primele opt luni ale anului, s-a înregistrat o uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul insolvenţelor majorându-se cu 2,7%, se arată în raportul BNR.

Numărul companiilor nou înfiinţate depăşeşte semnificativ numărul celor intrate în insolvenţă. Astfel, în perioada 2009 - august 2013, numărul anual al companiilor nou înfiinţate este, în medie, de 150 de ori mai mare decât numărul companiilor nou intrate în insolvenţă sau în faliment. Raportul BNR mai precizează: "Este posibil ca firmele intrate în insolvenţă să fi lăsat pasivele pe seama creditorilor şi să fi mutat activele pe firme noi, susceptibile a proceda de o manieră similară atunci când ajung în impas financiar".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb