Război inegal: om - natură!

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Miscellanea / 26 iulie 2018

Tellus Mater - Mama Pământ (zeiţa născătoare a universului, echivalenta romană a zeiţei greceşti Geea), ţinând în braţe pe Romulus şi Remus. Basorelief de pe peretele nordic al "Ara Pacis Augustae" (Altarul Păcii Augustiniene), monument comandat de către Senatul Roman în anul 13 î.e.n., la 4 iulie, pentru a onora întoarcerea lui Augustus la Roma, după trei ani de campanie în Hispania şi Galia şi a fost inaugurat în anul 9 î.e.n., la 30 ianuarie. Grecii antici au susţinut că Geea trebuie respectată, căci, în caz contrar, răzbunarea ei este cumplită.

Tellus Mater - Mama Pământ (zeiţa născătoare a universului, echivalenta romană a zeiţei greceşti Geea), ţinând în braţe pe Romulus şi Remus. Basorelief de pe peretele nordic al "Ara Pacis Augustae" (Altarul Păcii Augustiniene), monument comandat de către Senatul Roman în anul 13 î.e.n., la 4 iulie, pentru a onora întoarcerea lui Augustus la Roma, după trei ani de campanie în Hispania şi Galia şi a fost inaugurat în anul 9 î.e.n., la 30 ianuarie. Grecii antici au susţinut că Geea trebuie respectată, căci, în caz contrar, răzbunarea ei este cumplită.

Dan Nicolaie

Războiul dintre oameni şi natură a ajuns la un punct de cotitură, în care planeta începe să reacţioneze, brusc, la toate agresiunile la care a fost supusă, în special în ultimele trei secole. Joaca s-a terminat. Semnalele sunt clare!

Anotimpurile se amestecă, fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente, inundaţii catastrofale au loc peste tot, incendiile de vegetaţie provoacă victime şi haos. Dincolo de discuţiile legate de încălzirea globală provocată de poluare, specialiştii susţin, mai nou, că asis­tăm la schimbări ale climei la nivel global, care ar putea crea mari probleme oamenilor. Cauzele nu sunt foarte clare, efectele sunt vizibile. Poluarea, războaiele meteorologice sau exploziile solare sunt printre factorii pe seama cărora au fost puse aceste dezechilibre ale naturii. Emisiile de metan contribuie cu circa 25% la încălzirea globală provocată de om, iar scurgerile de metan pot pune în pericol sănătatea şi siguranţa oamenilor. Poluarea distruge stratul de ozon, defrişările sunt strâns legate de inundaţiile catastrofale, "mâna umană" este peste tot.

Climatologul Roxana Bojariu este de părere că omul ar putea să nu mai poată ţine pasul cu schimbările climei, care se petrec într-un ritm mult mai rapid decât în epocile trecute, de la schimbări produse în mii de ani, la unele care au loc în câteva secole. În zonele reci e mult prea cald, în zone calde este mult mai rece decât în mod obişnuit, în Japonia canicula face victime după ce inundaţiile au omorât sute de oameni, în Grecia incendiile de vegetaţie provoa­că haos, în Europa Centrală ploile torenţiale au provocat inundaţii. Florinela Georgescu, director executiv al Agenţiei Naţionale de Meteorologie a explicat, la Digi 24, care sunt cauzele care au făcut ca aceasta să fie cea mai călduroasă vară din ultimele 6 decenii în Marea Britanie şi în peninsula Scandinavă, dar foarte ploioasă în alte zone ale Europei: "Nu numai vara este atipică, ci întreg anul acesta, chiar începând cu decembrie anul trecut, pentru că iarna a fost deosebit de blândă, pe urmă luna martie cu temperaturi de iarnă şi o lună aprilie cu temperaturi de vară.

Începând cu luna mai au început şi manifestările de instabilitate, într-un context european. Ţine de distribuţia neobişnuită a maselor de aer. Pe de o parte e o distribuţie foarte persistentă şi în acelaşi timp neobişnuită pentru că aerul cald a ajuns până în nordul peninsulei Scandinave în timp ce în regiunea ţării noastre a stagnat foarte mult timp o masă de aer cu o idee mai răcoroasă şi cu un foarte mare volum de vapori de apă. Toate acestea au fost asociate cu o persistenţă a presiunii atmosferice scăzute, un blocaj care a dus la manifestări nefireşti pe tot continentul. Dacă la noi a plouat excesiv, în partea de nord a plouat puţin, acolo e o secetă accentuată. Masa aceea foarte caldă este de origine tropicală şi a avut forţă să se extindă spre regiunile nordice ale Europei, în timp ce aerul mai rece a rămas blocat aici, în zona noastră. Sperăm ca în zilele ur­mătoare, după ce depăşim episodul de precipitaţii, masele de aer să se mai ducă fiecare la locul lor".

Situaţia este critică, iar o rezolvare pe termen scurt nu se întrevede. Mai nou, britanicii fac paralele între vara călduroasă din 1976 şi cea de acum şi schimbările politice care au avut loc atunci şi cele care urmează să aibă loc, brexit şi caniculă! Politicienii fac trimitere la oamenii de ştiinţă, aceştia din urmă arată cu degetul acuzator către cei care guvernează.

Biserica reacţionează, prin capii săi, faţă de această situaţie. Un pasaj din Vechiul Testament al Bibliei care îi califică pe oameni drept "neghiobi'' este cel mai bun mod de a-i descrie pe cei care neagă schimbările climatice, sus­ţinea de curând Papa Francisc: "De ce aşteptăm să recunoaştem efectele schimbărilor climatice? Mi-am amintit o frază din Vechiul Testament, din Psalmi: «Omul este un neghiob şi un încăpăţânat care nu vede». Cei care neagă schimbările climatice ar trebui să meargă la oamenii de ştiinţă şi să-i întrebe. Ei vorbesc foarte clar, oamenii de ştiinţă sunt precişi. Putem vedea efectele schimbărilor climatice şi oamenii de ştiinţă spun în mod clar ce cale trebuie să urmăm. Aceste schimbări sunt ceva cu care nu ne putem juca, ceva foarte serios".

În cadrul celei de-a 21-a Conferinţă ONU, desfăşurată în 2015 la Paris, s-a ajuns la concluzia că, până la sfârşitul acestui secol, creşterea temperaturii trebuie limitată la cel mult 2 grade Celsius. Suma necesară pentru aplicarea măsurilor care să permită atingerea acestui obiectiv se ridică la aproximativ 100.000.000.000 de dolari. ONU a estimat că schimbările generate de încălzirea globală vor obliga 50 de milioane de oameni să se refugieze în emisfera nordică a planetei, până în anul 2020. La finele anului trecut, preşedintele francez Emmanuel Macron a decis să organizeze summitul "One Planet" după anunţul lui Donald Trump privind retragerea SUA din pactul istoric împotriva încălzirii globale care vizează limitarea creşterii medii a temperaturii sub pragul critic de 2 grade Celsius. "Suntem pe cale să pierdem bătălia împotriva încălzirii globale", a avertizat preşedintele francez. Cu această ocazie au fost făcute mai multe anunţuri importante. Banca Mondială a anunţat că va înceta să mai finanţeze după anul 2019 explorarea şi exploatarea petrolului şi a gazelor naturale. Compania de asigurări Axa a anunţat că va renunţa să asigure şi să investească în orice companie care este implicată în construirea de termocentrale bazate pe cărbune. Grupul francez intenţionează să retragă inves­tiţii de aproape 2,5 miliarde de euro în acest sector. Fundaţia Bill Gates va aloca 315 milioane de dolari cercetării în agricultură pentru a ajuta comunităţile sărace, în special cele din Africa, să se adapteze la modificările climatice. Comisia Europeană va mobiliza 318 milioane de dolari pentru acest obiectiv. Un număr de 237 de companii s-au angajat să îşi îmbunătăţească modul în care iau în calcul riscul climatic în activităţile lor. Un grup de peste 200 de mari investitori a decis la rândul său să pună presiune asupra a 100 de companii cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră, pentru ca acestea să-şi adapteze modelul economic luptei împotriva încălzirii globale.

Agenţiile spaţiale din 20 de state, inclusiv ţara noastră, au decis înfiinţarea unui "Observator Spaţial al Climei", care va permite schimburile reciproce de date ştiinţifice obţinute din spaţiu. China, Japonia, India, UE, Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Italia, Elveţia, Austria, Suedia, Norvegia, România, Israel, Ucraina şi Emiratele Arabe Unite au adoptat o declaraţie în acest sens - denumită "Declaraţia de la Paris". Dintre cele 50 de variabile climatice esenţiale pentru înţelegerea climei planetare, 26 sunt observate din spaţiu graţie sateliţilor. Aceştia monitorizează mai ales evoluţia temperaturilor pe Glob, creşterea nivelului oceanelor, emisiile de gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon şi metanul. Agenţia americană NOAA şi Agenţia spaţială rusă nu au fost prezente la respectiva reuniune.

Tragedia greacă

Grecia se confruntă cu o tragedie uriaşă. În urma incendiilor violente din Grecia au murit 74 de oameni şi 187 au fost răniţi. Aproximativ 715 persoane au fost evacuate cu nave militare sau private.

"Astăzi Grecia este în doliu", a declarat premierul Alexis Tsipras, anunţând, într-un discurs televizat, trei zile de doliu naţional. Steagurile vor rămâne în bernă până vineri. Ministerul Finanţelor a deblocat 20 de milioane de euro pentru a aborda nevoi iminente ale primăriilor şi cetăţenilor afectaţi. Un purtător de cuvânt al Guvernului a anunţat exonerări de la taxa funciară pe 2018 a cetăţenilor şi familiilor afectate, dar şi indemnizaţii.

Grecia a activat mecanismul european de protecţie civilă şi a primit ajutor - mai ales mijloace aeriene - din partea Spaniei, Franţei, Israelului, Bulgariei, Turciei, Italiei, Macedoniei, Portugaliei şi Croaţiei.

"Comisia Europeană (CE) nu-şi va precupeţi eforturile în ajutorarea Greciei", a anunţat pe Twitter preşedintele Jean Claude-Juncker. Papa şi-a exprimat "tristeţea profundă", iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg şi-a exprimat "solidaritatea" Alianţei.

Guvernul grec a anunţat că se va ocupa de funeralii şi va adopta măsuri fiscale în favoarea sinistraţilor. În acest caz, al incendiilor, se vorbeşte şi despre posibilitatea existenţei unor acţiuni criminale.

Oricum, acţiuni criminale mai puţin focalizate au dus la această stare de fapt la nivel global.

_________________

Război meteorologic

Tot mai insistent se vorbeşte de efectele unui război atipic, unul climateric în care natura este manipulată împotriva unor state sau regiuni.

Aşa cum am mai prezentat, date interesante conţine studiul "Războiul climateric între realitate şi ficţiune", realizat de colonelul Adrian Bălălău: "Manipularea fenomenelor meteorologice ar putea deveni cea mai devastatoare tactică în războaiele viitorului. Însă problema armelor climatice şi experimentele care vizează modificarea condiţiilor de mediu, este un subiect tabu, iar obţinerea de informaţii se face cu mare dificultate. Astăzi nu doar savanţii reputaţi, ci şi organismele politice vorbesc des­pre "războiul climatic" ca despre o realitate incontestabilă, cu efecte imediate. Spre exemplu, în anul 2006, Comisia de protecţie a mediului din Senatul României a declanşat o anchetă privind posibila implicare de "tehnologii umane, din afara ţării" în declanşarea inundaţiilor care afectaseră zona Moldovei în vara lui 2005. Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au infirmat ipoteza în acest caz particular, dar nu au exclus posibilitatea unui astfel de scenariu. În Rusia, încă din anul 2002, Duma de stat s-a sesizat oficial cu privire la experimentele americane din cadrul controversatului program HAARP.

La rândul său nici Moscova nu era străină de cercetări în acest domeniu. Potrivit standardelor militare, armele climatice se înscriu în categoria "armelor de distrugere în masă", ceea ce le face interzise spre a fi utilizate. Cercetările cu privire la posibilitatea de a mo­difica artificial clima într-o regiune dată datează de mai bine de jumătate de secol. Ele s-au desfăşurat simultan - şi în cel mai mare secret - atât în SUA, cât şi în Rusia şi în fostele state membre ale Uniunii Sovietice. (...) Cotidianul "Daily Express" scria, în iunie 2005, despre un experiment al aviaţiei militare britanice (RAF) care a provocat, în 1952, inundaţii catastrofale în Devon, făcând 35 de morţi şi câteva sute de răniţi. La ruşi func­ţionează de peste 20 de ani, staţia "Sura", ascunsă într-o zonă pustie, la 150 km de Nijnii Novgorod.

Oamenii de ştiinţă americani au dezvoltat în prezent două modalităţi de manipulare a climei şi aces­tea ar purta numele de HAARP şi GWEN. (...) Conform unui document al "US Air Force" - intitulat "AF 2025 Final Report" - războiul climateric oferă o vastă aplicaţie în domeniul manipulării climei, punând inamicul să se confrunte cu inundaţii devastatoare, cu uragane de mare intensitate, cu secete prelungite şi cutremure cu grad mare pe scara Richter.

_________________

Japonia fierbe

Valul de căldură umedă care a cuprins Japonia a dus la moartea a 80 de persoane, iar alte 35.000 au fost transportate la spital în trei săptămâni.

Temperaturi fără precedent au fost înregistrate în toată ţara, în special în localitatea Kumagaya (prefectura Saitama), situată la nord de Tokyo, unde luni a fost stabilit un nou record naţional de căldură de 41,1 grade Celsius. Localitatea Ome din prefectura Tokyo a înre­gis­trat, de asemenea, o valoare foarte ridicată de temperatură, 40,3 grade Celsius, o premieră în centrul metropolei care nu a cunoscut niciodată temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Potrivit Agenţiei de Meteorologie, temperaturile de 35 de grade Celsius sau peste aceas­tă valoare ar putea continua până la începutul lunii august.

Valorile record de temperatură înregistrate în acest an în Japonia readuc în discuţie îngrijorările pentru ediţia din 2020 a Jocurilor Olimpice, care va avea loc la Tokyo în mijlocul verii, între 24 iulie şi 9 august. Valul de temperaturi extreme vine la scurt timp după ce inundaţiile şi alunecările de teren provocate de ploile torenţiale din vestul Japoniei s-au soldat cu circa 220 de victime.

_________________

Anotimpurile

Se vorbeşte foarte mult despre dis­pariţia unor anotimpuri "graţie" intervenţiei umane.

Un anotimp este una dintre cele patru diviziuni ale anului. În general, anotimpul se referă la schimbările anuale ale climei. În zonele temperate sunt patru: primăvara, vara, toamna şi iarna, iar în zonele cu climatul tropical-umed ele sunt: anotimpul ploios şi anotimpul uscat.

Anotimpurile sunt determinate de înclinarea axei Pământului combinată cu rotaţia lui pe orbită în jurul Soarelui.

_________________

Dispariţia unei mări

Un exemplu de ceea ce poate face omul împotriva naturii este Marea Aral, la un moment dat a patra cea mai întinsă mare din lume. Totul a început în anii '60, atunci când Uniunea Sovietică a demarat un proiect de anvergură de redirijare a unor râuri, pentru a deservi locuitori din zonă, astfel încât regiunea deşertică să devină locuibilă, iar terenul arid să fie transformat într-unul agricol. Până atunci cele două râuri mari din zonă, Syr Darya şi Amu Darya, se vărsau în bazinul de jos al Mării Aral. Acestea au fost deviate, privând marea de aportul lor. Marile probleme au apărut între anii 2005-2009, atunci când seceta puternică a redus semnificativ debitul unuia dintre cele două râuri.

Mai apoi, în perioada 2009-2014 debitul râurilor a fluctuat masiv. Seceta din 2014 din regiunea res­pectivă a făcut ca pentru prima oară în istorie Marea Aral să sece complet pentru o bună bucată de timp.

_________________

"Natura nu face niciodată nimic fără motiv."

Aristotel

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Regretabil că ziarul Bursa publică poliloghii demne de România tv.

    Am citit ceva carti de istorie la viața mea și , din cate stiu , Natura nu a fost mai nicicând total benefică omului. 

    Ea a fost capricioasă și distrugătoare cu omul deseori. 

    Au fost perioade de foamete care au omorât zeci de milioane de fii ai Naturii, bla bla. 

    Spurcată de tehnologie nu se inventase 

    Discuția despre poluare e de purtat, 

    1.Concentrarea oamenilor în mega orașe e de combătut de ex. 

    2.Supra-consumul, de asemenea 

    1 si 2 sunt alienante pt.om chiar si fara a distruge natura . 

    Repet o discuție despre poluare a re sens în mii de pcte concrete. 

    Dar poliloghia de tatza de cartier nu își are rostul. 

    Natura nu a fost ontologic benefică omului civilizat .

    1. Contrar opiniei ca ar fi regretabil, mie articolul mi se pare dezirabil, pe un subiect actual, bine informat, bine scris.

      Critica vine de la cineva care repeta idei si care este nesigur in limba romana. Cuvantul "ontologic" este folosit gresit si indica intentia sa impresioneze, dar fara ca autorul mesajului sa dispuna de cultura de pe care are pretentia ca isi lanseaza critica. 

      Te înșeli ontologic.

      E plin de insi care sunt obsedați de lb.romana la niște biete comentarii.

      Stai vigilent mai departe. 

      Ultima propoziție vrea să spună ceea ce ști prea bine, dar te faci ca nu vezi: contrar primei impresii (datorata religiei sau umanismului) natura NU a fost sânul lui Avraam pt.om.

      Mai mult chiar, nu doar Dumnezeu sau Eu sunt două vb.repetate în vânt de vulg dar , vai si ...Natura , în înțelesul articolului , cel din Ara pacis (superba ilustratia, dar ...înșelătoare.)

      Apropo de cultura ta , la 1..1 sub masca profesorului faci , vai ,un argumentum ad hominem, căci nu ataci argumentul de l a pct.1 .

      Semnat : LEOPARDI sau..Floarea desertului 

      Afla care este definitia lui "ontologic". Dupa ce o intelegi, afla din care strat al limbajului face parte termenul. Greseala pe care o faci in mod repetat, atat in comentariul nr.1., cat si la 1.2. nu este o greseala de limba romana, ci este o greseala de gandire caracteristica semidoctilor.

      La 1.4., ai vrea sa faci parada de logica, dar asazisul tau "argument" de la pct. 1., (cum ca "Natura nu a fost mai nicicând total benefică omului"), fiind un truism, nu merita nici un fel de atentie, nefiind nimic altceva decat ..."polilolghie" de tzatza de cartier. 

      De altfel, tu insuti stii ca este un truism, pentru ca, la 1.3., spui despre asazisul tau argument: "Ultima propoziție vrea să spună ceea ce ști prea bine..." 

      Deci, "poliloghie de tzatza de cartier". 

      La sfarsitul lui 1.4., vrei din nou sa faci pe cultul si interesantul si faci mentiuni enigmatice, ca sa sugerezi amplitudinea conexiunilor culturale pe care tu le faci. 

      Toate astea, in chip de comentariu cu care sa arunci la cos un articol cinstit, plin de informatie expusa structurat.

      Mai treci pe la biblioteca si pe la biserica. 

      Ești amuzant incercand să demonstrezi semi-doctia mea , ok ,presupunând că e așa , să revenim la articol, eu nespunand nimic de autor..

      Nu am atacat inf.factuale reale (deși ce spune papa, macron sau birocrati onu nu e mare brânză) 

      Ci interpretarea lor. 

      Care e la inceput: războiul om-natura ..reacția planetei...etc 

      Si care e greșită, cred. 

      Atat 1.factual, căci TOATA istoria omenirii e plină de neprietenia naturii, civilizații intregi sucomband pentru că nu au avut NIVELUL TEHNOLOGIC necesar LUPTEI cu natura. Ca tehnologia poate fi ea însăși fatală , e alt subiect. 

      Si 2.filozofico-religios , folcloric etc.credinta în natura-mama mereu binefăcătoare e un mit , un son. 

      Natura nu a fost tot timpul doar benefică, zici ca e un truism, da , dar merita discutat , căci omul nu a acceptat niciodată în profunzime acest adevăr, încă de la începuturi a crezut că orice violență a naturii e urmarea unei... pângăriri si , deci o pedeapsă. 

      ONTOLOGIC nu e așa .

      Si de-aia sunt nene furtuni, parjoluri  

      Si o pandemie a unui micro-organism simpatic va arunca la cos toate simpozioanele onu , iar Leopardi s-ar putea să fie actual.

      Multumesc celui de la 1.1., (banuiesc ca este acelasi cu cel de la 1.5.) pentru replicile pertinente.

      Intradevar, "ontologic" are intelesul de "care tine de ontologie", iar "ontologia" denoteaza "teoria existentei", in filosofie, cu alte cuvinte este un termen conceptualizat si nu are ce cauta in propozitia " Natura nu a fost ontologic benefică omului civilizat", care tine de limbajul simtului comun. 

      Expresia "neprietenia naturii" este o antropomorfizare inadmisibila in contextul dezvoltarii teoretice a mileniului al III-lea, spre deosebire de ideea ca Geea se razbuna,- antropomorfizare justificata de caracterul sau antic.

      Nu vad legatura dintre toate astea si poezia lui Leopardi (n-ar trebui sa exageram in a sustine ca ar fi elaborat vreo filosofie). 

    conform lui Aristoteles. In peroada sa de glorie precriza Augustus visa o capitalizare de 100 de miliarde si postcriza 50 milioane clienti pentru Jorj. Este ERSTE o poveste sau doar o snoava????

    1. Erste este o poveste! are o parte si despre Chisinau. 

    Care aer rece stationeaza deasupra Romaniei ca ne kk pe noi de caldura in Bucuresti. In privinta schimbarilor climatice globale e curios ca Rusia nu e afectata de valul de caldura. Iar americanii si-au dat seama de mult ca trebuie dat jos, urgent, papitzoiul sef care a scos SUA din Acordul climatic de la Paris.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb