Banca Naţională a Româ-niei (BNR) a decis, ieri, reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5%, şi menţinerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele băncilor. Analiştii se aşteptau ca diminuarea ratei dobânzii cheie să fie de maximum 0,25 puncte procentuale, însă sunt de părere că măsurile luate de Banca Centrală au fost "normale".
Consiliul de Administraţie al BNR a luat aceată decizie "pentru asigurarea unei perspective de convergenţă a ratei inflaţiei către ţintele stabilite pe termen mediu, în paralel cu relansarea durabilă a creşterii economice", arată comunicatul transmis, ieri, de BNR.
Rata dobânzii de politică monetară a fost diminuată în mai, iulie, august şi septembrie, anul trecut, cu câte 0,5 puncte procentuale până la 8%, iar analiştii se aşteptă şi anul acesta la noi reduceri.
Radu Limpede, analist economic în cadrul Initial Advisory, ne-a declarat: "Este o surpriză pentru mulţi, dar era de aşteptat ca BNR să ia în calcul stabilitatea politică de când avem Guvern aprobat în Parlament. Economia trebuie să-şi repornească motoarele". Domnia sa a menţionat şi faptul că banca centrală a fost precaută în toamnă şi a încercat să evite deprecierea leului, iar în prezent presiunile în acest sens fiind mai diminuate. "Ca urmare a reducerii dobânzii de politică monetară, este posibil ca şi băncile să facă business (n.r. să reia creditarea). Totuşi, canalul poate să nu funcţioneze, din cauza faptului că băncile sunt destul de prudente având în vedere situaţia creditelor neperformante", mai spune domnul Limpede.
Lucian Anghel, economistul şef al BCR, ne-a spus că, în opinia domniei sale, factorii care au influenţat reducerea dobânzii de politică monetară sunt clarificarea incertitudinilor, pentru a ne încadra în cerinţele impuse de Fondul Monetar Internaţional, dar şi riscul de creştere a inflaţiei. "Pe termen scurt, din ianuarie ne vom afla în afara intervalului de inflaţie, BNR având proiecţia de inflaţie de 2,6% pentru anul acesta", a comentat domnul Anghel. Totodată, domnia sa este de părere că această diminuare nu va fi singura de anul acesta. "Cred că vor mai fi reduceri ale ratei dobânzii-cheie, anul acesta, şi, totodată, cred că vor fi reduceri şi ale rezervelor minime în lei şi valută", ne-a mai spus domnul Anghel, adăugând că dobânzile pe pieţele interbancare trebuie să se apropie de dobânda cheie.
Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, opinează că banca centrală a avut ca argumente pentru tăierea dobânzii normalizarea situaţiei politice şi perspectivele dezinflaţioniste. Domnia sa este de părere că vom vedea, probabil, rate ale inflaţiei anuale sub 4% în prima parte din 2010, după ce în luna ianuarie inflaţia va fi mai ridicată.
Ca urmare a deciziei BNR, începând cu data de 6 ianuarie 2010, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 3,5% pe an de la 4,0%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 11,5% pe an faţă de 12,0%. În acelaşi timp, rata dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei se reduce la 17,25% începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2010.
< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=banci_asigurari&articol=71955.html< link2 >Dobânda de politică monetară a coborât la 7,5%< link3 >