Rata şomajului, la minim istoric

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 1 august 2017

Rata şomajului, la minim istoric

Andreea Paul, INACO: "Suntem în faţa celei mai puternice schisme economico-sociale"

Cristian Pârvan, PIAROM: "Numărul contractelor de muncă a crescut, însă apare problema stabilităţii"

Rata şomajului din ţara noastră a atins nivelul minim istoric de 5,3%, în iunie anul acesta, faţă de 5,9% în aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Andreea Paul, preşedintele INACO, conferenţiar universitar, doctor al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, ne-a declarat că rata şomajului este la un record minim istoric, în perioada post-criză, atât în ţara noastră, cât şi la nivelul Uniunii Europene şi al Statelor Unite. Potrivit domniei sale, în ţara noastră, evoluţia conjuncturală (n.r. din perioada estivală) este corelată cu piaţa europeană a muncii şi cu dinamica acesteia, precum şi cu asumarea contractelor de muncă pe perioade determinate.

Doamna Andreea Paul ne-a mai spus: "Suntem în faţa celei mai puternice schisme economico-sociale, care va apărea sub impulsul valului tehnologic, şi aici mă refer la robotizare, automatizare, fabricaţie aditivă, printare 3D, inteligenţă artificială, şi nu numai, ceea ce va reseta integral piaţa locurilor de muncă în câţiva ani, nu foarte mulţi la număr. Acele sectoare de activitate, industrii sau companii, care nu vor înţelege acest lucru, nu vor mai exista pe piaţă".

Domnia sa susţine că, pe termen lung, şomajul va creşte sub impulsul acestor dinamici tehnologice şi vor rezista doar ţările care investesc masiv în cercetare, inovare şi creativitate, toate fiind esenţiale, întrucât orice activitate care va presupune efort fizic, repetitiv, forţă, va fi efectuată de către roboţi, în locul oamenilor, ceea ce se întâmplă, deja, în tot mai multe domenii.

Doamna Andreea Paul ne-a mai spus: "Structural, în ţara noastră, şomajul în rândul bărbaţilor este mai mare decât în rândul femeilor".

Există, însă, mulţi şomeri care nu sunt luaţi în calcul atunci când se calculează rata şomajului, deoarece aceasta cuprinde doar acele persoane care primesc o indemnizaţie de şomaj, mai spune doamna Paul, menţionând că din acest motiv rata efectivă de ocupare a forţei de muncă este mult mai relevantă.

Conform afirmaţiilor domniei sale, în ceea ce priveşte rata de ocupare, situaţia este inversată, aceasta fiind mai mare în rândul bărbaţilor decât al femeilor.

Totodată, domnul Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM, susţine că în această perioadă rata şomajului este mai scăzută pe fondul sezonului estival, care face ca slujbele temporare să fie tot mai solicitate.

Domnul Pârvan a adăugat: "Numărul de contracte de muncă a crescut, pentru că este o perioadă de concedii, ceea ce reprezintă o evoluţie normală, specific sezonieră, aşa cum se aştepta piaţa, însă apare problema stabilităţii".

De asemenea, preşedintele PIAROM ne-a mai declarat, ieri, că se remarcă şi existenţa unei lipse de forţă de muncă, care face ca oricine doreşte să muncească să-şi găsească un loc de muncă.

Luna trecută, rata şomajului a scăzut cu 0,1 puncte procentuale comparativ cu luna mai a anului curent, când era de 5,4%, conform INS. Rata şomajului în rândul bărbaţilor (5,9%) a fost cu 1,5 puncte procentuale mai mare decât în cel al femeilor (4,4%), potrivit INS.

INS mai arată că numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna iunie a anului 2017 a fost de 470 mii de persoane, în scădere faţă de luna precedentă (478 mii persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (527 mii persoane).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,2% pentru luna iunie 2017 (4,8% în cazul bărbaţilor şi 3,3% în cel al femeilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta, potrivit datelor furnizate de INS, 74% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna iunie 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb