RASDAQ "Socep" din nou în topul preferinţelor investitorilor

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 martie 2005

Titlurile emise de operatorul portuar "Socep" Constanţa (simbol SOCP) au cunoscut, pe parcursul sesiunii bursiere de ieri, o lichiditate ridicată, fiind înregistrate 52 de transferuri sub acest simbol. Numărul total de acţiuni SOCP transferate ieri s-a ridicat la 2,58 milioane, iar valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 10,22 miliarde lei, reprezentînd 83% din valoarea totală a transferurilor realizate cu acţiunile societăţilor listate la categoria întîi. Preţul de referinţă la care au fost perfectate transferurile cu acţiunile SOCP a fost de 4.050 lei/acţiune, mai mare cu 3,85% decît cel din sesiunea anterioară.

Cea mai mare variaţie negativă de preţ în cadrul primei categorii au avut-o acţiunile companiei "Aversa" Bucureşti (AVBU), preţul de referinţă la care au avut loc tranzacţii ieri fiind de 21.000 lei, mai mic cu 6,67% decît cel din şedinţa precedentă.

La categoria a doua, în cursul şedinţei de ieri, au fost încheiate tranzacţii în valoare totală de 1,8 miliarde lei, 47% din aceasta fiind reprezentată de transferurile realizate cu acţiunile "Bega Tehnomet" Timişoara (TEHO). Printr-o singură tranzacţie, au fost transferate 54,947 de acţiuni TEHO la un preţ de referinţă de 15.500 lei/acţiune. Variaţia preţului acţiunilor TEHO a fost ieri de 16,22%, iar valoarea totală a tranzacţiilor sub acest simbol s-a cifrat la 851 milioane lei.

Tot în cadrul categoriei a doua s-a mai remarcat în şedinţa bursieră de ieri acţiunea "Grupul Iatsa" Piteşti (GRIA), care a înregistrat o variaţie pozitivă de preţ de 19,53%.

Trendul pe care s-au înscris acţiunile "Anticorosiv" Bucureşti (ANBU) a continuat să fie ascendent şi ieri, cotaţia acestora crescînd cu 16% faţă de sesiunea precedentă.

Cel mai mare număr de tranzacţii în cadrul categoriei de bază a fost perfectat în şedinţa de ieri cu acţiunile producătorului bucureştean de medicamente "Biofarm" (BIOF). Cu acţiunile acestei societăţi au avut loc 39 de transferuri, cu o valoare totală de 1,75 miliarde lei. Preţul de referinţă la care au fost încheiate transferurile a fost de 4.942 lei/acţiune, în scădere cu 1,28% faţă de sesiunea anterioară. Cu acţiunile "Biofarm" a avut loc şi ieri o tranzacţie specială, la acelaşi preţ de 4.000 lei/acţiune ca şi transferurile speciale de săptămîna trecută. Au fost transferate în cadrul tranzacţiei speciale de ieri 2,78 milioane acţiuni BIOF, valoarea totală a transferului cifrîndu-se la 11,14 miliarde lei.

Cea mai mare valoare de tranzacţionare din cadrul categoriei de bază au avut-o ieri titlurile emise de "Alcom" Zalău (ALCO), printr-o singură tranzacţie au fost trasferate 228.700 acţiuni, cu o valoare totală de 2,96 miliarde lei. Preţul la care a fost perfectat transferul a fost de 12.950 lei/acţiune, cu 25% mai mare decît cel din sesiunea anterioară.

O variaţie mare pozitivă a preţului de referinţă în cadrul şedinţei de ieri a fost înregistrat de "Iaşitex" Iaşi (IASX). Cu titlurile IASX au fost încheiate 140 tranzacţii la preţ de referinţă de 125.263 lei/acţiune, cu 24,21% mai mare decît cel din sesiunea anterioară.

Pe parcursul şedinţei bursiere de ieri au fost transferate 7,7 milioane acţiuni, cu o valoare totală de 37,72 miliarde lei. Atît indicele Rasdaq Compozit, cît şi Raq I s-au apreciat, cu 0,38% şi, respectiv, 0,98%, în timp ce Raq II a cunoscut o scădere de 0,33% faţă de şedinţa bursieră anterioară.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb