RAREŞ NILAŞ, "BT SECURITIES": "BVB se confruntă cu un exit masiv de capital afară"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 decembrie 2013

"BVB se confruntă cu un exit masiv de capital afară"

Brokerii autohtoni promovează tot mai agresiv platformele externe de tranzacţionare, iar acest lucru duce la o scădere a lichidităţii Bursei de Valori Bucureşti, consideră Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities.

Domnia sa a declarat: "Este evidentă tendinţa răspândirii platformelor de tranzacţionare pe extern. Majoritatea celor care vindem platforme externe suntem brokeri ai brokerilor străini şi promovăm serviciile lor".

Domnul Nilaş apreciază că BVB trebuie comparată cu ce se întâmplă pe alte pieţe: "Clienţii se îndreaptă spre exterior pentru că acolo găsesc lichiditate. Platformele externe au o multitudine de emitenţi şi de produse derivate. La BVB, nu avem nici măcar împrumutul de acţiuni. Este atât de bine reglementat încât nu poate fi utilizat.

Nu poţi aplica regulile pieţei reglementate pe o piaţă de frontieră.

O altă diferenţă sunt costurile. Te uiţi cu uimire la costurile de pe extern, însă trebuie luat în considerare faptul că diferă modul de lucru. În plus, mai trebuie clarificat subiectul market-makerilor. La noi, nu merită să fii market maker pentru că ieşi în pierdere. De aici, ar creşte şi lichiditatea. La Viena, peste 30% din tranzacţii se fac pe baza maşinilor de cotare automată.

La noi, odinele < stop loss >/< take profit > nu pot fi implementate pentru că, dacă se activează, cotaţia ar creşte sau scădea cu 15% pe zi.

Activitatea de market making nu generează profit brokerilor. De aici, costurile reduse pe platformele de tranzacţionare externe.

BVB se confruntă cu un exit masiv de capital afară".

În opinia domnului Nilaş, noua conducere a BVB, Consiliul Bursei şi ASF ar trebui să clarifice aceste aspecte şi să aducă reglementările la nivelul pieţei de frontieră.

Domnia sa a spus: "Facem reguli de circulaţie extrem de complicate şi noi suntem pe drum forestier. Post IPO-uri, se vede o oarecare creştere a lichidităţii, dar dacă te uiţi la tranzacţiile zilnice, situaţia nu este aşa de îmbucurătoare".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Dl. Nilas, BVB e pe sens unic spre o destinatie sigura si finala....game over.

    Poate 15-20 de companii din Romania merita sa fie listate la o bursa, si asa va fi. Doar ca bursa aceea nu se va numi BVB. 

    Consolidarea EURO in jurul unei platforme unice, prezenta pe 3-4 piete gen Frankfurt, Vienna, Warsaw va fi suficent pentru continent in viitorul apropiat. Suficient va fi o platforma pe o moneda.

    In fine. Succes. 

    1. Mda, Anonimule, cam ai dreptate, mare dreptate... Din pacate, cam acesta ar fi drumul indicat de UE. Si iar n-avem instrumente de negociere a antreprenoriatului romanesc. De fapt, daca ne gandim, normal ca nimeni nu vrea dezvoltarea economiei noastre, si din aceasta cauza nici incurajarea burselor n-ar avea sens. Ce pacat, ce pacat... Nu de alta, insa Polonia a demonstrat, Ungaria a pus piciorul in prag, toata lumea arata mai bine ca acum 20 de ani, in afara de noi, care suntem condusi de 1500 de tradatori de tara si criminali de suflete, sperante si de vieti omenesti.

    pina n-o mai raminea nimic!

    Nilas vede dar nu poate centra, ca n-are voie cu stingul...si nici cu mina. E trist sa vezi cum iti moare obiectul de activitate. Ca si consolare poate ar fi bine de luat in considerare ca nici piramidele nu mai sint in voga....hahahahaha...(consilie r, nu originalul)

    Dignosticul e corect, vindecarea improbabila.

    Actionarii BVB au incercat sa vanda undeva prin 2007-2008, dar s-or lacomit, acum ar da-o si gratis.... 

    Cred ca nu vedem padurea din cauza copacilor, a nu stiu cata oara in ultimii 15 ani! Nu are legatura directa investitia in strainatate vizavi de cea interna. Nu uitati ca la tranzactiile efectuate pe platformele externe se ruleaza sume mici cu marja imensa, se pierd bani, iar atunci cand se castiga nu am auzit de cineva care sa plateasca impozitul pe castigul de capital. Iar revin cu insistenta asta: incurajarea pietei interne de capital vine odata cu incurajarea investitiilor prin reducerea impozitului pe castigul de capital. In paralel, mai sunt cateva alte parghii de incurajare, la nivel de emitenti, care pot fi incurajati sa faca rost de resurse financiare de pe piata de capital ca alternativa la sistemul bancar. Dar nu se vrea acest lucru! Daca s-ar vrea, atunci s-ar face! Restul sunt cauze indirecte! Normal ca nimeni nu vrea cotare la bursa, ca n-au nici un avantaj real din asta! In plus, de ce sa devina intreprinzatori adevarati, reali si seriosi, cand pot face evaziune fiscala, finanta echipe de fotbal, ramane datori la stat si traind in lux si huzur? Dupa 20 de ani incep sa se vada adevaratele cauze si efecte ale conducerii iresponsabile a economiei de catre politrucii nostri comunisti, deveniti escroci si hoti de nivel mondial.

    D-lui Nilas i-as sugera sa se gandeasca de 2 ori in ce priveste reglementarea stricta a operatiunilor. Este foarte buna si nu poate fi ea cauza lipsei de lichiditate. Asta este o prostie care e specifica amatorilor. Reglementarile stricte sunt foarte bune si asigura protectia investitorilor. Poate ca ar dori sa spuna ca sunt prea multe ssif-uri pe piata si se impart investitorii in prea multe parti. Daca ar fi numai 7 ssif-uri, atunci lucrurile s-ar repara. Dar lipsa de lichiditate n-are legatura cu reglementarile si cu protectia investitorului. Are legatura cu incurajarea investitiei in economia reala prin intermediul pietei de capital! Restul e bla-bla specific celor care vor reputatie si aparitii mai dese in presa, cu limba de lemn si discutii fara esenta.  

    1. insa totusi mai trebuia sa defineasca si planul de dezvoltare :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb