Planul de redresare pentru Europa al Comisiei de la Bruxelles va remedia daunele produse de criza generată de pandemia de coronavirus şi va asigura viitorul pentru următoarea generaţie, potrivit Raportului Starea Uniunii 2020, realizat de Comisia von der Leyen, care subliniază că "eşecul nu este o opţiune pentru UE: planul de redresare propus de Comisie este fără precedent - atât ca structură, cât şi ca nivel de ambiţie".
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a ţinut ieri un discurs în Parlamentul European, despre starea Uniunii Europene, arată în raportul menţionat: "Se aşteaptă ca şomajul din UE să crească până la 9% în 2020, acesta afectând în mod disproporţionat femeile, tinerii, lucrătorii slab calificaţi şi pe cei cu contracte temporare. Sărăcia, excluziunea socială şi inegalităţile sunt susceptibile să crească, ceea ce scoate în evidenţă importanţa unei redresări incluzive şi echitabile pentru toţi. Se preconizează că economia va reveni la o creştere pozitivă în 2021, însă perspectivele sunt incerte, iar modul în care va evolua situaţia în materie de sănătate publică se va dovedi crucial. Eşecul nu este o opţiune pentru UE: planul de redresare propus de Comisie este fără precedent atât ca structură, cât şi ca nivel de ambiţie".
Raportul precizează: "La Consiliul European din iulie, liderii UE au convenit - pe baza propunerii Comisiei - asupra unui pachet important de măsuri de redresare. Acesta este alcătuit din bugetul pe termen lung al UE, în valoare de 1.074 de miliarde euro, care a făcut obiectul unui acord din partea Consiliului European şi va fi supus aprobării de către Parlamentul European, la care se adaugă o sumă suplimentară de 750 de miliarde euro aferentă instrumentului de redresare NextGenerationEU. Pachetul de măsuri va sprijini statele membre să demareze redresarea, va facilita investiţiile publice şi private, cu un accent deosebit pe dubla tranziţie, şi va contribui la desprinderea de învăţăminte de pe urma crizei.
Comisia va împrumuta 750 de miliarde euro de pe pieţele financiare, canalizând fondurile către statele membre prin intermediul bugetului UE, sub formă de granturi şi împrumuturi. Conform unei simulări pe bază de modele, se estimează că investiţiile mobilizate vor face să crească nivelul produsului intern brut real al UE cu aproximativ 1,75 % în 2021 şi 2022, această valoare ajungând la 2,25% până în 2024. Acest val de investiţii va crea până la două milioane de locuri de muncă până în 2022. Un Mecanism de redresare şi rezilienţă în valoare de 672,5 miliarde euro va sprijini investiţii şi reforme esenţiale în statele membre prin granturi şi împrumuturi".
Raportul mai notează: "Prin reinventarea propriului mod de funcţionare, Uniunea Europeană îşi redescoperă adevărata vocaţie. Am înzestrat bugetul UE cu o capacitate de acţiune fără precedent. Am convenit să folosim ratingul de credit foarte bun al Comisiei Europene pentru a mobiliza resurse care vor fi folosite de toate statele membre, inclusiv de către cele care au cea mai mare nevoie de finanţare, dar o capacitate financiară limitată. În acest fel, Uniunea Europeană reanimă ideea iniţială a fondatorilor săi: prosperitatea fiecărei ţări europene depinde de prosperitatea tuturor celorlalte ţări europene. Uniţi, suntem puternici".
Conform raportului, economia UE va scădea cu 8,3% în 2020.
• Ursula von der Leyen: "Obiectivul UE privind reducerea emisiilor de gaze va fi revizuit în creştere"
Doamna Von der Leyen a anunţat, în discursul de ieri, că intenţionează să revizuiască în creştere obiectivul UE din 2030 privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră - în prezent de -40% faţă de nivelul din 1990, la -55%. "Această creştere - care va avea importante consecinţe pentru sectoarele enegiei, transporturilor şi agriculturii, este prea importantă pentru unii şi insuficientă pentru alţii", a spus Ursula von der Leyen, menţionând, însă: "Economia şi industria noastră pot face faţă".
Obiectivul se înscrie în proiectul mai amplu de transformare a Europei în primul continent neutru în carbon în 2050, adică în măsură să asigure un echilibru între emisiile de gaze cu efect de seră şi absorbţia lor.
În acest context, planul relansării europene, în valoare de 750 de miliarde de dolari, asupra căruia statele membre UE s-au înţeles în iulie, urmează să fie finanţat în proporţie de 30% prin obligaţiuni verzi. "Facem operă de pionierat prin elaborarea unei norme UE solide în domeniul obligaţiunilor verzi", a subliniat oficialul european.
Doamna von der Leyen a dat exemple recente de dezastre naturale ca urmare a schimbărilor climatice, printre acestea enumerând şi culturile distruse de seceta din România.
Preşedintele Comisiei Europene a spus: "Nu există o nevoie mai urgentă de a accelera, decât atunci când este vorba de viitorul însuşi al fragilei noastre planete. O bună parte din activitatea la nivel internaţional s-a oprit din cauza izolării. Planeta a continuat să devină din ce în ce mai fierbinte, periculos de fierbinte. Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru, de la locuinţele evacuate din cauza prăbuşirii gheţarului din Mont Blanc, la incendiile din Oregon, până la culturile distruse din România de cea mai puternică secetă de zeci de ani".
• Ursula Von der Leyen îndeamnă la o "Uniune Europeană a Sănătăţii"
În condiţiile în care pandemia de Covid-19 a provocat răspunsuri naţionale dispersate şi a pus la încercare solidaritatea europeană, Ursula Von der Leyen a îndemnat la o "Uniune Europeană a Sănătăţii", subliniind: "Vom crea o agenţie de cercetare şi dezvoltare biomedicală avansată la nivel european, aşa cum există în Statele Unite".
Oficialul european a avertizat în privinţa concurenţei mondiale acerbe în căutarea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2, precizând că "naţionalismul vaccinal pune vieţi în pericol".
"Trebuie să veghem ca cetăţenii europeni şi ai lumii întregi să aibă acces la vaccin. Niciunul dintre noi nu va fi în siguranţă atât timp cât nu vom fi toţi în siguranţă", a menţionat liderul Comisiei Europene, adăugând: "Trebuie să facem în aşa fel încât noul nostru program «UE pentru sănătate» să reziste probei timpului".
Potrivit afirmaţiilor Ursulei von der Leyen, Uniunea Europeană va convoca un summit global privind sănătatea anul viitor, în Italia, într-o încercare de a se pregăti mai bine pentru viitoarele pandemii.
• "Acordul de Brexit nu poate fi modificat unilateral"
Ursula von der Leyen a avertizat, ieri, că acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, semnat în ianuarie, nu poate fi modificat unilateral, subliniind: "Este imposibil să fie modificat unilateral, să se ignore sau să nu i se mai aplice dispoziţiile. Este o chestiune de drept, de încredere şi de bună credinţă. Încrederea este fundaţia oricărui parteneriat puternic".
Declaraţiile sale au venit după ce premierul britanic Boris Johnson a propus un proiect de lege controversat, care revine asupra unor angajamente asumate în cadrul acordului privind Brexit-ul, în special în ceea ce priveşte protocolul menit să evite întoarcerea la o frontieră între Irlanda şi Irlanda de Nord.
"UE şi Marea Britanie au convenit că este cel mai bine şi singurul mijloc de a asigura pacea în insula Irlanda. Şi nu vom reveni niciodată la asta. Acordul a fost ratificat de această adunare şi de Camera Comunelor", a precizat oficialul european, adăugând că fiecare zi care trece reduce şansele de a ajunge la un nou acord comercial cu Marea Britanie. Domnia sa a atras atenţia Londrei că a mai rămas foarte puţin timp pentru adoptarea unei înţelegeri până la sfârşitul anului.
• Deputatul european Siegfried Mureşan: "Bugetul este Sfântul Graal care ne va ajuta să ne îndeplinim angajamentele"
Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE/PNL) a declarat ieri, la dezbaterea din Parlamentului European privind Starea Uniunii Europene, că "acum este timpul să consolidăm şi mai mult Uniunea Europeană şi să o construim mai puternică, mai pregătită pentru viitor". Domnia sa a afirmat: "O Uniune care este deschisă, care este inclusivă, care ţine seama de cei care se află în nevoie, o Uniune în care cu toţii câştigăm, în care întreprinderile pot inova şi se pot dezvolta, în care ţările se ajută reciproc. Şi pentru a obţine aceste lucruri, avem nevoie de instrumentele potrivite, iar instrumentul principal pentru îndeplinirea obiectivelor noastre îl reprezintă bugetul Uniunii Europene. Bugetul este Sfântul Graal care ne va ajuta să ne îndeplinim angajamentele. Fără un buget ambiţios, toate angajamentele noastre privind ecologizarea, digitalizarea, sprijinirea tinerilor, sprijinirea fermierilor, o mai bună protejare a graniţelor rămâne doar vorbe goale. Şi ce trebuie făcut? A venit momentul să echipăm Uniunea Europeană cu surse proprii de venituri - resurse proprii. Resurse proprii înseamnă că vom avea o Uniunea Europeană mai puternică, mai stabilă, mai solidă. Trebuie să instaurăm resurse proprii cât mai repede, chiar începând cu anul 2021, în aşa fel încât să putem plăti costurile crizei şi să putem da oamenilor ceea ce le-am promis".
Conform eurodeputatului român, resurse proprii înseamnă că vom putea finanţa priorităţile tradiţionale ale Uniunii Europene şi vom putea finanţa, de asemenea, noile priorităţi ale Uniunii Europene.
"Putem investi în cercetare, putem investi în inovare, putem ajuta fermierii, ne putem proteja frontierele. Înseamnă că vom putea oferi ceea ce oamenii aşteaptă din partea Uniunii Europene", a mai spus domnul Mureşan.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că pandemia de coronavirus şi incertitudinea pe care aceasta o aduce nu s-au terminat, iar europenii "suferă în continuare şi trăiesc o perioadă de anxietate puternică".
"Prioritatea noastră este să trecem împreună prin această probă", a spus Ursula von der Leyen, adăugând că UE trebuie să continue să protejeze vieţile oamenilor şi bunurile lor.
-------------
Ursula von der Leyen a informat că Executivul european va propune un act normativ care să stabilească un cadru pentru salariile minime garantate în rândul statelor membre, pe care europenii să le obţină fie prin acorduri colective, fie prin legiferare. Domnia sa a declarat că în cele 27 de state membre salariile de dumping nu mai au ce căuta în practica obişnuită, iar un salariu minim garantat trebuie să existe peste tot în UE. Conform afirmaţiilor oficialului european, respectarea demnităţii muncii este unul dintre obiectivele mandatului său.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 17.09.2020, 15:47)
...
1.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 17.09.2020, 19:35)
...