Dincolo de dificultăţile pe care le întâmpină investitorii care vin să dezvolte afaceri la noi, ţara noastră rămâne atractivă din punctul de vedere al sectoarelor energetice, ne-a spus Raymond Breden, preşedintele executiv al Camerei de Comerţ Britanică Română.
Investitorii britanici sunt interesaţi de foarte multe sectoare din România, de la sectorul petrolului şi al gazelor naturale la cel energiei, al ingineriei şi al serviciilor generale, potrivit lui Raymond Breden.
Despre perspectivele de creştere economică pe care ţara noastră le are în acest an, domnia sa ne-a declarat că se aşteaptă la o creştere economică modestă.
Preşedintele executiv al Camerei de Comerţ Britanică Română ne-a precizat: "Au fost câteva semne de avertisment în 2011. Institutul Naţional de Statistică a anunţat o creştere economică de 2,5% în 2011, dar de fapt a scăzut creşterea în trimestrul al patrulea. Fiind optimist şi uitându-mă la cifrele privind comerţul, bănuiesc că va exista creştere economică în 2012, dar nu cred că va fi semnificativă, adică să ajungă la nivelul de 6-7%. Sunt optimist că va există mai degrabă o creştere economică, decât o scădere".
Una dintre principalele probleme cu care se confruntă investitorii străini care vin în ţara noastră este incompentenţa administraţiei publice, este de părere Raymond Breden.
Domnia sa ne-a declarat: "Lipsa de transparenţă a fost mereu pe ordinea de zi, dar cred aceasta se schimbă subtil şi problema care se pune este aceea dacă avem sau nu o administraţie publică competentă. Eu cred că cea mai importantă problemă este, în prezent, lupta pentru o administraţie publică competentă pentru că ţara o cere şi poporul o merită. Un lucru care mi se pare interesant este acela că o adminis-traţie publică competentă ar fi în beneficiul tuturor, de la multinaţionale la oamenii foarte săraci. Acele lucruri simple din viaţa de zi cu zi devin dificile din cauza birocraţiei fără sens. Nu este vorba doar despre practici de corupţie, ci despre incompetenţa adminis-traţiei publice. (...) De exemplu, nu înţeleg de ce pentru a-ţi schimba adresa de pe permisul de conducere ai nevoie de două zile".
Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România s-au ridicat, anul trecut, la 1,91 miliarde de euro, în scădere cu 13,6% faţă de 2010, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.