Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, a anunţat că săptămâna viitoare coaliţia va stabili cum vor fi organizate alegerile din acest an, dacă vor fi realizate cele cinci rude de alegeri, despre care a precizat că sunt bugetate cu 800 de milioane de euro, sau dacă vor fi comasate alegeri, fie locale cu turul 1 de la prezidenţiale, fie europarlamentare cu alegerile locale, informează news.ro.
"E o discuţie amplă, nu a avut loc o hotărâre nici alaltăieri, vor mai fi runde de discuţii luni şi marţi. Calendarul legislativ electoral ne spune că săptămâna viitoare trebuie să ne hotărâm ce vom face. Dacă vom realiza cele cinci runde de alegeri care au bugetat, în bugetul Ministerului Afacelor Interne, patru miliarde de lei, adică 800 de milioane de euro, vom comasa alegeri, fie locale cu turul întâi la prezidenţiale, fie europarlamentare cu alegeri locale, atunci sigur că vom vorbi de o economie care se va duce, dacă sunt două comasări, spre 500 de milioane, dacă nu, undeva la 650 de milioane de euro faţă de 800", a declarat Rareş Bogdan, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Piteşti.
El a menţionat că este important să existe o reprezentativitate a aleşilor.
"Chiar dacă democraţia costă, trebuie să fim foarte atenţi ce facem cu banii şi, de asemenea, cel mai important lucru este, poate, să asigurăm reprezentativitatea aleşilor. Pentru că, la nivel european, este o luptă care se duce de către partidele pro-europene împotriva extremismului şi aş vrea foarte mult ca în România, spre exemplu, prezenţa la vot să fie una cât mai mare cu putinţă. O comasare cu alegerile locale ar duce la o prezenţă de peste 50% la vot, deci o reprezentativitate mai mare, inclusiv pentru listele de eurodeputaţi, pentru cei 33 de eurodeputaţi care vor reprezenta România în Parlamentul European. Altfel, estimările sunt undeva în jur de 33-35% şi istoria alegerilor parlamentare ne arată că prezenţa nu este cea mai mare dacă nu există şi o altă ancoră", a transmis liderul PNL.
El a dat exemple şi de alte ţări în care vor fi comasate alegeri.
"Sigur că au fost întrebări legate de faptul că de ce s-a întâmplat acest lucru şi că nu s-a întâmplat şi în alte ţări şi că nu ar fi democratic sau ar fi o siluire a democraţiei. Nu. În Germania au loc alegeri locale şi regionale odată cu europarlamentare în nouă landuri din 16. În Italia, din 20 de regiuni, în 12 regiuni au loc alegeri locale şi regionale odată cu europarlamentare. În Belgia, în Flandra sunt organizate alegeri inclusiv parlamentare, nu doar locale şi regionale. În Luxemburg este la fel. Ungaria are alegeri locale şi regionale, odată cu europarlamentare. Irlanda, la fel. Şi exemplele pot continua. Numai puţin de nouă state europene din 27 organizează alături de scrutinul de europarlamentare şi un scrutin sau două de alegeri interne, locale sau regionale, sau locale, regionale sau în cazul Belgei, inclusiv parlamentare. Deci exemplele europene sunt cât se poate de elocvente", a mai declarat Rareş Bogdan.
El a dezminţit şi acuzaţiile conform cărora, dacă s-ar comasa alegerile europarlamentare cu cele locale, atunci temele acestora nu s-ar suprapune.
"Legat de alte critici venite din tabăra opoziţiei că în cazul în care ar fi organizate astfel de alegeri, tema europeană şi tema legată de administraţia locală şi regională nu s-ar suprapune şi ar fi viciată seriozitatea analizei şi dezbaterii pe teme locale, vă spun că este cât se poate de fals, deoarece astăzi nu poţi dezvolta comunităţile locale şi regionale - şi avem exemple multiple în România - decât cu banii europeni. În momentul în care ai la dispoziţie banii europeni şi în care poţi să faci aducţiuni de apă, aducţiuni de gaz, şi avem exemplu inclusiv aici în Argeş, poţi face canalizări, poţi renova şcoli, poţi renova spitale, poţi moderniza căi ferate sau şosele, cu ajutorul banilor europeni, cred că tocmai dezbaterea comună între dezvoltare locală, administraţia locală şi regională, respectiv subiectul fondurilor europene şi a vieţii în Europa este unul care se suprapune perfect şi nu ar fi decât de bun augur", a mai transmis Rareş Bogdan.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2024, 19:00)
Daca nu comasati si nu va pozitionati impotriva opoziteti care nu doreste comasarea pierdeti alegerile .fara comasare legitimizati cuvintele si dorintele opozitiei .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2024, 19:12)
Comasarea alegerilor deja ar fi ilegala,
si arata disperarea PNL+ PSD de a aduna voturi,
prin reteaua de primari din teritoriu
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2024, 20:42)
Comasarea este obligatorie cum dealtfel stiut este cum Ciuca trebuie sa cistige alegerile. Simplu !? . Ciolacu si Geoana isi impart procentele PSD .Simion si Sosoaca la fel .USR nu are un candidat decit daca ii va da voturile lui Simion ca la motiune .seful USR este cotat cu 5 procente .Singurul aflat pe crestere este Ciuca .Daca in primul tur scoate cit partidul in turul doi nu are adversar .
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2024, 08:42)
INTREB. Pe ce se bazeaza uni care isi dau cu parerea ca domnul NICOLAE CIUCA,v-a fi noul PRESEDINTE al ROMANIEI..? Cum o sa mai cresca domnul CIUCA,pentru ca de crescut nu mai pot creste decat copii. Cu procentele PNLului,domnul CIUCA,ar castiga poate presidentia unui BLOC din cartierul GIULESTI. Pentru SANATATEA DEMOCRATIEI,cel mai bun lucru ar fi ca PARTIDELE sa candideze singure si astfel,se poate vedea OPTIUNEA ROMANILOR. Cred insa ca iarasi SOARTA Romanilor din TARA ,v-a fi HOTARATA de ROMANII care lucreaza afara,prin PROPAGANDA SERVICIILOR STRAINE care doresc o ROMANIE in POZITIE de SLUGA.! Cat despre PRESEDINTII de DREAPTA,ROMANII,cred ca sau lamurit de COMPETENTA lor.!
4. fără titlu
(mesaj trimis de credinciosul în data de 11.02.2024, 00:47)
purtatorul asta de rolex ,care dupa fata nu pare un om serios,a monopolizat aparitiile,parca el e si presedintele pnl si presedintele Romaniei educate!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2024, 08:42)
Rar”esti tu iti faci “unghile”…
s c c r e t
6. Puțină istorie
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2024, 08:56)
Mă întreb cum ar arăta acest " prim vice-prim pam-pam " în istoria mai veche ,la prezidiu între Ionel Brătianu și I.G.Duca?
Mă întreb cum ar arăta acest " prim vice-prim pam-pam în istoria recentă, la prezidiu între Valeriu Stoica și Dinu Patriciu?
Oare Rolexul ar fi un liant suficient ? Sau mai trebuie și pătrunjel?
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2024, 09:14)
hoti si mincinosi