Raymond James Investment Management: "Investitorii nu ar trebui să fie îngrijoraţi de evaluările ridicate ale acţiunilor din SUA"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 martie 2024

Raymond James Investment Management: "Investitorii nu ar trebui să fie îngrijoraţi de evaluările ridicate ale acţiunilor din SUA"

English Version

Matt Orton, strateg-şef: "Ne-am întors la o piaţă de selecţie; aveţi ocazia să vă diversificaţi portofoliul şi să vă orientaţi către ceea ce funcţionează"

"Există fundamente solide, nu doar în rândul magnificilor", spune strategul Raymond James Investment Management

Investitorii nu ar trebui să fie îngrijoraţi de evaluările ridicate ale acţiunilor din Statele Unite ci ar trebui să se concentreze pe creşterea a ceea ce acum este o "piaţă în care pot să-şi aleagă câştigătorii", crede Matt Orton, strateg-şef la Raymond James Investment Management, scrie CNBC.

Indicele S&P 500 navighează la maxime istorice, dar Orton spune că la creştere participă acţiunile mai multor companii decât în trecut, iar retragerile ar trebui folosite ca oportunităţi.

O mare parte din aprecierea puternică a ultimelor optsprezece luni a fost determinată de giganţii din tehnologie, ce au fost supranumiţi "cei şapte magnifici", dar evoluţia lor a început să fie divergentă.

De la începutul anului şi până la finele săptămânii trecute, acţiunii Apple aveau o scădere de 10%, în vreme ce pentru Tesla declinul era de 34%. Microsoft, Amazon şi Meta (fostul Facebook) aveau creşteri de 11%, 15% şi 37. Avansul Nvidia era de 77%, iar acţiunile Alphabet (compania mamă a Google) sunt cam la acelaşi nivel cu cel de la debutul lui 2023.

"Ne-am întors la o piaţă de selecţie - riscul idiosincratic (n.r. care este legat de factori individuali) este în sfârşit recompensat, ceea pentru mine este cel mai important. Asta înseamnă că aveţi ocazia să vă diversificaţi portofoliul şi să vă orientaţi efectiv către ceea ce funcţionează", a spus Orton ieri la CNBC.

În opinia sa, faptul că Apple şi Tesla au rămas în urmă, în timp ce ale companii din grupul "magnificilor" continuă să performeze arată că fundamentalele contează din nou. "Există multe (n.r. companii) cu fundamente solide, nu doar în rândul « magnificilor». Industrialele, financiarele încep să se îmbunătăţească", a afirmat strategul.

Unii analişti de pe Wall Street susţin că evaluările acţiunilor americane sunt prea ridicate. Nvidia se tranzacţionează la un multiplu de circa 35 de ori estimările privind profiturile (forward P/E), conform datelor FactSet, iar media "celor şapte magnifici" este 34. De asemenea, indicele S&P 500 are un nivel de 21, peste media ultmilor douăzeci şi cinci de ani, de circa 16.

Raportul forward preţ-profit (P/E) compară preţul unei acţiuni la profitul aşteptat pe titlu şi, în mod tradiţional, un raport P/E ridicat poate semnala că acţiunea este supraevaluată.

În opinia lui Orton, comparaţiile istorice sunt irelevante, deoarece compoziţia actuală a pieţei este foarte diferită faţă de cea din trecut.

"Nu vă faceţi griji legat de cum arăta piaţa acum 20, 30 de ani, pentru că acum are un accent mai pronunţat de creştere - nu doar în tehnologie, ci şi în industrie, bunuri de consum discreţionare, anumite părţi ale sectorului de îngrijire a sănătăţii - şi plătiţi un multiplu mai mare pentru companiile de creştere", a spus strategul.

Aşteptările sunt ca acţiunile companiilor de creştere să aibă o dinamică ascendentă a profiturilor peste medie, adesea datorită poziţiei pe care o au în industrii cu dezvoltare rapidă cum sunt tehnologia şi inteligenţa artificială sau pentru că au oferte unice ce le oferă avantaje competitive (de pildă companii din sectorul farma ce oferă medicamente foarte căutate pentru slăbit).

"Totul ţine de creşterea profiturilor, de identificarea acelor fundamentale şi de încercarea de a evita zonele pieţei unde nu există o inflexiune pozitivă a câştigurilor", a afirmat Orton, la CNBC.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sigur! Cumpărați voi sa putem ieși noi.

    1. cam asa ceva! :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb