Ray Dalio: Economia SUA se confruntă cu o cantitate enormă de datorii

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 septembrie

Ray Dalio: Economia SUA se confruntă cu o cantitate enormă de datorii

English Version

Provocarea pentru Fed este să găsească un nivel al dobânzilor care să fie benefic pentru creditori, dar în acelaşi timp să nu creeze probleme debitorilor, conform miliardarului

Economia Statelor Unite ale Americii se confruntă cu o "cantitate enormă de datorii", astfel încât provocarea pentru Rezerva Federală este să menţină dobânzile suficient de ridicate încât să fie benefice pentru creditori, dar în acelaşi timp să nu fie atât de mari încât să ridice probleme debitorilor, a spus vestitul investitor miliardar Ray Dalio, la CNBC.

Declaraţia sa vine după ce banca centrală a SUA a tăiat dobânda de referinţă cu 0,5%, ducând rata fondurilor federale în intervalul 4,75 - 5%, prima reducere de la pandemia Covid încoace. Rata determină costul împrumuturilor pe termen scurt pentru bănci şi are impact asupra diverselor produse de creditare precum creditele ipotecare, împrumuturi pentru achiziţionarea de vehicule auto şi chiar cardurile de credit.

În opinia Dalio, menţinerea de către Fed a dobânzii la un nivel care să nu afecteze debitorii sau creditorii reprezintă un "act de echilibru" dificil, conform sursei menţionate.

Guvernul Statelor Unite a cheltuit peste un trilion de dolari în acest an pentru plăţile dobânzilor aferente datoriei sale naţionale, conform Trezoreriei SUA

Trezoreria Statelor Unite a raportat, recent, că guvernul a cheltuit peste un trilion de dolari în acest an pentru plăţile dobânzilor aferente datoriei sale naţionale de 35,3 trilioane de dolari. Această creştere a costurilor datoriei a coincis cu o majorare semnificativă a deficitului bugetar al SUA în august, care se apropie de două trilioane de dolari pentru acest an, mai scrie CNBC.

În opinia lui Dalio, datoria, banii şi ciclul economic reprezintă una dintre primele cinci forţe care influenţează economia globală. De asemenea, Dalio a subliniat că este interesat de "cantitatea enormă de datorie creată de guverne şi monetizată de băncile centrale, mărimi ce nu au existat niciodată în viaţa sa", mai notează publicaţia menţionată.

Este o situaţie ce apare în condiţiile în care, guvernele din întreaga lume şi-au asumat datorii record în timpul pandemiei pentru a finanţa măsuri de susţinere a economiilor, ce erau gata să intre în colaps.

"Pe măsură ce trece timpul, se va merge tot mai mult către monetizarea datoriei, cale asemănătoare cu cea a Japoniei", a spus miliardarul

Dalio prevede o depreciere a valorii datoriilor, printr-o combinaţie de rate reale reduse artificial, ceea ce înseamnă lipsa recompenselor pentru creditori. În opinia sa, economia se află "într-un echilibru relativ", dar există o cantitate "enormă" de datorie care trebuie rostogolită, plus datorii noi create de guvern, conform CNBC.

În opinia sa, Donald Trump sau Kamala Harris nu vor acorda prioritate sustenabilităţii datoriilor, ceea ce înseamnă că este puţin probabil ca presiunea exercitată de datorii să se atenueze, indiferent cine câştigă viitoarele alegeri prezidenţiale.

"Cred că, pe măsură ce trece timpul, se va merge tot mai mult către monetizarea datoriei, cale asemănătoare cu cea a Japoniei", a spus Dalio, punctând modul în care ţara asiatică a menţinut ratele dobânzilor scăzute artificial, ceea ce a depreciat yenul japonez şi a redus valoarea obligaţiunilor japoneze. "Valoarea unei obligaţiuni japoneze a scăzut cu 90%, astfel încât, prin oferirea în mod artificial a unui randament redus în fiecare an, taxa este extraordinară".

Banca Japoniei a menţinut ani de zile un regim bazat pe rate negative, angajându-se într-unul dintre cele mai agresive exerciţii de relaxare monetară din lume. Abia recent a crescut dobânzile, în luna martie a acestui an.

În plus, când pieţele nu au suficienţi cumpărători pentru a prelua datoria, poate să apară nevoia creşterii ratelor dobânzilor sau ca Fed să intervină în piaţă şi să cumpere, ceea ce Dalio crede că banca Statelor Unite ar face. "Aş vedea intervenţia Fed ca pe un eveniment negativ foarte semnificativ", a afirmat miliardarul, citat de CNBC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb