RASDAQ Acţiunile "Rompetrol" au fost cele mai căutate de la Categoria I

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 ianuarie 2004

Valoarea tranzacţiilor derulate pe piaţa Rasdaq a continuat să crească şi în şedinţa de ieri, depăşind cu puţin 7 miliarde de lei (176.873 de euro). Toţi cei trei indici ai pieţei au înregistrat uşoare creşteri. Rasdaq Compozit, care urmăreşte evoluţia tuturor acţiunilor listate, a valorat 1.281 de puncte, cu 0,15% mai mult decît în şedinţa precedentă. O majorare ceva mai pronunţată a fost consemnată la prima secţiune a pieţei, al cărei indice, RAQ I, a urcat cu 0,64%, la 1.241 de puncte. La Categoria a II-a, pe o valoare a tranzacţiilor extrem de redusă, cotaţiile au crescut în medie cu 0,16%, iar indicele RAQ II a totalizat 1.457 de puncte.

Acţiunile "Rompetrol" Bucureşti (simbol VEGA) au fost cele mai căutate de investorii la prima categorie. Cele 32 de operaţiuni au valorat 723 milioane de lei. Cotaţia a atins un nou maxim al ultimului an, de 680 lei/acţiune, preţul minim fiind de 650 de lei. Cursul mediu a urcat cu 2,74%, la 658 lei/ac-ţiune. Societatea a aportat, recent, 30 milioane de dolari la majorarea de capital social al companiei "Rompetrol Rafinare" (Petromidia), care intenţionează să se listeze la Bursa de Valori. În piaţă circulă zvonuri privind o eventuală fuziune a companiilor din cadrul gru-pu-lui "Rompetrol".

O lichiditate bună au avut şi titlurile "Socep" Constanţa (simbol SOCP), cu care s-au încheiat 9 tranzacţii, în valoare de 268 milioane de lei. Preţul a oscilat pe parcursul zilei între un minim de 1.420 lei şi un maxim de 1.440 lei/acţiune. Nivelul mediu, de 1.440 lei/acţiune, este cu 1,17% mai mare faţă de cel din ziua precedentă. Societatea este specializată în manipulări portuare. Brokerii anticipează pentru perioada urmă-toare o creştere a cotaţiei SOCP, dat fiind faptul că societatea a acordat, în ultimii ani, dividende atractive.

Acţiunile producătorului de ulei vegetal "Argus" Constanţa (simbol UARG) au fost cele mai tranzacţionate din piaţă în şedinţa de ieri. Valoarea celor 16 transferuri s-a ridicat la 1,3 miliarde de lei. Cotaţia medie a urcat cu 0,24%, la 192.450 lei/acţiune. Preţul minim de ieri a fost de 190.000 lei, iar maximul atins a fost de 194.000 de lei/acţiune.

Un volum semnificativ al tran-zacţiilor a fost consemnat ieri cu titlurile unei alte companii din domeniul producţiei de ulei vegetal, "Unirea" Iaşi (simbol UIAS). Cele 7 transferuri au valorat 439 milioane de lei şi s-au perfectat la preţuri cuprinse între 690 lei şi 700 lei/acţiune. Cotaţia medie, de 690 lei/ac-ţiune, a urcat cu 7,67% faţă de cea consemnată anterior. Acţionar majoritar al societăţii "Unirea" este compania "Cereol", deţinută de grupul american "Bunge". Acesta a mai preluat, anul trecut, fabrica de ulei "Muntenia" Bucureşti.

Prin intermediul a 14 tranzacţii, s-au transferat ieri un milion de acţiuni "Ardaf - Societatea de Asigurare - Reasigurare" Cluj-Napoca (simbol ARDF), în valoare de 1,2 miliarde de lei. Cotaţia s-a situat în intervalul 1.270-1.280 lei/acţiune. Preţul mediu de transfer, de 1.271 lei/acţiune, a scăzut cu 1,52% faţă de cel consemnat anterior. Acţionar majoritar al societăţii este "Tender" SA. Acţionarul minoritar "Eurom Bank" şi-a diminuat, în luna septembrie 2003, participaţia la capitalul societăţii de la 15% la 5%.

Cursul acţiunilor "Sanex" Cluj-Napoca (simbol SANE) a urcat ieri pînă la un maxim de 3.000 lei, cotaţia minimă fiind de 2.900 lei/acţiune. Valoarea tranzacţiilor a fost de 388 mili-oane de lei. Societatea are ca obiect de activitate producţia obiectelor sanitare din ceramică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb