Rasismul în sport: o problemă greu de rezolvat

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 29 octombrie

Devenit o figură în lupta împotriva rasismului, atacantul Real Madrid Vinicius Junior a fost o ţintă de la sosirea sa în Spania în 2018. Deşi au fost lansate mai multe proceduri judiciare, doar unele dintre aceste incidente s-au soldat cu sancţiuni. (Sursa foto: Facebook/ Vinicius Jr)

Devenit o figură în lupta împotriva rasismului, atacantul Real Madrid Vinicius Junior a fost o ţintă de la sosirea sa în Spania în 2018. Deşi au fost lansate mai multe proceduri judiciare, doar unele dintre aceste incidente s-au soldat cu sancţiuni. (Sursa foto: Facebook/ Vinicius Jr)

English Version

Sportul este un domeniu care aduce oamenii împreună, oferind oportunitatea de a depăşi barierele culturale şi de a uni comunităţi diverse. Cu toate acestea, rasismul rămâne o problemă majoră, adesea vizibilă la nivel global în multe sporturi populare, afectând atât jucătorii, cât şi suporterii. Deşi s-au făcut progrese semnificative în combaterea acestui fenomen, există încă multe provocări care trebuie depăşite pentru a elimina complet rasismul din sport. Rasismul în sport se manifestă sub diverse forme, de la injurii verbale şi comportamente discriminatorii în tribune, la stereotipuri şi prejudecăţi instituţionale în cadrul organizaţiilor sportive. Un exemplu comun este comportamentul rasist al unor suporteri, care folosesc scandări ofensatoare sau gesturi jignitoare pentru a intimida jucătorii de culoare sau de alte etnii. În plus, uneori chiar şi sportivii se confruntă cu discriminare în echipele lor sau din partea oficialilor. Aceste manifestări nu doar că afectează direct sportivii implicaţi, dar contribuie şi la perpetuarea unor stereotipuri rasiale şi a discriminării în cadrul societăţii mai largi.

Fotbalul spaniol, luptă continuă cu manifestările de ură

Real Madrid a condamnat comportamentul rasist al câtorva dintre suporterii săi faţă de jucătorii Barcelonei, Lamine Yamal şi Alejandro Balde, în timpul El Clasico, de sâmbătă, de pe Santiago Bernabeu. "Real Madrid condamnă cu fermitate orice tip de comportament rasist, xenofob sau violent în fotbal şi sport şi regretă profund insultele aruncate de unii fani într-un colţ al stadionului ieri (sâmbătă) seara", a scris clubul spaniol ca răspuns la înregistrările video care circulă pe reţelele de socializare în care se pot auzi fani ai Realului proferând insulte rasiste către cei doi internaţionali spanioli.

Campioana în exerciţiu a Spaniei spune că a "deschis o anchetă pentru a localiza şi identifica autorii acestor insulte deplorabile şi josnice, pentru a lua măsurile disciplinare şi legale corespunzătoare". În ciuda măsurilor luate de La Liga şi a sancţiunilor din ce în ce mai severe impuse de cluburi şi autorităţi, fotbalul spaniol este încă incapabil să se debaraseze de rasism pe stadioanele sale. Devenit o figură în lupta împotriva rasismului, atacantul Real Madrid Vinicius Junior a fost o ţintă de la sosirea sa în Spania în 2018. Deşi au fost lansate mai multe proceduri judiciare, doar unele dintre aceste incidente s-au soldat cu sancţiuni. Săptămâna trecută, patru persoane implicate într-o campanie care îl viza pe internaţionalul brazilian înaintea derby-ului de la Madrid dintre Real şi Atletico din 29 septembrie au fost arestate pentru incitare la ură, după ce le-au cerut fanilor Colchoneros să vină la meci purtând măşti pentru a-l putea insulta fără a fi identificaţi. În iunie 2023, autorităţile spaniole au interzis accesul pe stadioane timp de doi ani a patru fani ultras ai Atletico, după ce au fost acuzaţi că au agăţat un manechin al lui Vinicius Jr. de un pod din capitala spaniolă. Procedurile penale împotriva acestora sunt încă în curs. La 26 septembrie, un fan al clubului spaniol Mallorca a fost, de asemenea, condamnat la 12 luni de închisoare şi la trei ani de interdicţie pe stadion pentru insulte rasiste la adresa vedetei Real Madrid şi a fostului jucător de la Villarreal, Samuel Chukwueze.

Impactul asupra sportivilor

Rasismul poate avea un impact devastator asupra sportivilor, afectându-le stima de sine, performanţele şi chiar sănătatea mentală. Mulţi sportivi de succes, indiferent de disciplina în care activează, au vorbit despre experienţele lor traumatizante cu rasismul, subliniind că acesta poate crea o presiune suplimentară care le afectează concentrarea şi motivaţia. În plus, rasismul persistent îi poate determina pe sportivi să se retragă din competiţii sau chiar din carierele lor sportive, ceea ce reprezintă o pierdere semnificativă atât pentru sport, cât şi pentru societate.

De-a lungul anilor, au existat numeroase incidente de rasism în sport care au captat atenţia publicului. În fotbal, un sport global popular, cazurile de comportamente rasiste din partea suporterilor sunt frecvente, mai ales la meciurile internaţionale. De exemplu, jucători celebri au fost ţinta injuriilor rasiste, ceea ce a dus la scandaluri mediatice şi reacţii de condamnare din partea organizaţiilor sportive internaţionale, precum FIFA şi UEFA.

În alte sporturi, cum ar fi baschetul sau tenisul, sportivi de renume mondial au povestit despre experienţele lor cu rasismul şi despre modul în care acestea le-au afectat carierele. Unele competiţii şi ligi sportive au fost nevoite să ia măsuri drastice împotriva echipelor sau suporterilor vinovaţi, introducând sancţiuni financiare sau interzicerea accesului la meciuri.

Măsuri şi iniţiative

Pentru a combate rasismul în sport, multe organizaţii sportive şi ligi au început să ia măsuri concrete. Campanii globale, precum "Say No to Racism" sau "Black Lives Matter", au crescut gradul de conştientizare cu privire la problema rasismului în sport şi au încurajat suporteri, sportivi şi oficiali să ia atitudine împotriva comportamentelor discriminatorii. De asemenea, diverse echipe şi federaţii au introdus politici stricte pentru a combate rasismul, cum ar fi pedepse mai aspre pentru comportamentele rasiste sau implementarea unor programe educaţionale pentru jucători şi suporteri. Totuşi, problema rasismului în sport nu poate fi rezolvată doar prin sancţiuni. Este necesar un efort colectiv pentru a schimba mentalităţile şi pentru a încuraja incluziunea şi respectul pentru diversitate în cadrul sportului. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Sportivii, antrenorii, suporterii şi organizaţiile sportive au roluri esenţiale în combaterea rasismului. Educaţia şi conştientizarea sunt paşi cruciali, iar implementarea unor programe de formare şi a unor campanii de conştientizare pot contribui semnificativ la reducerea comportamentelor rasiste. În plus, implicarea activă a sportivilor în campanii anti-rasism şi crearea unui mediu de susţinere pentru cei care sunt victime ale discriminării sunt esenţiale pentru a schimba percepţiile.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Black Lives Matter e o porcărie ipocrită.

    America a fost clădită ie spinări de sclavi, de culoare, de care nu a păsat nimanui pana la lansarea acestei mișcări politice.

    Cand negrii mureau pe plantații sau in mină, nu interesa oe nimeni de viata lor.  

    1. adevarul ca la 1600,1700,1800,1900 in europs era parfum pentru albii de sub imperii. parfum.

    E ca si multiculturalismul,

    nu are nici o legatura cu realitatea 

    Insul vinicius a cerut Fifa sa nu acorde Spaniei organizarea campionatului mondial deoarece Spania e rasista!intrebarea este de ce mai joaca in Spania individul???pai joaca pentru carute de bani si autovictimizare.apropos:l-ati vazut pe ins cum se comporta pe teren,cum simuleaza,cum loveste si cum se cearta cu toata lumea?grave probleme psihice si de caracter la individ...

    Este ceva exagerat , cand eram copil se striga din tribune , da, pas tigane , sau cioara si nu se supara nimeni , de la toate mofturile , viata era frumoasa si o traiam asa cum era .acum se cauta pretexte pentru a asmuti lumea .

    1. DC tu erai tiganul sau cioara te red cand spui ca nu te suparai, altfel n-ai de unde sti.

      stiu, pentru ca respectivul nu avea reactie , pur si simplu nu baga in seama . probabil esti un globalist userist sa aveti subiecte si sa faceti pe interesantii cu noi teorii aparute din plictiseala si dorinta de a te baga in seama .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb