RASISM, XENOFOBIE Un monstru reapare pe arenele de fotbal din ţara noastră

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Sport / 31 ianuarie 2023

Partida cu Sepsi OSK a fost suspendată în minutul 25 din cauza scandărilor xenofobe din incinta arenei din Sfântu Gheorghe. (Sursa foto: facebook / Fotbal Club Universitatea 1948)

Partida cu Sepsi OSK a fost suspendată în minutul 25 din cauza scandărilor xenofobe din incinta arenei din Sfântu Gheorghe. (Sursa foto: facebook / Fotbal Club Universitatea 1948)

Scandările rasiste, xenofobe şi triviale nu sunt o noutate pe stadioanele din ţara noastră, doar că în 2023 au revenit la o intensitate destul de mare, după o mică pauză. Noutatea momentului o reprezintă faptul că un arbitru a decis să se agaţe de litera regulamentului şi să oprească definitiv un meci din cauza vorbelor prăvalite spre gazon dins­pre tribune.

Când oala societăţii începe să fiarbă, dintr-un motiv sau altul, primele "bolboroseli" apar pe arenele sportive. Ne aflăm într-un astfel de moment, în care naţionalitatea, culoarea pielii sau locul naşterii sunt luate la ţintă de minţi încinse. Meciul Sepsi - FCU 1948 a fost întrerupt, după aproximativ 25 de minute de la start, din cauza scandărilor rasiste şi xenofobe ale suporterilor. Iniţial, arbitrul Andrei Chivulete a cerut să se facă un anunţ la staţia de amplificare, ca avertisment, însă după foarte scurt timp el a oprit meciul şi a trimis echipele la vestiare. De unde a plecat totul? Fanii olteni au venit cu scandările rasiste şi xenofobe după ei la Sfîntu Gheorghe, câteva dintre gazdele din tribune au ţinut să le răspundă ca să-i agite şi mai tare şi glasurile s-au unit într-un cor al ruşinii din care fotbalul are doar de pierdut. Cine va pierde meciul, rămâne de văzut.

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ştefan, a declarat că decizia finală în în cazul meciului întrerupt duminică la Sf. Gheorghe, dintre Sepsi şi FCU Craiova, va fi luată de Comisia de Discplină a FRF: "Cred că sunt mai multe planuri ale discuţiei, dar, în momentul de faţă, în urma acestui incident se vor întocmi rapoartele observatorului de joc şi ale observatorului de arbitri, ele vor merge către Comisia de Disciplină, care va deschide o procedură disciplinară şi de acolo, mai departe, cei din comisie vor aplica dispoziţiile regulamentare şi vor adopta o decizie.

Ca organizatori de competiţie suntem direct interesaţi ca meciurile să se dispute pe terenul de joc, ceea ce înseamnă că în cazul unor asemenea incidente este nevoie de mult tact, este nevoie de responsabilitate". Patronul clubului Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Laszlo Dioszegi, a declarat că galeria echipei oltene a "venit cu scandal" şi în loc să încurajeze jucătorii a scandat lozinci rasiste şi xenofobe, dar şi împotriva patronului grupării oltene: "Galeria echipei FCU Craiova în loc să susţină echipa a scandat tot timpul numai lozinci rasiste şi xenofobe şi împotriva domnului Mititelu. Galeria noastră nu a răspuns, nu a scos nici măcar un singur cuvânt, doar a susţinut echipa în ungureşte. Suporterii noştri s-au comportat exemplar. Suporterii adverşi au venit cu scandal. Nu sunt bucuros absolut deloc de acest deznodământ, dar ceea ce s-a întâmplat astăzi a întrecut orice limită. Da, va avea efect suspendarea jocului, pentru că oamenii normali trebuie să înţeleagă că fotbalul este un sport şi nu trebuie să fie altceva". Pe de altă parte, conducerea FCU Craiova 1948 a precizat, într-un comunicat, că nu are nicio implicare în organizarea meciului cu Sepsi, din Superligă, astfel că echipa este absolvită de orice vină cu privire la organizare: "Clubul nostru nu are nicio implicare în organizarea acestui meci. Nu am solicitat bilete pentru suporteri în acest sens. Prin urmare, nu putem fi răspunzători sub nicio formă de manifestările suporterilor în timpul acestui meci de fotbal.

Clubul nostru nu a organizat deplasarea suporterilor la partida de la Sfântu Gheorghe. Echipa Sepsi OSK şi-a asumat accesul tuturor fanilor pe acest stadion şi, prin urmare, este singura entitate responsabilă pentru respectarea legii şi a regulamentelor în timpul desfăşurării meciului. Orice altă interpretare contravine prevederilor legale şi nu poate fi încălcată de niciun membru al niciunei comisii dintr-o ţară civilizată. În concluzie, considerăm că echipa noastră este absolvită de orice vină cu privire la organizarea acestui meci de fotbal".

După cum se vede, toată lumea s-a spălat pe mâini de orice vină, deşi această stare de fapt este tolerată de multă vreme şi încurajată prin lipsa de reacţie. De altfel, nu de puţine ori se aude din partea unor oameni de fotbal, ca o scuză a trivialităţilor din tribune, că "aşa e la fotbal, cui nu-i place să meargă la teatru". Din fericire s-a creat un precedent şi de acum înainte, orice arbitru cu ceva mai multă personalitate va opri partida în cazul unor manifestări din acest registru, iar cluburile, de teama pierderii punctelor şi a banilor din drepturile TV, vor fi mult mai atente cu organizare şi asumarea galeriilor.

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat că arbitrul Andrei Chivulete a urmat un protocol în 3 paşi care se aplică şi la nivel internaţional atunci când a decis să suspende meciul Sepsi OSK - FC U Craiova 1948. El a subliniat că acest caz va fi analizat de Comisia de Disciplină, afirmând că FRF nu doreşte scandări şi manifestări rasiste şi xenofobe pe stadioane: "Poziţia noastră, a Federaţiei Române de Fotbal, e foarte clară. În primul rând, nu ne dorim să avem scandări, mesaje rasiste, discriminatorii şi/sau xenofobe în societatea noastră, iar un stadion de fotbal face parte din societatea noastră. Pe de altă parte, arbitrul Chivulete a urmat un protocol în 3 paşi care se aplică şi la nivel internaţional. În perioada următoare, cazul va ajunge pe masa Comisiei de Disciplină, care va decide în ceea ce priveşte incidentele petrecute la acest meci. Ne dorim să nu mai vedem mesaje, scandări discriminatorii pe stadioane. Ne dorim ca stadionul să reprezinte un spaţiu civilizat, unde poţi să te duci cu copilul indiferent de vârsta acestuia. Cu siguranţă, e nevoie de intervenţii în această zonă. Anumite grupuri de suporteri nu susţin acest mesaj. E important ca şi autorităţile să poată să intervină atunci când aceste principii sunt încălcate".

Primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras, a afirmat că arbitrul Andrei Chivulete a luat decizia corectă atunci când a suspendat meciul: "Modul în care «suporterii» extremişti îşi bat joc de fotbal şi de sport prin comportamentul lor de ură necalificată faţă de maghiari este intolerabil şi inacceptabil. Totuşi, astăzi, pentru prima dată, s-a luat în sfârşit decizia corectă, care cred că este o decizie foarte importantă şi bună: arbitrul a oprit meciul din cauza manifestărilor antimaghiare. Problema va fi evaluată în continuare de către Comisia de Disciplină a Federaţiei, pe baza raportului arbitrului. Rezultatul ar trebui să fie 3-0 în favoarea noastră!".

Pe de altă parte, Peluza Cătălin Hîldan (galeria formaţiei Dinamo) critică decizia suspendării meciului ca urmare a scandărilor rasiste şi xenofobe, susţinând că, "în repetate rânduri, galeriile echipelor Sepsi sau Csikszereda, care au în componenţă majoritară membri ai comunităţii secuieşti, au adresat injurii spectatorilor români din galeriile adverse şi au sfidat intonarea imnului naţional". PCH consideră că motivul pentru care s-a decis suspendarea partidei este "de-a dreptul aberant" şi cere mai mult respect pentru România.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Asteptam cu deloc interes comentariile fostului ban.cher care a pacatuit repetat pe acest site prin cel putin trei idei:

    - xenofobie orientata impotriva ungurilor, inclusiv a cetatenilor romani 

    - xenofobie orientata impotriva rusilor si slavilor in general

    - opinii imbecile relative la pandemia Covid si la stiinta virusului si a afectiunilor pe care le poate produce (in contextul in care scepticismul lui privind vaccinul are merite, dar nu este fundamentat pe aspecte reale, ci pe tampenii inventate de prosti pe internet) 

    Aceste fenomene erau prezente și pana acum,

    noutatea consta ca avem un ministru al sportului ungur care NU tolerează aceste lucruri 

    1. Bravo ministrului.

      România e țara care nu-i tolerează pe români (buni doar pentru plata taxelor), oferind drepturi și preocupându-se DOAR de străini. Că străinii ăia sunt unguri, ucrainieni, englezi, americani, țigani, etc. Întregul aparat birocratic, Justiția, serviciile secrete, pre$a, influencerii din țara asta funcționează DOAR în folosul străinilor.

      Nu tolereaza doar cand sunt injurati ungurii. Daca ar fi invers ar fi foarte tolerant.

      Comentariu fara argumente,nedemn de un intelectual

      Omul nu are nevoie de argumente,asta este adevarul adevarat fie ca iti place fie ca nu-ti place.De cate ori nu au fost provocari din partea ungurilor sau te faci ca ploua?Problema cu oltenii este ca sunt mai din topor,nu le au cu fineturile.Uite asa nu au stat sub biciul imperiului austro-ungar.

    Nu reapare un monstru!

    Este doar o alta generatie de youth in formare in piata! ATAT! 

    Dureaza pana isi consuma si ei ca procent din val generatie: furia - testosteronul -prostia -haiducia -etc.... 

    II baga in fata societatea si pe ei in rand cu lumea! 

    cand ai youth ce creste ca procent din total populatie in piata si este si "somera" nu ai la ce sa te astepti in economia respectiva decat la: consum alcool, etc aferente, grafiti, bilete meci fotbal, etc evenimente specifice valului respectiv; plus ca si cv infractionalitate in crestere pe regiunile respective daca ave tineri someri + adulti someri =atunci se strica piata si rezulta vandalism - furturi -talharii - betii - nasoale rau... in regiuni. 

    S c cret 

    Oricum s-a ajuns la super reglementari. Numai conteaza fotbalul, conteaza ce se striga in tribuna. Pai asa poti opro orice meci. Regulamentul trebuie schimbat si identifici suporterii si nu ii mai lasi sa intre pe stadion, altfek este o aberatie.

    Nu sunt de acord ca o haită de 150 de indivizi, care acționează la comandă unică, de fapt niște gainari mărunți să decidă soarta unui meci sa-si bată joc de proprii jucători!

    Intervenție în forță, gaze ,afară din stadion, apoi amendați drastic și interzicerea la meciuri! Mititel Și televiziunea să le ceară daune interese sa-i oblige pentru a plăti să aibe 2 joburi! 

    Sa opreasca si meciurile in care fanii maghiari dau dovada de xenofobie fiindca slava Domnului,am avut de unde sa invatam.Sa fie aplicata aceeasi reteta pentru toata lumea dar nu se poate deoarece incep sa faca garagata ca sunt discriminati.In plus,cei care se fac ca nu stiu limba romana in institutiile statului ,magazine,restaurante,etc.,sa fie amendati iar apoi concediati,noi nu suntem obligati sa cunoastem limba maghiara.Uite ca pe stadion au inteles ce zic romanii,adevarul este ca ungurii din Sfantul Gheorghe mai stiu romaneste,comunica,aia din Harghita habar nu au dar de unde sa stie oltenii lucrul asta,ei nu fac nicio diferenta,ii iau la gramada,nu este chiar asa!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb